1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van Gölündeki boğulmalar meclis gündeminde

Van Gölündeki boğulmalar meclis gündeminde

featured
Arşiv
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Muazzez Orhan Işık, Türkiye’de yeterli önlemler alınmadığı için yaz aylarında yaşanan boğulma vakalarına ilişkin İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması talebiyle soru önergesi verdi.

Türkiye’de yaz aylarında neredeyse her gün boğulma vakalarının yaşanması ve her yıl yüzlerce kişinin yeterli düzeyde önlem alınmadığı için boğularak yaşamını yitirdiği haberleri kamuoyuna yansıyan haberlerde yerini almaktadır.  Van’da 23 Temmuz’da 3 çocuk, 23-25 Temmuz Tarihlerinde Batman’da 3 kişi ve son bir haftada kamuoyuna yansıyan haberlere göre Kocaeli, Zonguldak, Kastamonu, İstanbul, Çanakkale ve Trabzon illeri başta olmak üzere en az 15 kişi boğularak yaşamını yitirmiştir.  Bunların yanı sıra yılbaşından bu yana bölge illeri başta olmak üzere birçok ilde göllerde, denizlerde ve çaylarda boğularak yaşamını yitiren kişilerin olduğu ve bu kişilerin çok önemli bir kısmının 25 yaş altındaki gençlerden oluştuğu kamuoyuna yansıyan haberlerde yer almaktadır.

Çözüm talepleri sıralandı

Bu boğulma vakalarına ilişkin Orhan, verdiği soru önergesinde, her bir insanın yaşamının korunması amacıyla alınması gereken tedbirlerden devletin sorumlu olduğuna değinerek, Anayasa’nın 5. ve 17. Maddesinin gereği olarak, tedbirsizlik nedeniyle yaşanan bu ölümlerin durması amacıyla devletin gerekli önlemleri alması gerektiğini belirtmiştir.

Bunların yanı sıra soru önergesinde, sahillerde yaşanan tedbir eksikliklerine ve alınabilecek önlemlere ilişkin de açıklamalarda bulunan Orhan, birçok yerde yüzülmemesi gerekirken herhangi bir uyarıcı tabela veya benzeri ikaz sisteminin olmadığını belirterek, “Van gölü başta olmak üzere ülke genelinde deniz, baraj gölü, ırmak, nehir, su birikintisi, havuz, dere, çay ve benzeri yerlere ilişkin uyarıcı işaretlerin, erişilebilir rehberlerin, ilk yardım için hazır can kurtaran ekiplerinin hazır bulundurulması gereklidir. Plaj ve sahil olarak kamuoyuna açık olan yerlerin tanıtılması ve bu yerler dışındaki yüzme faaliyetlerinin risklerinin kamuoyuna duyurulması gereklidir. Meteorolojik ve doğal koşulların yüzme faaliyetini riskli hale getirdiği zaman ve mekanların önceden bildirilmesi için bir sistem kurulmalıdır. Acil durumlarda erişime açık bir ilk yardım hattının hazır bulundurulması ve ihtiyaç halinde çok hızlı bir şekilde vaka yerine ulaşılması sağlanmalıdır. Suya girme veya yüzmenin tehlikeli olduğu değerlendirilen bölgelere, “çeken akıntı (rip akıntısı), bataklık,” uyarı tabelaları konulacak, yüzme alanı olarak belirlenmeyen göl ve deniz alanlarında suya girilmesi yasaklanmalı ve gerekli denetimler yapılmalıdır,” ifadelerine yer vermiştir.

Söz konusu soruna ilişkin, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanması amacıyla verilen soru önergesinde ise şu sorular yer almaktadır:
  1. Türkiye’de 2015-2022 yılları arasında suda yüzerken boğulan kişi sayısı kaçtır? Boğulma vakalarının illere ve cinsiyetlere göre dağılımı nedir?
  2. Van’da 22 Temmuz’da 3 kişinin, Batman’da 23-25 Temmuz’da 3 kişinin, Trabzon’da 24 Temmuz’da bir kişinin yaşamını yitirdiği boğulma vakaları hakkında Bakanlığınızın açtığı bir soruşturma mevcut mudur? Bu kapsamda Türkiye genelinde devam eden soruşturma sayısı kaçtır? Bu ölümler nedeniyle hakkında inceleme veya soruşturma başlatılan kamu görevlisi sayısı kaçtır?
  3. Van Gölü çevresinde ve Van gölü havzasındaki su yollarında yüzme için riskli olan bölgeler belirlenmiş midir? Bu yerlerde boğulma vakalarının yaşanmaması amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır?
  4. Van’da 3 çocuğun boğulması ile sonuçlanan yerde yani Van kalesinin arkasında bulunan sahilde, bu bölgenin “bataklık ve akıntı bölgesi” olduğuna ve yüzmenin riskli olduğuna dair herhangi bir uyarıcı tabela ve duyuru çalışması yapılmış mıdır?  Bu bölgenin bataklık ve akıntı bölgesi olduğu bilindiği halde neden yüzmeye kapatılmamıştır?
  5. Van Gölü çevresindeki belediyelerin boğulma vakalarının azaltılması amacıyla yürüttüğü faaliyetler nelerdir?
  6. Van Gölü çevresinde ve Van gölü havzasındaki su yollarında yüzme için belirlenmiş bölgeler hangileridir? Bu bölgelerde can kurtaran hizmetlerinin verilmesi amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir? Can kurtaran hizmeti bulunmayan yüzme yerlerindeki riskleri önlemek amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır? Riskli durumlarda yurttaşların başvurabilecekleri kurum ve iletişim yerleri ve ilkyardım masaları mevcut mudur?
  7. Türkiye’de boğulma nedeniyle ölümlerin azalması amacıyla bakanlığınızın aldığı/alacağı tedbirler nelerdir?

(zs/sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Gölündeki boğulmalar meclis gündeminde
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 4 Ağustos 2023, 09:10

    […] Özalp ilçesine bağlı Çubuklu Mahallesi’nde 2 genç girdikleri gölette boğularak yaşamını […]

    Cevapla