Van adayı Sinan Çiftyürek kimdir ve nereli?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1952 yılında Urfa’nın Siverek İlçesine bağlı Karbêğ köyünde doğan Yeşil Sol Parti Van adayı Sinan Çiftyürek, birçok kitaba imza atmış tanınmış yazarlardan biri.

Van Yeşiller Sol Gelecek Partisi’nin (YSP) Van adaylarından biri de Sinan Çiftyürek. Adaylığı açıklanan Çiftyürek’in kim olduğu merak konusu oldu. Kişisel sayfasında özgeçmişine geniş yer verilen Sinan Çift Yürek ile ilgili şu bilgiler yer verildi: “İlkokulu Fik Köyünde, Ortaokulu Hilvan’da okudu. 1969 yılında Antep Öğretmen okuluna girdi. Eğitimini Rize ve Tokat öğretmen okullarında tamamladı ancak hiç öğretmenlik yapmadı.

Büyüdüğü topraklarda toprak ağalarının ekonomik, kültürel ve siyasal baskılarının yoğunluğuna, gelişen kapitalizmle birlikte yeni baskı ve sömürü halkalarının eklenmiş olması; Türkiye İşçi Partisi’nin ve Doğu Devrimci Kültür Ocakları’nın (DDKO) ünlü Doğu Mitinglerinin yarattığı etkinin de katkılarıyla, daha çocuk denecek yaşlarda siyasetle ilgilenmeye başladı.

1975-76 yıllarında bir grup arkadaşıyla Kürdistan’da bir komünist hareket oluşturmak ve parti kurmak amacıyla çalışmalar başlattı. Kimi Kürdistani oluşumların yanı sıra bazı Türkiyeli sosyalist hareketlerle de görüşmeler gerçekleştirdi. Aynı süreçte THKO’dan ayrılan THKO-MB grubu ile görüşülerek ilk parti kongresinde Kürdistan Özerk Örgütü’nün (KÖÖ) kurulması ve yapacağı ilk kongrede partileşerek Kürdistan Komünist Partisi adını alması üzerinde anlaşmaya varıldı. 1 Mayıs 1980’de Türkiye Komünist Emek Partisi I. Kuruluş Kongresi’nde KÖÖ kuruldu. Mart 1982’de Elazığ’da toplanan Kürdistan Özerk Örgütü kuruluş kongresinde partileşerek Kürdistan Komünist Partisi (KKP) adını aldı ve Sinan Çiftyürek partinin Genel Sekreterliğini üstlendi. Çiftyürek aynı zamanda TKEP Merkez komitesi ve Politik Büro üyeliğini 1990 yılına kadar sürdürdü.

1980 darbesinden 1986’ya kadar olan süreçte KKP Merkez Komite kadrosu ülkede kalarak mücadeleyi sürdürme kararı aldı, hasta olan bir kadro hariç herkes bu karara uydu. Haziran 1986’da parti ağır bir darbe aldı, Merkez Komite kadrosu başta olmak üzere çeşitli illerdeki çok sayıda yönetici ve parti üyesi tutuklanarak cezaevine konuldu.

Cezaevindeyken bir grup arkadaşıyla birlikte SSCB’nin dağılması sonrasında ‘21. yüzyılda nasıl bir sosyalizm’ sorusuna cevap ararken, diğer yandan parti hakkında ‘bölücü silahlı terör örgütü’ iddiasıyla açılan davalara karşı KKP programını esas alan bir siyasi savunmayı dava arkadaşlarıyla birlikte hazırladı.  Bu savunmalar daha sonra Kürdistan Komünist Partisi Savunması adı altında kitaplaştırıldı.

Haziran 1990’da cezaevinden çıktı ve yeniden örgütlü mücadele sürecine katıldı. Kısa bir süre sonra gerçekleşen TKEP 3. Genel Kongresinde üzerinde anlaşmaya varıldığı üzere TKEP’den ayrılan KKP oluşumu içinde yer aldı, siyasi çalışmalarını burada sürdürdü.

2000’li yılların başında yasal bir siyasi parti kurma çalışmaları KKP içinde tartışmaya açıldı. Kürdistan kentlerinde faaliyet göstermek üzere bir sosyalist partinin kurulması amacıyla, Mezopotamya Sosyalist Partisi (MESOP) Girişimi ile farklı siyasal geleneklerden gelen sosyalistlerle görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmelerin sonucunda, 21 Aralık 2011 tarihinde Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) kuruldu. Sinan Çiftyürek Kurucu Genel Başkan olarak görev üstlendi.

1980 yılından bu yana Komünist Dergisi, Dengê Kürdistan Gazetesi, haftalık Newroz Gazetesi, aylık Newroz Dergisi, haftalık Fırat’ta Yaşam Gazetesi, haftalık Çoban Ateşi Gazetesi, aylık Sosyalist Mezopotamya Dergisi gibi basılı dergi ve haftalık gazetelerde; Rojnameya Newroz, İlke Haber gibi internet üzerinden yayın yapan haber sitelerinde yazılar yazdı.

Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen konferans, sempozyum ve panel gibi etkinliklere tebliğler sundu, çeşitli röportajlar verdi.

Gün Yayıncılık’tan çıkan kitapları:

Kadro ve Gelecek (1994)

Kapitalizmin Tarihsel ve Fiziksel Sınırları (1997)

Kürdistan İşçi Sınıfı (2000)

Ulusal Soruna Somut ve Tarihsel Yaklaşım (Halkların Kurtuluşu Sosyalizmdedir) (2004)

Aydınlanma ve Örgüt (2013)

Emperyalizmin Avrasya Stratejisi Ortadoğu ve Kürdistan

Katkıda bulunduğu kitaplar:

Kürdistan Komünist Partisi – savunma (1992)

21. Yüzyılda Özgürlük ve Sosyalizm Manifestosu

12 Bölümlük Kürt Solu Kitap Dizisi.”

Serhat News

Tepki Ver | mutlu2
2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van adayı Sinan Çiftyürek kimdir ve nereli?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir