1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van Belediyesi ‘kamu arazilerini’ satışa çıkardı: Derhal vazgeçin

Van Belediyesi ‘kamu arazilerini’ satışa çıkardı: Derhal vazgeçin

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin belirli bölgelerinde satışa çıkartılan kamu arazileri kapsamında yaptığı açıklamada, girilen yoldan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin belirli bölgelerinde satışa çıkartılan kamu arazileri kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi. Mevcut hükümetin 20 yıllık iktidarı dönemince önerilmemesine, eleştirilmesine, karşı çıkılmasına rağmen TÜPRAŞ, Tekel gibi kamu geliri ve istihdamı sağlayan üretim sahalarının özelleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, bu nedenle ülkenin hızla yoksullaşması ve sermayenin tekellerde toplandığına vurgu yapıldı.

Özelleştirilecek üretim kaynaklarının azalmasıyla birlikte bu kez de kamu arazilerinin parsel parsel satılmaya başladığı kaydedilen açıklamada şunlar belirtildi:

“Ülke genelinde görülen bu yaklaşım düzensiz kentleşmelerin yanında ülkenin zenginliklerinin git gide yok olmasının önünü açmış ve belirli sermaye sınıflarının ceplerini doldurmuştur. Ülkenin dört bir yanında değerli kamu arazilerine dönük bu pervazsız satışlar gerek yurtiçi ve gerekse yasal düzenlemeler ile yurtdışı yatırımcıların gözlerini kamaştırmaktadır. Kamuya ait bu araziler yok pahasına gözden çıkarılırken, imar planlarınca kullanım şekli ve tasarrufu yönünden de tamamen yapımcı firmaların iştahlarını kabartmaktadır.

‘Satışların yapılması bilinçsizliktir’

Ülkemizin üzerinde bulunduğu deprem kuşağı başta olmak üzere birçok doğal afetle gündeme geldiğimiz bu günlerde bu parsellerin imar mevzuatlarınca değerli kılınmaya çalışılması ise toplumsal hassasiyetlerin tamamen yok sayıldığının bariz göstergesidir. 2011 yılında kentimizde yaşanan ve 644 yurttaşımızın hayatına, milyarlarca kamu zararına sebep olan deprem gerçekliğine karşın 12 yıldır hala kalıcı bir çözüm oluşturmadan, çözüme dönük bir adım atılmadan, riskli ve hasarlı birçok yapının olduğu gibi kaldığı ve hala kaçak yapılaşmanın önlenemediği ortadayken, deprem gerçekliğini es geçip kamu arazilerini imar planları ile cazip hale getirip, satılığa çıkarılması ancak bilinçsiz bir anlayış ile ifade edilebilir. Satılığa çıkarılan kamu arazilerinin kamuya rağmen ve tamamen kamu ihtiyacından uzak bir yöntemle gerçekleştirildiği müteahhit taliplilerince anlaşılacaktır. Bu tarz ve yöntemler ile kamu sorunları ya da ihtiyaçları karşılanmadığı gibi kentin tarih, turizm, tarım gibi dinamiklerinin de yok sayıldığı ve bunlara rağmen satışların sürdürüldüğü anlaşılmaktadır.

‘Girilen yoldan vazgeçilmelidir’

Kayyum dönemince düstur olarak uygulanan bu yaklaşımları kabul etmediğimizi bunun toplumsal ve coğrafik tahribatlar yaratacağını, bununla beraber kentlerin düzensiz ve şekilsiz bir hal alacağını belirtiyor, bundan dolayı girilen bu yoldan vazgeçilmesini talep ediyoruz. TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu olarak kamu ve toplum yararına hizmet etmek için mücadelemizi sürdüreceğimizi, bu konunun takipçisi olacağımızı basına ve kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Belediyesi ‘kamu arazilerini’ satışa çıkardı: Derhal vazgeçin
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir