1. Haberler
  2. Özel
  3. Van’da ‘atıl’ durumdaki katlı otoparkın ne olacağına karar verilemiyor!

Van’da ‘atıl’ durumdaki katlı otoparkın ne olacağına karar verilemiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında yapımına başlanan ve 2015 yılında bitirilen, yedi katlı ve 410 araçlık çok katlı otopark, hâlâ atıl durumda. Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediyesi kayyımı Ozan Balcı tarafından çok katlı otoparkın etüt merkezi ve gençlik merkezine dönüştürüleceği açıklaması yapıldı.

Van’da, 2011 yılında, trafik ve park sorununun çözülmesi amacıyla Van Büyükşehir Belediyesi tarafından çok katlı otopark yapımına başlandı. 2015 yılında inşaatı tamamlanan otopark, henüz kullanıma açılmadan Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atandı. İlk kayyım Vali İbrahim Taşyapan döneminde herhangi bir değişiklik yapılmayan çok katlı otopark, yeni kayyım döneminde projesi değiştirilerek iş merkezine dönüştürüldü.

Çok katlı otoparkın iş merkezine dönüştürülmesinin ardından en yakın güzergâhta bulunan ve oldukça eski olan Mısır Çarşısı esnafının bir kısmı ikna edilerek iş merkezindeki dükkânlara taşındı. Çok katlı otoparktan iş merkezine dönüş sürecinde ise tadilat nedeniyle 13 buçuk milyon TL harcandı. Otoparkın iş merkezine dönüştürülmesinin çeşitli riskleri bulunduğunu ve buna uygun olmadığını iddia eden bir kısım esnafın açtığı dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

O tarihten bu yana ne katlı otopark ne de iş merkezi olarak kullanılmayan bu bina, atıl kalarak herhangi bir güvenlik önlemi olmaması sebebiyle hırsızlar tarafından birçok defa tahrip edilerek malzemeleri çalındı. Geçtiğimiz Mayıs ayında Van Valiliği görevine atanan aynı zamanda Van Büyükşehir Belediyesi kayyımı Ozan Balcı tarafından çok katlı otoparkın etüt merkezi ve gençlik merkezine dönüştürüleceği açıklaması yapıldı.

‘Orada büyük bir kaos var’

Kent meydanı projesi uygulandığı alanda mülk sahiplerinden biri olan Abidin Aslan, 2016-17 yılında olaya dâhil olduğunu söylüyor. Yürütmeyi durdurma kararının alındığı davada taraflardan biri olan Aslan, “Orada bir kaos vardı. Esnaflarla ne yapalım diye tartışırken ben de inisiyatif aldım ve hepsiyle görüştüm. Ardından dava açtık” diyor. Kendilerine, kent meydanı planlaması, yeşil alan yapılacak denince, onlar da daha önce hazırladıkları bir projeyi sunuyorlar. “Mevcut projeyi tamamlayacak yeni bir proje,” diye ekliyor. Sundukları projenin içeriğinde han tarzı bir yapı ve yeşil alan olduğunu belirten Aslan, “Daha sonra Konya’dan bir şehir planlama uzmanı geldi. Bir anda bu bölge ile ilgili kent meydanı planlaması yaptılar. Konya’dan gelen şehir planlamacısı valiyi ikna etti. Bu bölgede kent meydanı planlaması yaptılar,” diye konuşuyor.

‘AVM olmaması için STÖ’lerden de destek topladık’

Kent meydanı planlaması yapılırken, kendileri ile görüşülerek kabul ettirilmeye çalışıldığını söylüyor. Aslan, bunun üzerine mahkemeye gittiklerini fakat çok katlı otoparkta herhangi bir hakları olmadığı için durduramadıklarını belirtiyor. Otoparkın, AVM’ye dönüştürüleceğini duyduklarını Büyükşehir Belediyesi’ne onlarca dilekçe verdiklerini söylüyor Aslan. Sosyal medya aracılığıyla seslerini duyurmaya çalıştıklarını ve birçok oda ve sivil toplum örgütünden destek topladıklarını aktarıyor. Aslan, Vali ile görüştüklerini ve bir uzman görüşü alarak otoparkın AVM’ye dönüştürülemeyeceğini, bunun sebepleri arasında da, basık olması, yürüyen merdivenlerin olmaması sadece asansöre bağlı kalınarak bir AVM’nin işletilemeyeceğini gösteriyor.

Danıştay kararı: Proje uygulanamaz

Aslan, proje uygulanırken kent meydanının da yapılacağını fakat o sırada Danıştay’a gittiklerini ve yürütmeyi durdurma kararı alındığının altını çiziyor. Danıştay’ın bilirkişi raporlarında, projenin uygulanamayacağı ile ilgili detaylı bir rapor hazırlanıyor. Aslan, “Biz, dava süreci ile uğraşırken onlar, kent meydanı yapabilmek için jeolojik etüt çalışması yapmadan kentsel dönüşüm kararı aldılar. Yanlış bir karar aldılar bilirkişi heyeti de bu kararı yanlış buldu. Danıştay’da hala dava devam ediyor. Yoksa şimdiye kadar oraları da perişan etmişlerdi,” diyor.

‘Belediyenin birimlerinin gitmediği yere vatandaşı neden sokuyorsunuz?’

Aslan, kendilerine City Van’dan yer teklifi aldıklarını fakat kabul etmediklerini söylüyor. Çok katlı otoparkta, Mısır Çarşısı’na yer veriliyor ve onlar da bunu kabul ediyorlar. Bir, iki ve üçüncü katta konumlandırılan Mısır Çarşısı esnafı, durumun içinden çıkılamayacak bir hal aldığını görünce vazgeçiyor. Ve şu an orayı kullanmıyorlar. Aslan şöyle devam ediyor: “Büyükşehir belediyesi kendi birimi olan VASKİ oraya götürmek istedi ama sonuç elde edemedi. Biz de madem siz oraya gidemiyorsunuz vatandaşı neden oraya sokuyorsunuz dedik. Böyle olunca yeni gelen vali, gençlik merkezi yapacağını söyledi. Bir de belediyenin birimlerinden bir tanesini de oraya götürülecek.”

Aslan, otoparkın bir türlü faal hale getirilememesinin kendileri açısından farklı sorunlara yol açtığını vurguluyor. Aslan, Kent Meydanı projesinin, Murat Zorluoğlu döneminde ortaya çıktığını ve bunun için herhangi sağlıklı bir çalışmanın yapılmadığını da ekliyor. Aslan, “Beş hektarlık alana yayılan bir Kent Meydanı projesi ortaya çıkardılar. Biz bunu mahkemeye götürdük ve durdurma kararı alındı. Kültür Sokağı da kapsayan, kilimcileri, müzeyi kapsayan bir projeydi. Kilimciler Van için marka bir sokaktı. Müzeyi de yıktılar,” diye vurguluyor.

‘Kira gelirinden mahrum kaldık’

“Van’ın hafızasını yansıtacak yerlere de ihtiyaç var,” diyen Aslan, “Orada kültürü yansıtacak herhangi bir yapı yapmamıza izin vermediler. Otel projemiz vardı engel oldular. Bütün kiracılarımız oradan çıktı. Kira gelirinden mahrum kaldık. Herhangi bir yapı yapamadık. Orası madde bağımlılarının olduğu bir yere dönüştü. Kiraya verdiğim bir dükkânı, bir gecede üç defa soydular. Başka esnafında başına aynı şeyler geldi. Aylarca orası yapılacak diye bir yıl iki yıl kiracı bulamıyorduk,” ifadelerini kullanıyor. Aslan, aradan 7 yıl geçmiş olmasına rağmen sorunun hâlâ çözülmediğini ve kangren halini aldığını belirtiyor. Sorunun, gittikçe yayıldığını hem City Van’ı hem de Cumhuriyet Caddesi’ni de etkilediğini aynı zamanda ekonomik olarak oldukça etkilendiklerini de ekliyor.

Sorunun basit olduğunu kaydeden Aslan, asıl sorunun yöneticiler arasında ciddi bir çıkar çatışmasına dönüştüğünün altını çiziyor. Aslan, aynı zamanda Van’a gerçekten sahip çıkacak sivil toplum örgütlerinin de olmamasına sitem ediyor. Aslan, “Herkes kendi çıkarları ile ilgilendiği için kenti sahiplenen bir kitle yok. O kitle olmadığı için gelen yetkili zamana yayıyor,” diyerek konuşmasını sonlandırıyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da ‘atıl’ durumdaki katlı otoparkın ne olacağına karar verilemiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri