1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van ÇEV-DER Eşbaşkanı: Van Gölü tehlikede

Van ÇEV-DER Eşbaşkanı: Van Gölü tehlikede

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van ÇEV-DER Eşbaşkanı Ali Kalçık, günde 56 bin 457 metreküp kanalizasyon suyunun akıtıldığı Van Gölü’nün tehlikede olduğunu belirterek, dere ağızlarının filtrelenmesi, biyolojik arıtmaların yapılması ve evsel atıkların ayrıştırılmasını istedi. 

Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğine sahip Van Gölü, kanalizasyon ve evsel atıklar nedeniyle kirletiliyor. Endemik bir balık türü olan İnci Kefali ve içerdiği sazlıklarda yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan göl, evsel, endüstriyel ve biyolojik atıklarla kirletiliyor. 120’ye yakın derenin aktığı göl, son yıllarda artan kuraklık nedeniyle alarm veriyor.  

‘Yetkililer gölü korumak yerine zarar veriyor’

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (Van ÇEV-DER) Eşbaşkanı Ali Kalçık, yetkili kurumların gölü korumak yerine zarar verdiğini söyledi. Göldeki kirliliğin birçok nedeninin olduğunu, ancak temel nedenin evsel ve kanalizasyon atıkları olduğunu söyleyen Kalçık, birçok yerleşim yerinin atığının doğrudan buraya aktığını aktardı. Göle günde 56 bin 457 metreküp kanalizasyon atığının akıtıldığını ifade eden Kalçık, “Yerleşim yerleri içerisinde geçen derelere evsel ve kanalizasyon atıkları giriyor. Bu dereler ise göle akıyor. Tuşba ilçesinde 1976 yılında yapılan arıtma tesisi – aslında ismi arıtma- çökertme sistemi ile yapılan bir arıtma türüdür. Söz konusu arıtma yüksek maliyetli olması nedeniyle kimi zaman çalıştırılmıyor. Çalıştırıldığı dönemlerde ise yüzde 30 kapasiteyle çalıştırılıyor. Günümüzde saniyede 2 bin litreye yakın kanalizasyon suyu göle akıtılıyor. Bu da kirliliğin her geçen gün artmasına sebebiyet veriyor. Bunun yanı sıra gölü kirleten büyük bir piknikçi kitlesi var” diye konuştu. 

Van ÇEV-DER Eşbaşkanı: Van Gölü tehlikede - van golu kirlilik cavder baskani
Van ÇEV-DER Eşbaşkanı Ali Kalçık

Devlet Kurumları gölün kenarında

Kanunları düzenleyenlerin göldeki kirlettiğine dikkati çeken Kalçık, “Van’da gölün sınırları İn köyünden Erciş’in Karatavuk Mahallesi’ne kadardır. Bu iki nokta arasından kanun koyucular, neredeyse boş bir alan bırakmamış, işgal edip kirletmişler. Bugün kayyımın sahile sıfır noktasında yazlığı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra karayolları, DSİ, havaalanı, askeri karakollar, çimento fabrikası ve çok sayıda işletme sahile sıfır noktasından kurulmuş. Atıklar arıtılmadan göle dökülüyor. Dolayısıyla ilk olarak kanun koyucular ellerini gölden çekmeli. Böylece gölümüz daha temiz olacak” ifadelerini kullandı.  

 ‘Dip çamuru rant amaçlı yapılıyor’

Göldeki dip çamurunun temizlenmesine değinen Kalçık, çalışmanın “algı çalışması” olduğunu ifade etti. Van Gölü’nün hem çok sodalı hem de tuzlu olmasından dolayı dip çamuru artık ne dolgu ne de bir gübre niteliği taşımadığına dikkat çeken Kalçık, “Zehirli bir madde haline gelmiştir. Bu anlamda çıkarılan dip çamurunun ortalık yere dökülmesi ayrı bir vahşettir. Yaptığı uygulama rant amaçlıdır. Bu rant dışında başka bir şey değil. Böylesine önemli bir olayı 50’ye yakın iş makinesi ile yapması kayyım veya ekibinin rant amaçlı yaptığı uygulamadır” şeklinde konuştu. 

Van ÇEV-DER Eşbaşkanı: Van Gölü tehlikede - van golu kirlilik2

Duyarlılık çağrısı

Kirliliğe karşı göle akan derelerin ağızların filtrelenmesini öneren Kalçık, “İl ve ilçelerde ileri biyolojik arıtmaların yapılması ve evsel atıkların ayrıştırılması gerekiyor. Yoksa Van Gölü balçığa dönüşecek. Bu noktada gölün büyük bir tehlike ile karşı karşıya ve bu tehlikeye karşı herkesin büyük bir duyarlılık göstermesi gerekiyor” çağrısı yaptı. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van ÇEV-DER Eşbaşkanı: Van Gölü tehlikede
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri