1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da bir çöp görselinin anımsattıkları

Van’da bir çöp görselinin anımsattıkları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da çöpler üzerinden yürütülen tartışmalar, ilginç bir fotonun tanıklığı ile çok şey düşündürür noktaya geldi. 4 fotonun montajlanarak tek fotoya dönüştürüldüğü görselde, çöplerin boş çöp kanteynerlerine atılmak yerine dışarıda, yerde düzenli-tertipli bir şekilde yan yana dizilmesi dikkat çekti.

Van’da çöp tartışmaları ve çöpler üzerinden menfaat devşirme çalışmaları devam ederken, olaya bağımsız ve objektif tarzda yaklaşan hemen her kesin, kentte temizlik ve çöp toplama meselesinin istenilen düzeyde olmadığını, bu alanda bir takım sorunların yaşandığını kabul eder.

Nitekim bu konuda yapılan eleştiriler ve belediye yönetimimin de gözle görülür çabaları olsa da bu çaba henüz belli bir başarıya dönüşememiş ve kentimiz temiz ve çöplerden arınmış bir şehre dönüşmüş değil.

Fakat tam da bu noktada, ciddi eksiklikleri olmakla birlikte, kenti ve çevreyi çöplerden temizlemek isteyenlere karşın kimi çevrelerin kenti daha da kirletmeleri, çöpleri sağa sola dağıtarak çöpten medet ummaları, çöp üzerinden algı oluşturmaları da ayrı bir tezatlık oluşturuyor.

Özellikle kayyımın gelmesi için her fırsatı değerlendiren, bu konuda herhangi bir inanç, ilke, ahlaki değer yargısı tanımayan yaklaşımlar kimi zaman görüntülere de yansıdı.

Bu gün sosyal medya hesabı X’te paylaşılan bir görüntü, tam da bu anlayış ve çabayı gözler önüne seren nitelikte.

İlgili sosyal medya hesabı incelendiğinde, Mayıs 2024 tarihinde, yani seçimlerden hemen sonra açıldığı görülüyor. Kullanılan isim ise sahte. Yani bir trol hesap.

Paylaşımlarına bakıldığında ise sadece Van’daki belediyeleri karalayıcı paylaşımlar yapmış! Kenti ve kent sorunlarını sahipleniyor gibi görünüyor, ama aslında öyle değil, çünkü paylaşımların tamamı tekyönlü ve tek hedefi gözetiyor!

Van’da bir çöp görselinin anımsattıkları - copler Gelelim malum görsele…

Malum görsel, 4 farklı görselin montajlanması ile oluşturulmuş. İşin ilginç yanı ise, görsellerin hemen tamamı da aynı nitelikte ve ortak özelliklere sahip olması.

Her bir görsellerde en az bir tane çöp konteyneri var. Bazılarında ise iki tane var. Ama hepsinin de boş! Çöpler yere bırakılmış.

Fakat daha da ilginç olanı ise çöplerin içtimadaymışçasına yan yana dizilmesi, hatta esas duruşa sokulmalarıdır!

Şimdi gelgelelim insanların çöplerini nasıl çöpe attıklarına…

Hemen hepimiz çöp atmışızdır. Çöp kutusuna biraz mesafeden konteyneri tutturmaya çalışırız, Eğer konteyner yoksa ve çöpler yerde toplanıyorsa, elimizdeki poşeti çöp yığınının üzerine fırlatırız!

Kesinlikle hiçbirimiz, çöpleri esas duruşa sokma gayreti içerisine girmeyiz! Toplum olarak böylesi bir gayemiz de yok.

Ki, yine toplum olarak da zaten disiplin ve kuralı çok seven bir toplum da değiliz. Haliyle, kendimiz kurallara ve disipline uymazken, bunu çöplere dayatmak tamamen akıl dışıdır!

Son olarak, sevgili umudu çöpte arayanlar, lütfen çöpleri artık rahat bırakın! Onları disipline etmeye kalkışmayın! Emin olun onları kendi safınıza katamazsınız! Benden söylemesi!

Ama yok illa çöpten umudu kesme niyetiniz yoksa, bari onları disipline etme gayretine girmeden yapın bu işi, yani sağa sola dağıtın gitsin! Olmadı rüzgara bırakın! O ne yapacağını bilir!..

Serhat News

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da bir çöp görselinin anımsattıkları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    26 Ağustos 2024, 18:15

    Eskiden bu şehirde insanlar evlerinin iş yerlerinin önünü kaldırımlarını temizler çöpleri düzgün bir şekilde çöp bidonlarina ki o zamanlar bidonlar vardı içine atardı yer kalmadıysa da çevreye dagilmayacak şekilde bidonun etrafına düzgün bir şekilde bırakırdı bu medeniyetsizler biz nasıl geldik emin olun bizde anlamış değiliz daha ileri gidecekken daha geriye nasıl gidiyoruzun en basit göstergesidir medeniyet hafife alınacak birşey değil sonuçta doğrudan insan sağlığına olan etkisi göz ardı edilemez

    Cevapla