1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van ÇEVDER: Zilan Katliamı tanınmalı ve o bölge anıt mezar olarak belirlenmelidir

Van ÇEVDER: Zilan Katliamı tanınmalı ve o bölge anıt mezar olarak belirlenmelidir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zilan Katliamı’nın 94. Yıldönümünde bir açıklama yapan Van ÇEDER, katliamın tanınması çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, hiçbir suçu günahı olmayan insanların büyük bir katliamdan geçirildiğini, geride kalanların büyük çoğunluğunun ise topraklarından, yerlerinden, yurtlarından sürüldüğüne dikkat çekilerek, “Büyük acıların ve trajedilerin yaşanmasına neden olan Zilan Katlia’ı tanınmalı ve itibar iadesi yapılmalı” ifadelerine yer verildi.

Van ÇEVDER: Zilan Katliamı tanınmalı ve o bölge anıt mezar olarak belirlenmelidir - zilan 2 Van ÇEVDER: Zilan Katliamı tanınmalı ve o bölge anıt mezar olarak belirlenmelidir - zilan Van’ın Erciş ilçesine bağlı Zilan Deresi’nde 1930 yılında gerçekleştirilen ve halen de bölgede etkileri devam eden katliama ilişkin yazılı bir açıklama yapan Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu, katliamın 94. Yıldönümünde yazılı bir açıklama yaparak yetkililere katliam ile yüzleşme çağrısında bulundu.

Açıklamada onbinlerce Kürdün vahşice katledildiğini, onlarca köyün yakıldığını, geride kalan insanların ise sürgüne yollandığının hatırlatıldığı açıklamada, “aradan yüzyıla yakın bir zaman geçmesine rağmen katliam dün gibi yaşanmışçasına anıları taze bir şekilde durmaktadır” denildi.

Zilan Katliamı’nın, yüzyılın en büyük katliamlarından bir tanesi olduğunu kaydeden ÇEVDER Yönetim Kurulu, “Devlet bir an önce bu katliam ile yüzleşmeli, meclis bünyesinde kurulacak komisyon ile gerçekleş gün yüzüne çıkartılmalı, katliama maruz kalanlardan özür dilenmelidir. Ayrıca katliama maruz kalanlar, sürgüne yollananlar ve yakınlarının itibarları iade edilmelidir” çağrısı yapıldı.

‘Katliama maruz kalanların şimdi de mezarları yok ediliyor’

Zilan katliamında yaşamını yitiren ve toplu mezarlara konulanların şimdilerde mezarlarının da ortadan kaldırılması için bir takım çalışmaların yürütüldüğünün altının çizildiği açıklamada, “Bölgede bir yandan Hidro Elektrik Santralı yapılırken, geride kalan kısmı ise mermer ocağına çevriliyor. Katledilenlerin anılarına saygının bir gereği olarak orada yürütülen çalışmaların durdurulması, bunun yerine bölgenin anıt mezar olarak ilan edilmesi katliamda yaşamını yitirenlerin anılarına saygının olmazsa olmazıdır” talebinde bulunuldu.

Siyasi partilere de çağrıda bulunan Van ÇEVDER Yönetim Kurulu, “Zİlan Katliamı, asla kapanmayan ve kanamaya devam eden bir yaradır. Bu katliam ile yüzleşmekten başka seçenek yoktur. Bunun için siyasi partilerin mecliste oluşturacakları komisyon ile bu katliamı tüm yönleri ile ortaya çıkartmalı, sebep ve sonuçların ayrıntılı olarak raporlaştırılarak kamuoyuna sunulması gerekiyor. O dönemin Cumhuriyet Gazetesi’nin attığı manşet, hedefi ve mantığı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu anlamda katliamı Ferik Salih Omurtak komutasındaki 9. Kolordu ile sınırlı tutmak, lokal bir katliam olarak ele almak, devlet politikasının dışında değerlendirmek yanıltıcı bir yaklaşım olacaktır. Bundan hareketle, katliamın mecliste alınması ve katledilenlerin itibarlarının iade edilmesi olması gerekendir” tespitlerine yer verildi.

Yapılan açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi:

“Katliamda yaşamını yitirenleri saygı ile anıyor, anıları önünde eğiliyoruz. Dünyanın hiçbir bölgesinde bu türden katliamların onlamasını temenni ediyor, bunun için herkesi katliamlar karşısında tutarlı ve ilkeli bir duruş sergilemesi çağrısında bulunuyoruz.”

Tepki Ver | sinirli1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van ÇEVDER: Zilan Katliamı tanınmalı ve o bölge anıt mezar olarak belirlenmelidir
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir