Özel Haber – Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan hemşireler görev tanımlarının dışında işlere zorlandıklarını iddia ederken, Haklarını talep ettiklerinde ise sürgün tehdidi ile karşı karşıya kaldıklarını belirtiyorlar. Hemşireler, “Aynı günde on bir hemşire, beşer dakika aralıklarla yoğun bakım servisinden alındı. Gönderilen serviste görevlerini yapmazlarsa ilçeye sürülmekle tehdit ettiler.” Diyor. Konunun muhatabı hastane başhekimi Dr.Öğr. Üyesi Kamil Yavuzer, ortaya atılan iddiaların kesinlikle doğru olmadığını belirterek, rotasyonların iş tanımları kapsamında yapıldığını ve kesinlikle iş tanımı dışında çalıştırılmadığına dikkat çekti.
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 sürecinde hastane çalışanlarına övgüler yapılırken çalışma koşulları da sık sık Türkiye siyasetinde gündem oldu. Uzun çalışma saatleri, hasta yakınlarının şiddetinin yanında hastane yönetimleri tarafından hak gaspına uğrayan sağlık çalışanları sık sık sosyal medyada yaşadıkları sorunlara ses arıyor. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan hemşireler de hastane yönetimi tarafından mobbinge uğradıklarını iddia etti. Ajansımıza yaşadıkları sorunları anlatan hemşireler, “Haklarımızı talep ettiğimiz için asıl işimiz olan yoğun bakım ünitelerinden başka servislere sürüldük. Korona süreci boyunca tebrikler üstüne tebrik aldık. Şimdi koşullarımızın iyileştirilmesini talep ettiğimiz için tebriklerin yerini sürgünler aldı” diyor.
‘İş tanımımızda olmayan işleri yapmaya zorlandık’
Hemşireler güvenlik gerekçesiyle isimlerinin paylaşılmasını istemiyor. Ajans olarak isimlerini kodladığımız hemşirelerden A.A. korona süreci boyunca aylarca yoğun bakım ünitesinden görev yaptığını aktarıyor. Yaşadıklarını anlatan A.A. “Performans için ekibimize teşekkür belgesi bile takdim edildi. Yıllarca da görev tanımımızda olmayan ama üzerimize yıkılan işleri çalışma huzurunu devam ettirmek adına risk altında yaptık. Ancak hekimlerimizin kötü üslupları, 24 saatlik nöbetlerde bir kere bile servise gelmemeleri sorumluluğu tamamen bize bırakıp bizi daha çok risk almaya itmeleri bardağı taşıran son damla olmuştu. Mevzuatı okuduk daha önce öğrenmemiz gereken görevlerimizi geç de olsa öğrendik ve artık bazı işleri yapamayacağımızı ilettik ve bundan sonra süreç başladı” diyor.
‘Bir haftada on bir hemşire sürüldü, kalanlar tehdit edildi’
Hastanede bulunan amirlerinin ilk başta kendilerine destek verdiklerini, haklı olduklarına dair bildirimlerde bulunduklarını aktaran A.A. her seferinde çözüm odakları toplantılar aldıklarını belirtiyor. Ancak süreç içerisinde aynı günde on bir hemşirenin beşer dakika aralıklarla yoğun bakım servisinden alındığını, serviste kalan diğer hemşirelerin de tehdit edildiğini söylüyor: “Görevleri yapmazlarsa ilçeye sürülmekle tehdit ettiler. Sorumlumuz birim müdürümüz, başhemşiremiz tamamen bize sırt döndü çünkü işin ucunun onlara da dokunacağını düşündüler.”
‘Talebim ve rızam olmadan haklarımı istediğim için sürüldüm’
Bir diğer hemşire A. B. dört yıla yakındır hemşirelik yaptığını aktarıyor. Kendi görev ve sorumlukları dahilinde mesleğini yapmak istediğini talep ettikleri için A. A.’nın aktardığı gibi kısa bir sürede onlarca kalifiyeli hemşirenin servisten alındığını onaylıyor: “Sürülenlerin görev süreleri 7 yıl ile 2 yıl arasında. Kalifiye ve tecrübeli birçok hemşire yoğun bakımdan hiçbir resmi gerekçe gösterilmeden ‘rotasyon’ adı altında alındı. Kendi adıma 3 buçuk yıldır çalıştığım birimde ne bir tutanak, ne hasta ihmali ne de sözel bir şikayet aldım. Pandemi sürecinde ‘ben yoğun bakımı hemşirelerden öğrendim’ diyen doktor bile oldu. Yönetimden iş tanımımda olmayan işleri yapmama hakkım olduğunu, eğer yapmam isteniyorsa resmi bir çalışma prosedürü veya yazılı bir emir talep ettim. İkisi de verilmedi. Sonra hiçbir talep ve rıza gözetilmeden başka servise sürüldüm.”
Başhekim iddiaları reddetti
Konuyla ilgili görüştüğümüz hastane başhekimi Dr.Öğr. Üyesi Kamil Yavuzer, iddiaları kesin dille yalanladı. Yoğun bakım ünitelerin şartlarına da dikkat çeken, Yavuzer, “Yoğun bakımlarda her iki yatağa bir hemşire veriliyor. Bu ihtiyaca göre hareket ediyoruz. Kesinlikle ismi geçen hemşirelerin görev tanımı dışında bir görevlendirmeleri yoktur. İhtiyaçlara göre hastane içinde görev tanımları kapsamında rotasyon yapılmaktadır. Buda yasaldır. Görev tanımları yasalarca belirlenmiş ve buna göre yapılmaktadır. Her personeli başka birime görevlendirdiğimiz zaman resmi yazıyla bu görev değişimini yapmaktayız. Buradaki bütün personel için geçerlidir” dedi. Türkiye’deki en büyük hastanelerden birinin Van olduğuna da dikkat çeken Yavuzer, yapılan bütün işlemlerin buna dikkat ederek yaptıklarını kaydetti.
Serhat News
ro-sg)