1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da ‘İnsan Hakları Haftası’nda kitap söyleşisi

Van’da ‘İnsan Hakları Haftası’nda kitap söyleşisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da İnsan Hakları Haftası kapsamında 30 yıllık tutsak Hüseyin Duman’ın yazdığı kitaplara ilişkin söyleşi düzenlendi.

Van’da Demokratik kitle örgütleri, 10-17 Aralık, “İnsan Hakları Haftası” kapsamında 30 yıllık tutsaklığın ardından 22 Nisan 2022 yılında tahliye edilen Hüseyin Duman’ın katımıyla imza ve söyleyişi etkinliği düzenledi. Duman, 30 yıllık tutsaklık süresi boyunca, “Xeyala Vegerê”, “Rêdil” ve “Çavre” gibi birçok kitabı kaleme aldı. Etkinliğe kentteki birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ve siyasi parti yöneticinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katılım sağladı. Etkinlikte Rojbin Bor ise moderatör olarak yer aldı.

Van’da ‘İnsan Hakları Haftası’nda kitap söyleşisi - v 14 12 2023 wan 30 yillik tutuklu soyleyisi1

Yaşam hikayesini anlattı

Duman konuşmasına etkinliğe katılanlara teşekkür ederek, yaşam hikâyesini aktardı. Duman, 1974’de Hakkari’nin Qeval köyünde dünyaya geldiğini belirterek, doğduğu günden tahliye edildiği güne kadar sırasıyla okul, mücadele ve cezaevindeki anılarını anlattı. Henüz 7-8 yaşlarında iken etnik kimliğini ve kim olduğunu öğrendiğini söyleyen Duman, “Henüz 8 yaşındaydım sanırım. O zaman seçimler vardı ve askerler tarafından köye oy pusulaları getirildi. Pusulalar ve kimlikler o dönem askerler tarafından dağıtılırdı. İlk kez orada etnik kimliğimle tanıştım. 8 yıldır ismi Gulê olarak bildiğim annemin ismi kimlikte Rukiye olduğunu öğrendim. Anneme Rukiye’nin kim olduğunu ve neden kendisine Rukiye olduğunu sorduğumda bana, Gulê isminin Kürtçe olması nedeniyle resmiyette yer alması yasak olduğunu ve bu yüzden Rukiye isminin yazıldığını söyledi. Bununla birlikte henüz 8 yaşlarında gerçekliğimle tanıştım” dedi.

Van’da ‘İnsan Hakları Haftası’nda kitap söyleşisi - v 14 12 2023 wan 30 yillik tutuklu soyleyisi3

‘Cezaevindeyken en çok toprağı ve annemi özledim’

Duman annesini kısa bir süre önce kaybettiğini belirterek, annesinin yaşam ve mücadele açısından en büyük öğretmeni olduğunu söyledi. Duman devamla, “Annem kafamda oluşan tüm çelişkilerin cevabıydı. Kürtlük, mücadele ve varlıkla ilgili tüm kafamdaki birçok çelişkiyi ona sorduğum sorularla öğrendim. Annemle birlikte, yaşamı ve yaşama nasıl yaklaşılacağını öğrendim. Cezaevinde iken en çok annemi ve toprağımın özlemini duyuyordum. Cezaevinde tutuklu bulunduğum süreçte en çok, doğayı, suyu, yaylaları çok özlerdim. Cezaevinde ilk çıktığım toprağa adımımı ilk attığımda ve rüzgâr eşliğinde sallanan ağacı gördüğümde her şeyin değerini daha çok anladım. ” ifadelerini kullandı.

‘Cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerini selamlıyoruz’

Duman, yaşam hikayesini ve mücadeleyle tanışma sürecini anlattıktan sonra katılımcılara cezaevinde yazdığı şiirlerini okudu. Duman okuduğu şiirlerin ardından, “Çavrê”, “Rêdil” ve “Xeyala Vegerê” kitaplarının tanıtımını yaptı. Duman, etkinlikte son olarak cezaevindeki tüm siyasi tutsakların özgürlüğüne kavuşma talebinde bulundu. Duman, “Cezaevlerine direniş daimi bir şeydir. Şu anda bile direnen binlerce arkadaşımız var. Cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemlerini buradan bir kez daha selamlıyoruz” diye konuştu.

Van’da ‘İnsan Hakları Haftası’nda kitap söyleşisi - v 14 12 2023 wan 30 yillik tutuklu soyleyisi5

Etkinlik soru, cevap ve imza etkinliğiyle son buldu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da ‘İnsan Hakları Haftası’nda kitap söyleşisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir