1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van sokaklarında pahalılık isyanı : Geçinemiyoruz

Van sokaklarında pahalılık isyanı : Geçinemiyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomik kriz nedeniyle yoksulluğun her geçen gün derinleştiğini belirten Van’daki yurttaşlar, “Ülkeyi yönetemiyorlar” sözleriyle iktidara tepki gösterdi.

 

Artan enflasyon karşısında alım güçleri günden güne eriyen halk, her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Savaş politikalarının ağır faturası altında ezilen yurttaşlar, açlık sınırı altında ayakta kalma mücadelesi veriyor. Van’daki yurttaşlar, var olan tabloya dair konuştu.

 

 

Durumlarını “perişan” olarak özetleyen Osman Bozdağ, ev faturalarını dahi ödemekte zorladığını söyledi. Bozdağ , “10 kiloluk patates torbası 150, yumurtanın kolisi 120, mazotun litresi 45 TL olmuş. Ekonomik kriz derinleştikçe yoksullaşıyoruz. Bu pahalılıkta nasıl geçineceğiz? Bu tablo ise her yıl daha da zorlaşıyor. Sorumlusu ülkeyi yöneten mevcut siyasi iktidardır” diye belirtti.

 

‘Ülkeyi yönetemiyorlar’

 

Ekonomik krizden dolayı iş yerini kapatmak zorunda kalan Sami Şeray, artık temel ihtiyaçlarını bile karşılayacak durumda olmadıklarını dile getirdi. “Ülkeyi yönetemiyorlar” diyen Şeray, AKP-MHP iktidarının sadece yandaşlarına kazandırdığını söyledi. Şeray, şöyle dedi: “Doğalgaz, elektrik ve su faturalarını gecikmeli yatırıyorum. Buradaki esnafın müşterileri genelde ilçe ve köylülerde yaşayanlardır. Yakıtın fiyatı yüksek olduğu için insanlar köylerinden gelemiyor. Bu sefer esnaf iş yapamıyor. Bir yurttaş köyden Wan merkeze gelmek için 100 TL veriyor. Merkezde de istihdam yok. Bu durumda biz yurttaşlar nasıl geçineceğiz.”

 

‘Artık alışveriş yapılmıyor’

 

Esnaflardan Hacı Civaklı, yeni yılla birlikte işlerinin daha düştüğünü söyledi. Sigorta primlerini zor ödeyebildiğini kaydeden Civaklı, “Bir kişinin sigorta pirimi 8 bin TL oldu. Primlerin düşürülmesi gerekiyor ama bu konuda da kimse bir adım atmıyor. Kriz nedeniyle işlerimiz ciddi anlamada düştü.  Artık müşteri alışverişe gelmiyor. Şu an esnaf iş yapamıyor. Herkes kendi sermayesinden yiyor. Bunun tek sorumlusu ise ülkeyi yöneten siyasi iktidardır” ifadelerini kullandı.

 

10 kişilik ailesine bakıyor

 

El arabasıyla yük taşıyarak 10 kişilik ailesinin geçimini sağlayan Barzan Demirel, “Bazen günlerce iş çıkmıyor. Kardeşlerimin hepsi öğrenci ve 10 kişilik ailemin ekonomik ihtiyacını ben karşılıyorum. Günlük olarak bazen 100 bazen de 200 TL kazanıyorum. İş yok. Bu parayla geçinemiyoruz ama yapacak başka bir iş yok. Sabah saat 07.00’dan akşam geç saatlere çalışıyorum. Tek amacım kardeşlerimin okuması. Babam yok o yüzden tüm yük omuzlarımda. Her şey çok pahalı o nedenle istediğim şeyleri eve alamıyorum” diye konuştu.

 

‘AKP ülkeyi perişan etti’

 

Ülkede ekonominin çöktüğünü söyleyen Fadıl Barıştıran,  Kürt sorunu çözülmeden ekonominin düzelmeyeceğini belirtti. Emekli maaşıyla geçinen Barıştıran, “4 yıl önce aldığım emekli maaşıyla ev kiramı ödüyor ve geçimimi bir şekilde sağlıyordum. Şimdi 10 bin TL emekli maaşı alıyorum, oturduğum evin kirası 12 bin TL. Ev kirasını, akrabalarımın ve çevremin yardımıyla ödeyebiliyorum. AKP ülkeyi perişan etti. Bunun en büyük nedenlerden biri de; ülkede devam eden savaştır. Halkı perişan ettiler. Bundan dolayı geçim diye bir şey kalmadı. Yetki verilen Erdoğan çevresine katkı sağlarken, ülkeyi batırıyor. Bu ülkede Kürt sorunu var. Bu ülkenin en önemli sorunu Kürt sorunudur” ifadelerini kullandı.

 

‘Böyle bir kriz görülmedi’

 

Geçinemediklerini ve bunun sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu vurgulayan Hıfzı Pazarbaşı ise, şöyle devam etti: “Halk için yaşam çok zor olmuş. Asgari ücretle insanlar nasıl geçinecekler? Bir ev kirası olmuş 10 bin TL. Vatandaş bu durumda nasıl yaşayacak? Ne zaman sistem ve iktidar değişirse bu ekonomik kriz de düzelir. Ülkenin ekonomisi gittikçe çıkmaza giriyor. 70 yıllık esnafım hayatımda böyle kriz görmedim.” Kaynak: MA

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van sokaklarında pahalılık isyanı : Geçinemiyoruz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir