Van’da OHAL komisyonun kaldırılması istendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da bir araya gelen sivil toplum örgütleri, OHAL sonrası kurulan komisyonun yasalara göre davranmadığına dikkat çekerek, komisyonun aldığı kararla suç işlediğine dikkat çekti.

KHK’lılar iptal edilsin, OHAL Komisyonu kapatılsın şiarıyla Van’da KESK Şubeler Platformu, DİSK Genel İş Van Şubesi, Van-Hakkari Tabip Odası ile TMMOB İl Koordinasyonu ortak basın açıklaması yaptı. Odalar İş merkezi önünde yapılan basın açıklamasını Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç yaptı. 2016 Temmuz darbe girişiminden bu yana, ülkede düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında atılan bir twit bile örgüt propagandası olarak ele alındığını dile getiren Yaviç, ülkede neredeyse soruşturma, kovuşturma altında olmayan, hapis cezası almayan tek bir yurttaş kalmadığını dile getirdi. Yaviç, 5 yıldan fazladır şehrimizde emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları kent alanlarını demokratik hakları olan miting ve basın açıklamaları için kullanamamaktadır. İktidar ve yereldeki kamu yönetimi yandaş dernek ve sivil toplum örgütlerine uygulamadığı yasakları OHAL’i kalıcı hale getirerek bizlere karşı uygulamaktadır” diye konuştu.

‘KHK ihraçlarının hukukla, adaletle açıklanacak hiçbir yanı yoktur’  

“15 Temmuz darbe girişimi üzerindeki sis perdesi yeterince dağılmamış ancak darbe girişimi bir lütuf olarak görülerek hayata geçirilen 20 Temmuz sivil darbesinin neyi amaçladığı aradan geçen süre içinde tümüyle netleşmiştir” diyen Yaviç, “Bunların başında da haksız ve hukuksuz ihraçlar gelmektedir.  Herkesin çok iyi bildiği gibi, hukuken somut delillere, yargı kararlarına, mevzuata uygun yürütülen idari soruşturmalara dayanmayan tüm kararlar yasa dışıdır. Kamuda yaşanan ihraçların niteliğine, kararların alınış şekline, ihraç edilenlere ‘savunma hakkı’ bile tanınmamasına bakıldığında KHK ihraçlarının hukukla, adaletle açıklanacak hiçbir yanı yoktur.” Diye konutu. Rakamlarla ihraçlara dikkat çeken Yaviç, şunları söyledi: “Resmi rakamlara göre 125.678 kamu görevlisi ihraç edildi. 1767 Vakıf dernek, sendika ve konfederasyon, 109 yurt,934 özel okul, 15 üniversite, 49 sağlık kuruluşu, 116 basın yayın kuruluşu kapatıldı. 181500 kişinin pasaportuna tahdit konularak seyahat özgürlüğü engellendi.”

Van'da OHAL komisyonun kaldırılması istendi - Vanda bir araya gelen sivil toplum orgutleri OHAL sonrasi kurulan komisyonun yasalara gore davranmadigina dikkat cekerek komisyonun aldigi kararla suc isledigine dikkat cekti.

Mücadelemiz devam edecek

Beş yıldır taleplerini sürekli dile getirdiklerini aktaran Yaviç, “Buradan bir kez daha ifade edelim; bir oyalama aracı olarak kurulan, iktidara bağlı, iktidarın talimatlarıyla hareket eden OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu hukuk karşısında suç işliyor. Görevde kaldığı her gün suçu katlanarak büyüyor ve çifte maaş almaya devam ediyor.  Faşizme karşı demokrasiyi, savaşa karşı barışı, gericiliğe karşı laikliği, ırkçılığa ve şovenizme karşı emeğin birliği ve halkların kardeşliği için fiili ve meşru mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Van'da OHAL komisyonun kaldırılması istendi - van 2

Açıklamadan sonra grup Türkiye İnsan Hakları Van Temsilciliğini ziyaret etti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da OHAL komisyonun kaldırılması istendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir