Van ÇEV-DER yöneticileri 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Van Gölündeki kirliliğe dikkat çekmek amacı ile İskele Mahallesinde bulunan Büyükşehir Belediyesine ait arıtma tesisi önünde basın açıklaması yaparak, çello dinletisi düzenledi.
Van Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER) yöneticileri 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Van’ın Tuşba ilçesine bağlı İskele mahallesinde, 2018 yılında Van Büyükşehir Belediyesi Su Ve Kanalizasyon idaresi (VASKİ) tarafından yapılan, Van Biyolojik Atık su Arıtma Tesisinden Göle akan kirli ve pis kokulu suyun önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamadan önce doğa kirliliğine dikkat çekmek amacı ile bir Çello dinletisi gerçekleştirildi.. Ardından açıklama yapan ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık birçok kentte meydana gelen doğa katliamlarını hatırlatarak çözüm önerilerini sıraladı
‘Denizimizi ve ekonomik değerlerimizi tahrip ediyoruz’
Van Gölünün, doğası ve balığı ile yöre için çok önemli bir ekonomik kaynak olabileceğini belirten Kalçık, “Günümüzde bu nimetlerinden yararlanacağı yerde daha çok olumsuzluklarını yaşadığımız kanalizasyon ve evsel atık çukuruna düşen Denizimizin kirliliği her geçen gün daha bariz bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Oysaki gelişmiş ülkelerde kanalizasyon ve evsel atıklar ekonomiye dönüştürülürken biz hem denizimizi hem de ekonomik değerlerimizi tahrip etmekteyiz. Bütün bu çevresel tehditlere karşın Van Denizi’nin kirlilikten kurtulması ve gelecek nesillere temiz bir deniz bırakmak için doğamızı korumalıyız” dedi.
‘Akıtılan su çevrenin dengesini bozuyor’
Van Biyolojik Arıtma Tesisinden göle deşarj edilen kirli su hakkında konuşan Kalçık, “Aktarılan su çok kirli ve kötü koktuğundan dolayı buradaki çevre dengesi bozuluyor” çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı.
*Yaklaşık bir milyon iki yüz bin insanın yaşadığı Van Denizi havzasının tüm yerleşim alanlarında biyolojik arıtma yapılarak kanalizasyon suları arıtılmalı ve enerjiye dönüştürülmelidir.
*Merkezi hükümet tarafından Van Gölü Koruma Kanunu çıkarılmalı, bağlı akarsu, dere, kanal bağlantılarının ve evsel atıkların, denize girmemesi için bariyer, çorap vb. yöntemlerle tedbir alınmalıdır.
*3621 Sayılı Kanunun gereği tüm sahiller, tüm vatandaşlara açılarak 100 metrelik kıyı kenar
Çizgisine uyumalıdır.
*Piknik alanlarındaki sahillere yönelik koruma amaçlı tedbirler alınarak çözüm yaratılmalı.
*Piknik alanlarında çevre bilinci oluşturulmalı ve sera yapımında kullanılan plastikler toplanılarak geri dönüşüm sağlanmalıdır.
Serhat News
(Şa/sg)