1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da çürümeye terk edilen konutlar İçişleri Bakanı’na soruldu

Van’da çürümeye terk edilen konutlar İçişleri Bakanı’na soruldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, 2014 yılında yapımı tamamlanan ‘Lüks Adliye Lojmanları’nın çürümeye terk edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Orhan İçişleri Bakanı’na “Söz konusu binaların kamuoyu yararı içerecek şekilde kullanılması için nasıl bir çalışma planlıyorsunuz?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van’ın Edremit ilçesinde Süphan Mahallesi’nde 2014 yılında yapımı tamamlanan ‘Lüks Adliye Lojmanları’nın konut-kira-barınma sorunun arttığı bir süreçte çürümeye terk edilmesini Meclis gündemine taşıdı.  

Lüks Adliye Lojmanları’nın kullanılmadığı için önce Sağlık Bakanlığı’na son olarak ise İçişleri Bakanlığı’na devredildiğine dikkat çeken Orhan, halkın vergileri ile yapılan bu konutların akıbetini 2 kez TBMM gündemine taşıdıklarını ancak henüz bir çözüm bulunamadığını ifade etti.

‘Lojman birçok açıdan soruşturulmalıdır’

Orhan, metruk konutların akıbetini devredildiği İçişleri Bakanlığına sorarak,  150 lüks konutluk Adliye lojmanları vakasının birçok açıdan soruşturulması ve incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Orhan, “Yaklaşık 50 milyon TL maliyetle 2012 yılında yapımına başlanan bu lüks konutların 2014 yılında yapımının tamamlandığı ifade edilmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından adliye personellerinin kullanımı için bu lüks konutların yaptırıldığı ancak bu lojmanların“güvenlik gerekçesi” nedeniyle kullanıma açılmadığı kamuoyuna yansımıştır. Sahipsiz bırakılan ve korunmayan devasa inşaat kompleksi, otoparkı ve bahçesi ile birlikte neredeyse kullanılamaz bir moloz yığınına dönüşmüştür” dedi.

‘150 konutlu sitenin israfı vicdanı yaralamaktadır’

Van’da konut sahibi olmayan, kiracı, yoksul, engelli bireylerin yaşadığı on binlerce hane olduğunu ifade eden Orhan, “Toplu konut projelerinde önceliğin bu alt düzey geliri olan yurttaşlara verilmesi gerekir. On binlerce Vanlının konut ve barınma sorunu yaşadığı, binlerce kamu emekçisinin kiracı olduğu bu kentte 150 konutluk bir sitenin bu şekilde israfı ve talan edilmesi kamu vicdanını yaralamaktadır. Bir yanda evsizlik ve yüksek kira sorunu ile mücadele eden insanlar varken 150 konutun bu şekilde yok olmasına izin verilmemelidir” diye belirtti.  

Orhan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya cevaplaması üzere şu soruları sordu:

“* Van’ın Edremit ilçesinde, Süphan Mahallesinde yapımı 2014 yılında tamamlanan 15 bin metrekare alandaki 150 lüks Adliye Lojmanının toplam ihale bedeli ve kamu bütçesine yükü ne kadar olmuştur? Konutlar hangi ihale yöntemi ile yapılmıştır? Konutların teslim tarihinde gecikme yaşanmış mıdır?

* Süphan Mahallesindeki 150 ‘Lüks Adliye Lojmanının’ kullanıma açılmamasının gerekçeleri nelerdir? Güvenlik gerekçesi iddiasının dayanakları nelerdir?

* Aradan geçen süreye rağmen kullanıma açılmayan 150 lüks konutun talan edildiğinden, metruk ve riskli binalara dönüştüğünden bilginiz mevcut mudur?

* Bu metruk ve riskli binalar rehabilite edilmeyecekse yakın dönemde yıktırılması yönünde bir çalışma başlatacak mısınız? Bu sorunu ne zaman çözeceksiniz?

* Söz konusu binaların kamuoyu yararı içerecek şekilde kullanılması için nasıl bir çalışma planlıyorsunuz?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da çürümeye terk edilen konutlar İçişleri Bakanı’na soruldu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir