Van’da Roboskî anması: Hakikat ortaya çıkarılmalıdır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî Köyü’nde 28 Aralık 2011 tarihinde TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 sivil insan yaşamını yitirmişti. Van’da, HDP ve DBP il örgütleri ile çok sayıda kişinin katıldığı, Roboskî katliamının yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı, HDP PM üyesi Ejder Ekinci okudu.

Açıklamayı okuyan Ekinci, Roboskî katliamının üzerinden 10 yıl geçtiği halde sorumluların ortaya çıkarılmadığını vurguladı.

Van'da Roboskî anması: Hakikat ortaya çıkarılmalıdır - WhatsApp Image 2021 12 28 at 14.12.48

Açıklamada; “Bugün, savaş uçakları ile öldürülen 34 masum Kürdün katillerini affetmediğimizi, bu katliamı yapanlardan tarihin ve halkın önünde hesap soracağımızı bir kere daha haykırmak için buradayız. Bu katliamı yapanlar bir gün mutlaka gerçek hukukun gereği olan yaptırımla karşı karşıya kalacaktır.

28 Aralık 2011 tarihinde saat 21:39 ile 22:24 arasında, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı savaş uçakları tarafından Irak sınırından Türkiye’ye geçmekte olan sivillerin üzerine bombalar yağdırıldı. Yaşanan bu katliamda 19’u çocuk yaşta olmak üzere toplam 34 sivil insan yaşamını yitirdi. Bu insanlar bir çatışmanın içinde değillerdi.

Üzerlerinde herhangi bir silah yoktu. Ekmeklerini kazanabilmek için herkesin gözü önünde o gün o sınırdan öteye gitmiş, yüklerini almış ve dönüyorlardı.

Katliamın ertesi gününde çocuklarının ve yakınlarının parçalanmış cansız bedenlerini katır sırtında battaniyeye sarılmış halde katliam yerinden taşınmasına dair görüntüler, halen tüm vahşetiyle zihinlerimizdeki yerini korumaktadır. Katliamın üzerinden geçen süreye rağmen AKP güdümlü medya ve sivil toplum kuruluşlarının sessizliği, o günde vardı bugünde devam etmektedir.

Türkiye-Irak sınırının hemen yanındaki Roboskî Köyü’nde, o güne kadar kaçakçılıkta kullanılan katırlar, 2011 yılının bu son günlerinde bu kez eşya yerine insan cesetleri taşıdılar. Katliam tarihinden bugüne kadar Roboskîliler üzerindeki baskı ve şiddet, kesintisiz bir şekilde sürdü. Adalete erişim talepleri her seferinde zulümle karşılık bulan Roboskîlilerin yaşadığı bu bölgede, 10 yıllık zaman süresince askeri operasyonlar nedeniyle güvenlik güçlerinin bombalama faaliyetleri devam etti. Bu bombalamalar nedeniyle Roboskî sakinlerinin köy dışındaki yaşam alanları ciddi anlamda sınırlandırıldı. Yine Roboskî ve bölgenin birçok yerinde yasaklanan yaylalar ve ilan edilen özel güvenlik bölgeleri ile köylülerin ekonomik yaşamına büyük zararlar verildi.

Yakınlarını kaybedenlerin yakınları aleyhine haksız ve hukuksuz davalar açıldı. Roboskî halkının sözcülerinden Veli Encu bugün böyle davalardan biri sebebiyle halen tutuklu bulunmaktadır.

Bu süre içerisinde katliamla ilgili bir dizi hukuki ve siyasi süreç yaşandı. Katliamla ilgili soruşturma başlatıldı, soruşturma dosyası askeri savcılığa gönderildi, müfettişler görevlendirildi, komisyonlar kuruldu ve ne yazık ki bu tür dosyalarda her zaman şahit olduğumuz üzere gerçeğin üstü kalın bir sır perdesi ile örtüldü ve “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verildi.

Bunun üzerine Roboskîli aileler, 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptı. Anayasa mahkemesine giden başvuru usuli eksiklikten dolayı reddedildi. Bu ülkenin yurttaşı olan 34 insan öldürüldü ama bu katliamın soruşturulması için bir mahkeme bulunamadı.

İç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra katliamda yaşamının yitirenlerin yakınları, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı. Ulusal ve uluslararası yargı mekanizmalarının hukuka ve adalete sırt dönen bu kararları maktul yakınlarının acısını ve uğradıkları hukuksuzluğu arttırdı.

Bu bağlamda Roboskî Katliamının 10. yıldönümü nedeniyle tüm kamuoyuna, sivil toplum kuruluşlarına, demokratik kitle örgütlerine, siyasi partilere ve iktidara bir kez daha açık çağrımızdır;

• Roboskî katliamında hakikati ortaya çıkarılmalıdır. Katiller tespit edilerek yargı önüne çıkarılmalı ve hukukun gereği yerine getirilmelidir.

• Kürt Meselesinde bu ve benzeri katliamlara sebep olan salt güvenlikçi politikalardan vazgeçilmeli, onurlu bir barışın imkanları çoğaltılmalıdır.

Bizler hafızamızda derin bir yara bırakan bu katliam için emri veren ve gerçekleştiren tüm sorumlular tespit edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da Roboskî anması: Hakikat ortaya çıkarılmalıdır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir