Van’da Avrupa hayalli vurgun: Yüzlerce mağdur

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da 6 yıldır dil eğitimi veren Turkuaz Dil Kursu Yöneticisi Savaş Pazarbaşı, kursiyerlerin iddialarına göre kendilerini yurtdışına götürme vaadiyle kandırıp paralarını aldı.

Van’da 6 yıl önce Milli Eğitim bünyesinde açılan Turkuaz Dil Kursu bin 384 öğrenciye sahip. Kursa sadece dil eğitimi için gelen kursiyerler arasında doktorlar, hemşireler, mühendisler ve üst teğmenler de yer alıyor. Kursiyerler yaklaşık 10 gündür kurs yöneticisi Savaş Pazarbaşı’nın kursa gelmediğini ve telefonlarına cevap vermediğini söylüyor. Kurs ortaklarından İbrahim Demir’in kursiyerlere Pazarbaşı’nın İngiltere’ye gittiğini ve kendisinin de mağdur olduğunu söylüyor.

Turkuaz Dil Kursu öğrencilerinden biri olan Baran Özkaplan, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı öğrencisi. Yaklaşık bir buçuk aydır Turkuaz Dil Eğitim Kursu’nda Almanca eğitimi aldığını söylüyor. Geçtiğimiz Aralık ayında kursa kayıt yaptıran Özkaplan, 8 bin liralık ödeme yaptığını söylüyor.

‘Farklı pozisyonlarda çalışan birçok kişi mağdur’

Özkaplan, “Bu süreçte Savaş Pazarbaşı adındaki kurum sahibi ve kurum müdürü ayrıca ortağı olan İbrahim Demir aracılığıyla benim gibi birçok arkadaşa denklik alınacağını söylediler. Diplomalarımız aracılığıyla Almanya’da farklı eyaletlerde istihdam sağlanabileceğini, oturum, vize ve konaklama konularında belli bir ücret karşılığında yardımcı olabileceklerini belirttiler” diyor. Özkaplan, daha insani koşullarda yaşamak için böyle bir süreci başlattıklarını söylüyor. Kamu kurumlarında, özel sektörde çalışan birçok doktor, hemşire, mühendis, üst teğmen ve farklı pozisyonlarda çalışan birçok kişinin aynı durumdan mağdur olduğunu da ekliyor.

Van’da Avrupa hayalli vurgun: Yüzlerce mağdur - turkuaz dil kursu dolandirici 2

Savaş Pazarbaşı’nın denklik alacağı iddiası ile herkesten farklı miktarlarda para talep ettiğini ifade eden Özkaplan, kendisinden bin 100 Euro denklik ücreti talep ettiğini söylüyor. “Bu ücret karşılığında oturum alabileceğini, iş imkânı sağlayabileceğini belirtti. Yaklaşık bir haftadır haber alamıyoruz kendisinden. Hiçbirimize hiçbir açıklama yapmadı. Ortağına farklı numaralardan ulaşıp on gün sonra geleceğini, İngiltere’de olduğunu belirtiyor. Fakat biz kuruma geldiğimizde bunun böyle olmadığını sadece oyalandığımızı, hepimizin aynı anda aynı vaatlerle kandırılarak mağdur edildiğimizi öğrendik” diyor Özkaplan.

‘Bu kurs Milli Eğitim’e bağlı bir kurum’

Söz konusu kursun 6 yıldır Milli Eğitim’e bağlı bir kurum olarak faaliyet gösterdiğini belirtiyor Özkaplan. İnsanların bu kuruma güvenerek çocuklarına daha iyi bir eğitim verebilmek için buraya kayıt yaptırdıklarını söyleyen Özkaplan, “Herkesten ricam hiç kimse çocuğunu bu kuruma göndermesin. Hiçbir şekilde nitelikli bir eğitim vermiyorlar. Verdiğimiz kurs ücreti bizde mağduriyet yaşattı. Ayrıca denklik için de ayrı bir ücret alındı” diyor. Özkaplan, iki gündür kursa gidip geldiğini fakat herhangi bir açıklamanın yapılmadığını ve muhatap bulamadığını söylüyor. Kurum ortaklarının sorumluluk almadığını belirten Özkaplan, “Herkes birbirinden haberdar, ama herkes iyi rolü oynuyor şu an. Hepimiz mağdur durumdayız” diye vurguluyor.    

Van’da Avrupa hayalli vurgun: Yüzlerce mağdur - turkuaz dil kursu dolandirici 1

Özkaplan, konuyla ilgili yasal süreci başlattıklarını ifade ederek sürecin yavaş ilerlediğini ve bu sürecin hızlanması için yetkililere çağrıda bulunduklarını söylüyor.

‘TELC Sertifikası sahte imiş’

Veteriner Hekim Perçin Deniz Özen de, Ziraat Mühendisi olan eşi Yaşar Özen ile birlikte Batman’dan Almanca kursuna katılmak için geliyorlar. 22 Şubat 2022’de Turkuaz Dil Kursu’na gelen çift ilk önce Savaş Pazarbaşı, İbrahim Demir ve İdari Müdür olan Evin Bilmez’le tanışıyorlar. Perçin Deniz Özen, bütün süreçlerin diğer kursiyerlerde olduğu gibi işlediğini söylüyor. Özen, “Fakat bizim son dönemlerde TELC sertifikası olan bir belgenin sahte olduğunu anladık. Bunu teyit ettirdik. Bunu teyit ettirdikten sonra Savaş Pazarbaşı’ndan zaten bir haftadır haber almadığımızdan Batman’dan buraya geldik. Bizim gibi Batman’da iki üç arkadaş daha var” diye belirtiyor.

Özen, sürecin çok inandırıcı ilerlediğini söylüyor. Bütün şahsi bilgilerini kurs ile paylaştıklarını aktaran Özen bu yüzden de kaygılı olduklarını belirtiyor. Özen, “Bütün belgelerimizi, bütün şahsi bilgilerimiz; pasaportumuzdan tutun sicil kaydımıza kadar her şeyimizi gönderdik bu adama. Savaş Pazarbaşı Turkuaz Dil Kursu adı altında her şeyi yaptıklarını iddia ettiler. Hatta böyle olduğunu da biliyoruz, ama sadece biz biliyormuşuz. Bunlar böyle bir şeyi kabul etmiyorlar” diyor.

‘Nitelikli dolandırıcılığın üst boyutu’

Bütün yetkili mercilere başvurduklarını söyleyen Özen, sürecin daha hızlı bir şekilde ilerlemesini istediklerini belirtiyor. Özen, “Dün buraya geldiğimizde burası öğrenci dolu iken şu an hiç kimse yok. Bir muhatap yok. Ve İbrahim Bey bütün hocaları arayıp bugün yüz yüze dersin olmayacağını belirtip kimseyi de kursa almayın demiş. Öğrenciler yok. Hatta ben bugün sınıflara girip böyle bir kurumun bu şekilde yaptırımları olduğunu ifade edip herkesi dışarı çıkarmayı istiyordum” ifadelerini kullanıyor.

Özen, yaşanan durumu, “Nitelikli dolandırıcılığın üst boyutunda bir durum,” diye tanımlıyor. Özen, “Muhatabımızın bize, ‘Hiçbir şey yok, benim hiçbir şeyden haberim yok, bilmiyorum’ gibi bir sürü şey söylenildi. Ama bir bakanlığa bağlı bir kurum isen eğer her şeyin farkındasındır” diyor. Özen, son olarak bütün yetkililere seslenerek “Bütün zararımızın karşılanmasını talep ediyoruz” diyor.  

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da Avrupa hayalli vurgun: Yüzlerce mağdur

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Avatar

    Benimde hem zamanımı hemde paramı aldılar. A1 sertifikası için oraya gittim saçma sapan bir kaç derse girdim hatta bir öğretmen YouTube açıp bana izletiyordu. Sonra Amed’te başka bir kursa gittim ve onların öğrettiğiyle bunların öğrettiği arasında dağlar kadar fark vardı. Bunlar sadece dolandırıcı eğitimle dille hiç bir alakaları yok…

    Cevapla
  2. Avatar

    Ben de aynı kişi tarafından dolandirildim bir sürü para ödedim denklik için ama şimdi ulaşamıyorum Antep’te oturuyorum kime şikayet edeceğim ben bu adamı

    Cevapla