Van’da kar esareti: Yollar kapandı, hastalar mahsur kaldı-Video

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da dün gece başlayan ve halen etkisini sürdüren kar yağışından dolayı yaşam durma noktasına geldi. İlçelerin merkezle olan bağlantıları kesilirken, 930 yerleşim yerin yolu ise ulaşıma kapandı. Gece boyunca yollarda mahsur kalan yolcular ile hastalar ise ekipler tarafından kurtarılmaya çalışıldı. Bölge genelinde ise kar esareti sürüyor.

Son yılların en soğuk kışlarından birini geçiren Van’da yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yaşam durma noktasına geldi. Kar yağışı ile birlikte Van’ın diğer kentlerle olan bağlantısı kesilirken, ilçeler ile merkez arasındaki yollarda kapandı. Kar yağışından dolayı Bahçesaray’da bulunan 74 mahalle ile mezra, Başkale’de 24, Çaldıran’da 99, Çatak’ta 115, Edremit 5, Erciş 135, Gevaş 29, Gürpınar’da 163, İpekyolu 41, Muradiye 56, Özalp 82, saray 25 ve Tuşba’da 82 olmak üzere toplam 930 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışının etkisini sürdürdüğünden dolayı mahalle ve mezralarda yol açma çalışmalarına halen başlamadı.

Van’da kar esareti: Yollar kapandı, hastalar mahsur kaldı-Video - Vanda kar esareti 2

Belediye ekipleri merkezdeki anayolları açma çalışmaları başlattı

Kar yağışından sonra Büyükşehir Belediyesi, 250 araç ve 650 personelle yaklaşık 6 bin kilometrelik yol ağında karla mücadele çalışması başlattı. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yapılan çalışmalarda şehir merkezindeki anayollar açılması için çalışmalar başlatıldı. Ekipler kent merkezinden sonra, yolu ulaşıma kapanan 509 mahalle ve bu mahallere bağlı 421 mezra yolunun açılması için çalışma başlattı.

Van’da kar esareti: Yollar kapandı, hastalar mahsur kaldı-Video - Vanda kar esareti 4

Hastalar mahsur kaldı

Van’da doğum sancısı tutan Bedia Güler adlı kadın, Büyükşehir Belediyesi’nin Karla Mücadele ve 112 Acil Servis ekipleri tarafından kurtarılarak, hastaneye ulaştırıldı. İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca mahallesinde de akşam saatlerinde 112 Acil servisine doğum ihbarı geldi. İhbarın alınmasıyla çıkış yapan sağlık ekipleri, Büyükşehir Belediyesine ait karla mücadele araçlarının eşliğinde mahalleye doğru ilerledi. Yaklaşık 3 saatlik çalışmanın ardından mahalleye ulaşan ekipler hamile kadına ilk müdahaleyi yaptıktan sonra hastaneye ulaşımını sağladı.

Van’da kar esareti: Yollar kapandı, hastalar mahsur kaldı-Video - Vanda kar esareti 1 1

Metrolojiden uyarı geldi

Kar yağışıyla birlikte Metroloji 14. Bölge Müdürlüğünde ise açıklama geldi. bölge genelinde havanın çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı geçeceği belirtilen açıklamada, “ Van ve Hakkari çevrelerinde kar yağışının sabah saatlerinde etkisini artıracağı tahmin edilmektedir. Yapılan son değerlendirmelere göre bölgemizde beklenen kar yağışlarının öğle saatlerine kadar Hakkari, Bitlis çevreleri ile Van’ın güney ve Muş’un güneybatı ilçelerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar (20 cm üzeri) şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Meydana gelebilecek tipi şeklinde yağış, buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar ile çığ oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.” denildi.

Hakkari’de 64 yerleşim yeri ulaşıma kapandı

Van’da kar esareti: Yollar kapandı, hastalar mahsur kaldı-Video - Vanda kar esareti 5

Kar yağışının etkili olduğu Hakkari’de yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Kent genelinde 15’i köy 49’u mezra olmak üzere 64 yerleşim yerinin yol ulaşıma kapandı. Meteoroloji il müdürlüğü ise yüksek rakımlı bölgelerde çığ olayına karşı uyarıda bulundu. İl Özel İdaresi Yol Bakım Müdürlüğünden alınan bilgilere göre Hakkari merkeze bağlı;10 köy, 28 mezra, Yüksekova ilçesinde 4 köy 18 mezra, Şemdinli’de ise 1 köy 3 mezranın yolu kapandı.

Van’da kar esareti: Yollar kapandı, hastalar mahsur kaldı-Video - Vanda kar esareti 6

 Erzincan, Kars, Iğdır ve Ardahan’da 664 köy yolu ulaşıma kapandı

Bölgede bir süredir aralıklarla etkili olan, özellikle yüksek kesimlerde yoğunlaşan kar ve tipi dolayısıyla Erzurum’da 445, Erzincan’da 85, Kars’ta 81, Ardahan’da 15 ve Iğdır’da 38 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi ile belediye ekipleri, iş makineleri desteğiyle, çok sayıda personelle yol açma çalışması başlattı. Ekiplerin, çoğunluğu kırsal kesimde yer alan kapalı yollarda çalışmaları sürüyor. Söz konusu illerde, bu yollar dışında kapanan çok sayıda kara yolu ise ekiplerin çalışmasıyla ulaşıma açıldı.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da kar esareti: Yollar kapandı, hastalar mahsur kaldı-Video

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir