Van’da bulunan STK’lar, İHD’nin Diyarbakır Şubesine yapılan baskını kınadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da bulunan Sivil Toplum Kuruluşları (STK), dün İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesine yapılan polis baskınına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Van şubesi önünde basın açıklaması yaptı.

Van Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Van-Hakkari Tabip Odası ve Star Kadın Derneği’nin katıldığı açıklamada İHD Diyarbakır Şubesinin kapısının çilingirle açılması, dernek binasının hukuksuz şekilde aranması kınayarak, İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Ferhat Berkpınar’ın serbest bırakılması talep edildi.

STK’lar adına açıklamayı okuyan İHD Van Şube Başkanı Mehmet Karataş, 2015 yılından bu yana Türkiye’de artarak devam eden baskı ve sindirme politikalarının STK’lar ve diğer tüm demokratik kesimler üzerinde ciddi hak ihlallerine yol açtığını belirterek, “İHD’nin, tüm kesimleri bu baskı ve sindirme politikalarından en çok etkilenen kesim oldu. Bilindiği üzere ülkenin içişlerinden sorumlu en yetkili şahıs tarafından meclis kürsüsünden derneğimiz apaçık bir dille tehdit edilmiştir. Bu açıklamalardan sonra eş genel başkanımız Öztürk Türkdoğan gözaltına alınmış ve hakkında davalar açılmıştır. Ayrıca yine eş genel başkanımız Eren Keskin ifadeye çağrılsa gidebileceği bir soruşturmadan gece yarısı gözaltına alınmıştır. Aynı zamanda yüzyıla varan cezalara çarptırılmış, neredeyse ülkenin her ilinde kendisine yeni davalar açılmıştır. Hemen akabinde Diyarbakır Şube yönetiminden arkadaşımız Ferhat BERKPINAR gözaltına alınmış ve hukuksuzca dernek binası aramaya tabi tutulmuştur. Son yaşananlarla görünen o ki derneğimiz ve insan hakları savunucuları sistematik bir sindirme ve kriminalize edilme operasyonuyla karşı karşıyadır,” dedi.

Gözaltların alınanların serbest bırakılması istendi

Derneklerin nasıl aranacağına ilişkin mevzuatın belli olduğunu ve İHD Diyarbakır Şubesine yönelik herhangi bir arama kararının olmadığını ve yapılan aramanın keyfi ve sindirmeye dönük bir çaba olduğunu vurgulayan Karataş, ”Bu antidemokratik ve keyfi uygulamalar ancak ülkeyi ekonomik ve demokratik sefaletin eşiğinden daha da kötüye götürmüştür. Zira özelde İHD genelde hak savunucuları asla hak mücadelesinden geri durmayacaklardır. Tarih buna tanıktır,” dedi.

STK’lar yapılan açıklamanın sonunda devlete ve iktidara seslenerek, insan hakları savunucularına karşı yükümlülüklerini yerine getirilmesi ve gözaltına alınan arkadaşları Ferhat Berkpınar’ın derhal serbest bırakılmasına istedi.

Serhat News

(Zss/sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da bulunan STK’lar, İHD’nin Diyarbakır Şubesine yapılan baskını kınadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir