Van Çevre Derneği 19 Eylül Dünya Kıyı Temizleme Günü dolasıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada Van Gölü kıyılarında yaşanan tahribatlara dikkat çekildi.
Van Gölü üzerinde yaptığı çalışma ile bilinen Van Çevre Derneği (ÇEV-DER), 19 Eylül Dünya Kıyı Temizleme Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, kıyı temizliğinin önemine değinildi. Kıyı temizliğinin bir güne bağlı temizlenmesi olmadığının kaydedildiği açıklamada, kıyıların her zaman temiz kalması gerektiği vurgulandı.
Van gölünün her gün kirletildiği, kirlilikle ilgili kirleten faktörlerin bilimsel tespitinin yapılması ve çözümlerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bu sorunların başında Van Gölü Havzasındaki yerleşim yerlerinin kanalizasyon atıklarının özellikle yerleşim alanlarında geçen akarsuların Van gölüne dökülmesi engellenmeli dere yatağındaki ahırda derelere verilen atıkların aşırı AZOT ve FOSFOR akıtılmakta küresel ısınmadan dolayı HES’ler den eksilen suların tonlarca balık ölümlerine sebep olmaktadır. Tüm yerleşim alanlarda acilen ileri biyolojik arıtmaların yapılması, denizimize hiçbir şekilde kanalizasyon ve evsel atıkların bağlantılarının olmaması gerekmektedir. Van gölüne akan irili ufaklı dereler aracılığıyla denizimize akan suların filtrelenmesi, evsel ve kanalizasyon atıklarından arındırılması gerekmektedir. Van gölüne akan su kaynaklı suların gölün eko sistemine zarar vermesi sebebiyle bu sularında arıtılması gerekmektedir. Kuraklık ve yanlış su uygulamalarında dolayı sulak alanların yok olma durumuna geldiği canlıların yaşam ve üreme alanların yok edildiği enerji kaynağımız ve ileri biyolojik alanlarımız sazlıklarımız alanlarımız özen gösterilmelidir.”
‘Sazlıklar yok oluyor’
Van Gölü’ndeki sazlıkların yok olduğunun ifade edildiği açıklamada şunlar dile getirildi: “Van gölü kıyısında yer alan sazlıkların, üreme alanları olduğu ve sazlıkların suyu filtre etme gibi özelliği olduğu, Van gölünün cankurtaranlık olduğu, gerçeği ile sazlık alanlara göl dolgusunun yapılmaması son derece önemlidir. Hafriyat döküm alanlarının açılması tüm belediyeler Hafriyat Yönetmenliklerini uygulamaya geçirilmelidir. Sazlık alanlardaki canlı habitatların yaşamı içinde bu alanlarda ilaçlanma, çöp vb. uygulamaların yapılmaması gerektiğini unutulmamalıdır. Van denizinde dünyanın en büyük mikrobiyoletlerin korunmasının sağlanması Van denizinin ekonomik ve turistik değer olarak ön görülmelidir.”
Serhat News
[…] 11:51 Van ÇEV-DER: Van Gölü kıyıları işgal ediliyor […]
[…] ÇEV-DER, dernek ve ekolojistlerin ekokırımın suç sayılması için hazırladığı “Ekokırım Yasa […]