Van’da yetersiz uçak seferleri nedeniyle yolcular otobüse yöneliyor. Ancak yolcular artan otobüs bilet fiyatından, firmalar da maliyetleri karşılayamamaktan şikayetçi.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehri olan Van, coğrafi konumu gereği diğer şehirlerle bağlantısı konusunda oldukça kritik bir role sahip. Ancak son zamanlarda artan talebe yanıt veremeyen uçak seferleri, seyahat etmek isteyenleri çeşitli zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Trabzon gibi büyük şehirlere yapılan direkt uçuşların yetersiz olması, haftalar öncesinden bile bilet bulmayı imkansızlaştırıyor.
Bu zorluklar karşısında seyahat etmek isteyenler, alternatif olarak otobüs yolculuğuna yöneliyor. Ancak yükselen akaryakıt ve işletme maliyetleri nedeniyle bilet fiyatları her geçen gün artıyor. Yolcular bilet fiyatlarından şikayetçi iken seyahat firmaları ve otobüs sahipleri, bilet fiyatlarının yetersiz olduğunu ve artan maliyetlerle başa çıkabilmek için bu zamları zorunlu gördüklerini belirtiyor.
Son bir ay içerisinde otobüs bilet fiyatlarına iki kez zam yapıldı. Van ile Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi arası yolculuk, Türkiye’nin en uzun otobüs yolculuğu olarak biliniyor. Bu güzergah yaklaşık 29 saat sürüyor ve bileti bin 400 TL’den satılıyor.
Haberin yayınlandığı tarih itibariyle, Van’dan Türkiye’nin beş büyük şehrine otobüsle ulaşımın bedeli şöyle:
Van – İstanbul: 1.300 TL
Van – Ankara: 1.000 TL
Van – İzmir: 1.300 TL
Van – Bursa: 1.300 TL
Van – Antalya: 1.300 TL
Van’ın çevre illerine otobüsle ulaşımın maliyeti ise şöyle:
Van – Hakkari: 200 TL
Van – Ağrı: 300 TL
Van – Bitlis: 100 TL
Van – Muş: 300 TL
Van – Diyarbakır: 500 TL
‘Yolcu yok çünkü insanlarda para yok’
Yapılan zamların ardından Duvar’dan Kadir Cesur kentin nabzını tuttu. Van Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde bir seyahat firmasının görevlisi olan Şevket İlci, artan maliyetler karşısında firmaların zorlandığını belirterek “Van’dan bir otobüsün Tekirdağ’a gidiş dönüşünün maliyeti 60 bin TL’yi buluyor. Otobüs buradan dolu bile gitse, oradan dönerken yarısı boş geliyor. Yolcu yok çünkü insanlarda para yok. Bazı yolcularımızın durumları olmadığını gördüğümüzde bilet fiyatı konusunda biz de yardımcı olmaya çalıyoruz” şeklinde konuştu.
‘Birçok arkadaşımız araçlarını satarak bu işi yapmama kararı aldı’
Bir başka seyahat firmasının görevlisi olan Halit Karagülle ise şu anki bilet fiyatlarının halen yetersiz olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Eskiden bir otobüs, bir sefere gidip geldiğinde para bırakırdı. Şimdi para da yok. Mazotun fiyatına yetişmek mümkün değil. O yüzden Van ile İstanbul arasındaki seferlerin en az 1500 TL olması lazım. Üstelik tek masraf yakıt değil. Şoförlerin ve muavinlerin maaşı, otoyollar ve köprülerin geçiş ücretleri, otogarlardan çıkış ücreti ve daha birçok kalem var. İnanın bunlara para yetmiyor. Şu anda bir seyahat otobüsü 13 milyon TL’ye ancak satın alınabiliyor. Devletimizi yönetenlere sesleniyorum. Lütfen artık bu gidişata bir el atalım. Çünkü insanlar evine ekmek götüremeyecek hale geldi. Birçok arkadaşımız araçlarını satarak bu işi yapmama kararı aldı.”
‘Bu fiyatlar otobüsçüyü memnun etmiyor’
Bilet fiyatlarının halen yetersiz olduğunu belirtenlerden biri de bir başka seyahat firmasının görevlisi Hüsnü Utuş… Utuş, Van’daki otobüs bilet fiyatlarını diğer şehirlerle kıyaslayarak şöyle konuştu: “Elâzığ ve İstanbul arası seyahat 1200 TL’dir. Bu açıdan bakıldığında Van’dan İstanbul’a ulaşım için alınan bilet ücreti az bile sayılır. Çünkü Van’dan Elazığ’a ulaşım ücretini eklediğimizde asıl satılması gereken rakam ortaya çıkıyor. Bu fiyatlar otobüsçüyü memnun etmiyor. Fiyatlar yüksek olduğu halde günü kurtarmıyor. İstanbul’un 1500 TL, Ankara’nın 1200 TL olmasını istiyoruz. Yolcular daha çok mağduriyet yaşıyor. Bilet alamayanlar indirim yapmamızı istiyorlar. Keşke yapabilsek. Çoğu zaman yapamıyoruz.”
‘Her bir bilet satışımızda onlarca sitem duyuyoruz’
Bir diğer seyahat firmasının görevlisi olan Menderes Can, yolcunun da otobüsçünün de yaşadığı zorlukları şöyle ifade etti: “Bilet fiyatları şu anda cep yakıyor. Her bir bilet satışımızda onlarca sitem duyuyoruz. Firmalar anlaşmalı olduğu için indirim de yapamıyoruz. Kimse bu gidişattan memnun değil. Seçimden önceki vaatler tutulmadı. Halk seçimden sonra tam bir felakete uğradı. Sözün bittiği yerdeyiz. Otobüsçü maliyetini karşılayamıyor, yolcu biletini alamıyor. Daha ne olsun? Ben Meclis’teki tüm milletvekillerine sesleniyorum. Bu nasıl bir rezalettir?”
‘Bu fiyatlara şaşıramaz olduk’
Yolcular açısından bakıldığında tek maliyet bilet fiyatları değil. Van çıkışlı ve çoğunluğu uzun süreli olan seyahatler boyunca yolcuların maliyetleri daha da artıyor. Dinlenme tesislerinde yiyecek ve içeceklere gelen zamlar da yolcular açısından ayrı bir kalem oluşturuyor. İstanbul yolcusu olan Kutbettin Güvener de bu durumdan şikayetçi.
Artan yakıt fiyatlarına bağlı olarak yükselen bilet fiyatlarının kendilerini zor duruma soktuğunu anlatan Güvener, “İstanbul’a zar zor 1300 TL’ye bilet bulabildim. Bilet fiyatı çok yüksek ama ne yapacağız? Mecburen almak zorundayız. Ne kadar pazarlık ettiysem de nafile. Değişen bir şey yok. Şehir içi ulaşım bile bu kadar artmışken artık bu fiyatlara şaşıramaz olduk. Uçak bileti de baktım ama uçak hiç yok. Bilet fiyatları da 3 bin 500 TL’ye dayanmış. Daha önce iki kez İstanbul’a otobüsle seyahat ettim. Yolculuk 24-25 saat sürüyor. Dinlenme tesislerinde yemek yememiz gerekiyor. O maliyetleri saymıyorum bile” şeklinde konuştu.
‘Biletimi alırken çok zorlandım’
Yolculardan Ezber Yılmaz ise 18 yaşında ve demir doğrama işinde çalışmak için Ankara’ya seyahat ediyor. Yılmaz, bin TL’ye aldığı bilet fiyatının kendisini zorladığını ifade ederek şöyle konuştu: “Ankara’ya çalışmak için gidiyorum. Burada zaten iş yok. Uçak bileti bulmak imkânsız. Bu yüzden otobüs bileti aldım. Bilet fiyatları gerçekten çok yüksek. Daha da yükselecektir. Biletimi alırken çok zorlandım.”
Serhat News