Van’da öğrenciler ‘ajanlık’ dayatmasıyla karşı karşıya

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) kampüsü içerisinde bulunan polis karakolu tarafından öğrenciler aranarak ajanlık dayatmasında bulunuldu.

Geçtiğimiz günlerde kendilerini polis olarak tanıtan şahıslar tarafından telefonla aranarak kampüs içerisinde yer alan karakola görüşmeye çağırıldıklarını belirten Van YYÜ öğrencilerinden Berkay Yeğin (21), Emek Gençliğinin “ücretsiz barınma, parasız eğitimle” ilgi yapmış olduğu çalışmalar üzerinden baskı ve tehditlerle karşılaştıklarını belirtti.

Karakolda yapılan görüşmede polisler tarafından ayrı ayrı odalara çekilerek görüşmelerin defalarca tekrarlandığını söyleyen Yeğin, “Yapılan görüşmede polisler sıklıkla, eğer istersek üniversite tarafından her türlü bireysel ihtiyacımızın karşılanacağı yönünde teminatlar verdiler. “Bir olay olmadan önce bize haber verin, irtibatta kalalım sonra da biz size güzellik yaparız’, ‘Sizin burada ‘abiniz’ oluruz, üniversiteyle ilgili yaşadığınız bir sorun varsa çözeriz’, ‘Rektörlük bizim sözümüzü ikiletmez’ şeklinde akademik kayırma imkanına sahip olduklarını ve bunu da her türlü hak arama girişiminde bulunan öğrencinin karşısında öğrencileri bölebilecekleri yöntemler olarak ifade ettiler. Kabul etmememiz durumunda farklı konuşulacağı birçok arkadaşımıza bildirildi ve yurttan atmakla tehdit edildik ve her dakikanızı izleyeceğiz gibi mesajlar verildi” dedi.

Psikolojik Bir Baskı Aracı Olarak Kullanılıyor

Son dönemdeki yurt protestoları ve başkaca birçok hoşnutsuzluğun öğrencilerin kendi hakları için mücadele mekanizmalarına dönüşmemesi için ajanlık dayatmalarının psikolojik bir baskı aracı olarak kullanıldığını belirten Yeğin, “Öğrenciler bu baskılara karşı birlikte hareket ederlerse kazanabileceklerinin sınırı yok. Tam da buradan doğru alınmış bir refleks olarak kolluk kuvvetleri kullanılıyor. Üniversite yönetimine kocaman bir pay düşüyor. Eğer öğrencileri tehdit eden polislerin iddia ettiği gibi ‘kayırma’ ilişkileri içerisinde değillerse acilen açıklama yapıp sorumluluk hissetmelilerdir” dedi.

İçler Acısı Durum

Aynı yöntemle görüşmeye çağırılan öğrencilerden Birhat Ateş (21), kendilerini polis olarak tanıtan şahısların görüşme talepleri üzerine gerekçelerini sorduğunda, “Karakola gelmeden öğrenemezsiniz,” tepkisiyle karşılaştığını ifade ederek, “Görüşmeye gittiğimde üniversite dışarısında afiş astığım iddiasıyla suçlanıp tehdit edildim. ‘Öğrencilerin böyle sorunları yok siz milleti galeyana getirmeyi amaçlıyorsunuz’ denilerek suçlandım. Son dönemde yurtlardaki eylemlerin de gösterdiği gibi Van YYÜ öğrencileri, yemeklerden artan eğitim ve barınma masraflarına kadar ciddi sıkıntı içerisindeler. Üniversitelerin demokratik ve özerk bir bilim yuvası olmasından, içinde polis noktası bulunan, öğrencilere tehditlerin savrulduğu bir yapıya bürünmesi içler acısıdır. Üniversitenin en demokratik unsuru olan biz öğrencilerin böylesine tehditlere boyun eğmeye niyeti yoktur” dedi.

‘Biz Seni Biliyoruz, Araştırdık’

Görüşmeye çağırılan öğrencilerden Muhammed Sönmez (21) ise yapılan görüşmenin ardından kaldığı Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurt müdürlüğü tarafından hakkında soruşturma açıldığını belirterek, “Görüşmeye gittiğimde üniversite dışarısında afiş astığım iddiasıyla beni de suçladılar. Devamında ise ‘Biz seni biliyoruz araştırdık. Senin yardıma ihtiyacın var. Tanımadığın bilmediğin bir şehirde yurtta kalıyorsun. Maddi ve manevi olarak her türlü desteğe ihtiyacın vardır. Biz sana yardım etmek istiyoruz. Bizim hiçbir kuruma bağlı olmayan kendi verdiğimiz bir burs var, o burstan verelim sana. Bizde senin bir abin, birer arkadaşın olmak istiyoruz.’ gibi cümleler kullandılar” dedi.

Yurda döndüğünde hakkında soruşturma açıldığını ve savunma yapması gerekçesiyle yurt müdürlüğüne çağırıldığını söyleyen Sönmez, “Hakkımda neden bir soruşturma açıldı, gerekçesi nedir diye sorduğumda müdürlükteki görevliler bu konuda bir bilgilerinin olmadığını aslında yurt yerleşkesi içinde soruşturma gerektirecek bir davranışımın olmadığını söylediler. Soruşturmanın gerekçesini tekrar sorduğumda ise ‘Merkez’den bizi aradılar ve bu soruşturmayı açmamız gerektiğini söylediler’ dedi görevli memur. Bu soruşturma nedeniyle de yurttan kınama cezası aldım” dedi.

(Evrensel)

(TYK)
Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da öğrenciler ‘ajanlık’ dayatmasıyla karşı karşıya

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir