Saray ilçesinde sağlıkçıların saldırısını sonucu ağır yaralanan 16 yaşındaki mülteci çocuğun ameliyat edilmemesini öğrenen avukat Ahmet Kaçmaz’ın iki doktor tarafından şiddete maruz bırakılması Van Barosu tarafından kınandı.
26 Ağustos’ta Van’ın Saray ilçesinde mültecilerin içerisinde bulunduğu bir aracın taranması sonucu 16 yaşındaki Afgan bir çocuk yaralanmıştı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi altına alınan çocuğu ifadesi için görevlendirilen Avukat Ahmet Kaçmaz, çocuğun ifade işlemi için gittiği hastanede durumunun ağır olması nedeniyle ifade alamamıştı. 28 Ağustos’ta çocuğun durumunun ağırlaştığını duyan ve hastaneye giden av. Kaçmaz, çocuğun hala ameliyat edilmemesi üzerine doktoruyla görüşmek istemiş ancak iki doktorun fiziki saldırısına maruz bırakılmıştı. Kaçmaz maruz kaldığı şiddete dair raporu alarak şikayetçi oldu.
‘Çocuk kişisel hırslar nedeniyle sevk edilmiştir’
Van Barosu meslektaşlarına dönük gerçekleşen sağlıkçı şiddetine karşı adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Baro Başkanı avukat Zülküf Uçar, sağlıkta şiddete karşı yürütülen mücadelede en ön saflarda olan avukatların, sağlıkçıların şiddetine maruz kalmasını şiddetle kınadıklarını ifade etti. Şiddet olayını farklı algılarla ört pas edilmeye çalışıldığını kaydeden Uçar, “Hekimlere avukatın kamu görevi nedeniyle hastanede olduğunu ve görevini yerine getirdiğini hatırlatmak isteriz. Öte yandan ayağında iki kurşun olmasına rağmen 3 gün boyunca ameliyatı gerçekleştirilmeyen mülteci çocuk, yaşanan olay sonrasında, saldırıyı gerçekleştiren doktorların kişisel hırsları neticesinde ulusal ve uluslararası mevzuatın belirlediği hasta haklarına aykırı bir şekilde başka bir hastaneye sevk edilmişlerdir” dedi.
‘Tanıkların ifadesi baskıyla engellendi’
Başka hastaneye sevki yapılan mülteci çocuğa sonuna kadar hukuki desteklerini sunacaklarını dile getiren Uçar, doktorların saldırısına tanıklık birçok kişinin doktorların baskısı nedeniyle ifade vermediklerini söyledi. Uçar, bu durumun hekimler açısından ayrı bir suç teşkil ettiğinin de altını çizdi. Uçar devamında şunları dile getirdi: “Yargının kurucu unsurlarından biri olan biz avukatlar davaların ya da soruşturmaların tarafı değiliz. Bizler hak, hukuk ve adalet arayışında toplumun her kesimini bağımsız şekilde temsil etmekle görevli olduğumuz gibi kamu görevini de yerine getirmekle mükellefiz. Ancak borçluların, dava taraflarının ve kolluk kuvvetlerinin şiddetinden sonra hekimlerin de şiddetine maruz kalmış durumdayız. Şiddet mağduru sağlıkçıların şiddet illetine başvurmuş olması, bizleri ayrıca derinden yaralamış olmakla, sağlıkta şiddete hayır dediğimiz gibi sağlıkçıların da şiddetine hayır diyoruz.”
‘Sürecin takipçisi olacağız’
“Uğramış olduğumuz şiddet vakaları, ölümlerle sonuçlanmaktadır” diyen Uçar, önleyici tedbirlerin alınması ve caydırıcı nitelikteki cezaların verilmesi gerekliliğinin daha fazla görmezden gelinemeyeceğini vurguladı. Uçar son olarak, “Şahıslar hakkında başlatılan adli ve idari soruşturmalarda şahısların öncelikle meslekten uzaklaştırılmaları ve soruşturmanın tutuklu olarak yürütülmesi gerektiğini hatırlatıyor, soruşturmanın ve sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.
Serhat News