Van’ın gastronomisi, yemek ve mutfak kültürünü canlandırmak amacıyla düzenlenen üç günlük festival kapsamında kentte gelen aşçı ve gurmeler, yaylaları dolaşarak otlu peynirin hazırlık sürecini izledi.
Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu ile Van Aşçılar Derneği iş birliğiyle 3 gün sürecek ‘Van 1’inci Gastronomi Festivali’ etkinlikleri sürüyor. Etkinlikler kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden gelen aşçı ve gurmeler, kentin yemek kültürünü incelemek için yayla ve köyleri dolaştı. 5 ülke ve Türkiye’nin çeşitli illerinden 70 aşçının katıldığı etkinlikler için gelenler, sabah saatlerinden Nordiz koyunu ve otlu peyniriyle meşhur Gürpınar İlçesine bağlı Yoldüştü Köyü’nü ziyaret ederek, yaylada koyun sağan kadınları ziyaret etti.
Berivanlarla birlikte koyun sağdılar
Berivanlarla birlikte koyun sağan kadınlar, yaylalarda yetişen otlarla Van mutfağında önemli bir yer tutan otlu peynirin hazırlıklarını inceledi. Yapılan geziyle ilgili konuşan Aşçı Ali Geyik, Van yemeklerini tanıtmak amacıyla düzenlenen gastronomi etkinliği hakkında, “Van 1’inci Gastronomi Festivali için buradayız. Türkiye’nin farklı kentlerinde gelen ünlü şef ve gurmelerle birlikte ikinci günde yayla gezisi düzenledik. Bu gezide Van mutfağının önemli yiyeceklerinden Van otlu peynirinin hazırlık süreci olan sağım ve yapımını yaptık. Dışarıdan gelen misafirlerle birlikte berivanların koyun sağımını izledik. Yine Van peynirine katılan otlara baktık” diye konuştu.
‘Sütün peynire dönüşümünü izledik’
Misafirlerle birlikte geldikleri köyde, koyun sütünün peynire dönüşümünü izlediklerini aktaran Van Aşçılar Derneği Başkanı Nurullah Kaplan ise izlenimlerini şu sözlerle anlattı: “Şu an Gürpınar İlçesine bağlı Yoldüştü (Pagaexnê) Köyü’ndeyiz. Biz buraya koyun sağımı için geldik. Koyun sağımından sütün peynire dönüşümünü izledik. Bugün buradan Ankara, İstanbul ve İzmir’den gelen misafirlere yaylaları gezdirdik. Yani bütün kentlerden misafirler var. Bunlar hem köyleri hem de yaylaları dolaştı. Kentin misafirperverlik kültüründen geleneklerine kadar birçok şeyi gösterdik. Köylüler gelenleri evlerinde ağırladı. Bu çok güzel bir davranıştı. Buralar çok güzel yerler, herkesin gelip görmesini istiyoruz.”
(ro)