Van İpekyolu Belediyesi eski kayyumu Sinan Aslan, FETÖ’den ihraç edilirken Bölge Adliye Mahkemesi üye hâkimi olan eşi ise açığa alındı.
İpekyolu Belediyesi’nde görev yaptığı sürece ismi yolsuzlukla gündeme gelen ve HDP’li belediye eş başkanları yerine kayyum olarak atanan Develi Kaymakamı Sinan Aslan ve Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi üye hâkimi eşi Semra Özten Aslan, FETÖ üyesi oldukları gerekçesi ile açığa alındılar. Hâkim Semra Aslan’ın soruşturması HSK’da devam ederken, Kaymakam Sinan Aslan ise 29 Temmuz’da ihraç edildi.
Ne Olmuştu
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görev yeri değiştirilen, idare amirleri arasında yer alan İpekyolu Kaymakamı ve İpekyolu Belediyesi kayyumu Sinan Aslan’ın, kentten ayrılmadan önce belediyeye, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden yaptığı haksız alımlar ve yapılan ihalelerdeki usulsüzlüklerle ilgi bilgiler basına yansımıştı. Haberlerin çıkması üzerine İpekyolu Kaymakamı ve kayyum İhsan Emre Aydın, göreve başladıktan sonra personel alımlarıyla ilgili olarak 21.10.2021 tarihinde İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talep ettiklerini ve bahse konu talebe istinaden ilgili müfettişlerin hizmet binasında gereken incelemelere devam ettiğini açıklamıştı.
Müfettişlerin hizmet alımları ve yapılan ihaleleri incelediği belirtilirken, bir giyim firmasından alınan takım elbiseler de gündem konusu olmuştu. Birçok haberde yolsuzluk ve usulsüzlüklerle adı anılan Sinan Aslan hakkında İçişleri Bakanlığı inceleme kararı almıştı. Üst düzey bir belediye yetkilisinden alınan bilgilere göre belediyenin 2015–2021 yılları arasında yaptığı; ihale, personel alımları ve diğer gider kalemler, müfettişler tarafından incelenmişti. Resmi belgelerde yapılan incelemeler sonucunda bazı müdürler görevden alınmıştı.
220 Personelin Alımı İnceleniyor
Sinan Aslan döneminde belediyeye tek kalemle alınan 220 personel tek tek incelendi. Müfettişler, özellikle işe alınan personelin, Sinan Aslan ve belediyedeki birim müdürleriyle olan akrabalık bağlarını mercek altına almıştı. Yine aynı şekilde ihtiyaç dışı alınan sözleşmeli mühendislerin de hangi gerekçe ve kriterlere göre alındığı incelemelere yansımıştı.
İhaleler Mercek Altında
Belediyede incelenen bir diğer konunun ise belediyenin yaptığı ihaleler ve ihaleye çıkılmadan yapılan doğrudan teminler olmuştu. Müfettişler, yapılan ihalelerin şartnamelerini tek tek gözden geçirerek, aynı zamanda ihaleleri alan firmalara da bakılmıştı. Özellikle doğrudan temin yoluyla yapılan alımların genellikle 3 firmadan alındığı belgelenirken, bu 3 firmanın belediye ile olan ilişkisi mercek altına alınmıştı.
Takım Elbiseler de Gündem Oldu
O dönem, müfettiş incelemeleri hakkında açıklamalarda bulunan üst düzeyi bir belediye yetkilisi, “Belediyede şu an en fazla konuşulan konu ünlü bir marka olan firmadan alınan takım elbiselerdir. Belediyenin yöneticilerine alınan 50 takım elbisenin başka bir gider adı altında gösterildiği ortaya çıktı. Yapılan incelemeye göre takım elbiselerin faturası bir organizasyon şirketine kesilerek, farklı bir gider olarak gösterildi. Hatta takım elbiseleri alan birimin sorumluları şu an o elbiselerle belediyeye gelemediklerini,” söylemişti.
Ancak ilk zamanlarda yolsuzluklar üzerine gidildiği yönünde açıklama ve incelemeler yapılmasına rağmen sonrasında konu kent gündeminde düşmüştü.
Serhat News
(sg)