1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da sel felaketinden önce Eşbaşkanların DSİ görevlilerini uyardığı ortaya çıktı

Van’da sel felaketinden önce Eşbaşkanların DSİ görevlilerini uyardığı ortaya çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan ve beraberindeki heyet, sel felaketinden en fazla etkilenen Saray ilçesi Karahisar (Qerehîsar) Mahallesi ile Başkale ilçesi Ömerdağı (Gûlik) Mahallesine geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Burada konuşan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, DSİ ve hükümete çağrıda bulunarak, “Devlet Su İşleri sorumluluğunu yerine getirmiyor. Vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet yaşıyor. Biz buradan hükümete bir çağrı yapıyoruz; Devlet su işlerinin yetkilerini Büyükşehir Belediyelerine devredin. Biz halkımızın bu mağduriyetlerini çok kısa sürede giderelim” dedi.

Van’da etkili olan sağanak yağış sel ve su taşkınlarına neden oldu. Kentte selden etkilenen İpekyolu, Saray ve Başkale ilçelerinde özellikle Devlet Su İşleri (DSİ) sorumluluğundaki kanallarda ıslah çalışmalarının yapılmaması tepkilere neden oldu. Sel bölgelerinde tüm imkanlarını seferber eden Büyükşehir Belediyesi, VASKİ ve ilçe belediyelerine bağlı ekipler, yurttaşların mağduriyetlerini gidermeye çalışıyor.

Çalışmaları yerinde takip eden Eşbaşkan Abdullah Zeydan ve beraberindeki DEM Parti ve DBP İl ve İlçe Eşbaşkanları, milletvekilleri, İlçe Belediye Eşbaşkanları, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili ve meclis üyeleri, Doğal Afet Komisyonu üyeleri, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Yol, Tarımsal, Çevre Koruma, Afet ve Sosyal Hizmetler daire başkanları ilk olarak yıl içinde üç defa sel ve su taşkınlarına maruz kalan Saray ilçesi Karahisar (Qerehîsar) Mahallesini ziyaret etti.
Burada sel ve su taşkınlarından etkilenen mahalle sakinlerine geçmiş olsun dileklerini ileten heyet, 7 farklı noktadan mahalleyi basan sel sularının geldiği dere yataklarında detaylı inceleme yaptı. Mahallede yapılan çalışmaları da yerinde takip eden Eşbaşkan Abdullah Zeydan, kısa bir açıklama yaparak, DSİ basta olmak üzere ilgili kurumları göreve davet etti.

Van'da sel felaketinden önce Eşbaşkanların DSİ görevlilerini uyardığı ortaya çıktı - DSI1

‘Buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor’

Karahisar (Qerehîsar) Mahallesinin derhal afet bölgesi ilan edilmesi ve mahallenin taşınması gerektiğini ifade eden Eşbaşkan Zeydan, “Öncelikle son birkaç gündür hem Saray’da hem Başkale’de hem de İpekyolu ilçemizde meydana gelen taşkınlardan dolayı halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hep söylüyoruz biz afetlerin önüne geçemeyiz. Fakat alacağımız tedbirlerle bunların etkilerini en aza indirebiliriz. Bizim görevimiz de budur. Ancak özellikle Karahisar köyünde bu yıl üçüncü sel felaketi ve bizim de buraya üçüncü gelişimiz. Elbette köyün durumu, konumu aslında biraz yerleşmeye müsait olmayan bir noktadadır. Taşkın risklerinin sınırları içerisinde olan yapılaşmalar da var. Şunu belirtelim ki hükümet tarafından, devlet tarafından bu köyün hızlı bir şekilde afet bölgesi ilan edilmesi, yeni bir yerleşim yerinin köylülere, vatandaşlara oluşturulması gerekiyor. Bunun da hızlı bir şekilde gerçekleşmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuyla ilgili raporlarımızı, tutanaklarımızı hızlı bir şekilde ilgili kurumlara göndereceğiz. Maalesef burada devlet su işlerinin sorumluluğunda olan derelerde ıslahın olması gerektiği kadar yapılmadığını da görüyoruz” dedi.

Van'da sel felaketinden önce Eşbaşkanların DSİ görevlilerini uyardığı ortaya çıktı - DSI 1

‘Büyükşehir Belediyesi olarak üstümüze düşen her şeyi yapacağız’

Özellikle burada yapılan çalışmaların yetersiz olduğunun da altını çizen Eşbaşkan Zeydan, şunları söyledi: “Buradaki tahkimat duvarlarının yetersiz ve güçsüz olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Özellikle diğer vadilerden, köyün içerisine akan taşkınlarda da sel sularını önleme bentlerinin de standartlara uygun yapılmadığını ve bu bentlerin önlerinin, arkalarının DSİ tarafından temizlenmediğini gördük. Dolayısıyla eğer temizlenme işlemleri standartlara uygun yapılsaydı sel kırıcı, taşkın kırıcı bentlerin arkasındaki molozlar alınsaydı, vatandaşlarımız da bu kadar zarar görmezdi. Dolayısıyla burada Özellikle bir kez daha çağrı yapıyoruz; Bir an önce bu köyün afet bölgesi ilan edilmesi ve taşınması konusunda hızlı bir şekilde işlemlerin yapılması gerekiyor. Çünkü burada bin 500’e yakın nüfus yaşıyor. Buradaki insanlarımızın, vatandaşlarımızın hiçbir şekilde bir can güvenliği yok. Dolayısıyla ileriki süreçlerde can kayıplarının önüne geçme adına bir an önce buranın afet bölgesi ilan edilmesi bu süreç ilerlerken de gerekli tedbirlerin alması adına devlet su işlerini bir kez daha sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Bizler burada halkımızın yanındayız. Halkımızın maddi manevi sıkıntılarını, zararlarını giderme adına Büyükşehir Belediyesi olarak üstümüze düşen her şeyi yapacağız. Burada sorumluluğumuz alanı içerisinde olmamasına rağmen bütün gücümüzle bütün iş makinalarımızla halkımızın yanındayız. Yaraları sarma adına halkımızla birlikteyiz.”

Van'da sel felaketinden önce Eşbaşkanların DSİ görevlilerini uyardığı ortaya çıktı - DSI3

‘Ciddi mağduriyet söz konusu’

Daha sonra konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi de afette etkilenen tüm yurttaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, “Öncelikle Karahisar mahallemize çok geçmiş olsun diyoruz. Gerçekten geldik buradaki tabloyu gördük. Çok ciddi anlamda bir mağduriyet söz konusu. Biz Büyükşehir Belediyemizle, Saray Belediyemizle birlikte buradaki halkımızın yaralarını sarmak için elimizden gelen bütün çabayı gösterme gayreti içerisindeyiz. Doğa olayları her zaman olabilecek bir şeydir. Bu doğa olaylarının felakete dönüşmemesinin de gayreti içerisinde olunması gerekiyor” dedi.

Van'da sel felaketinden önce Eşbaşkanların DSİ görevlilerini uyardığı ortaya çıktı - DSI5

Afetten etkilenen yurttaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar da konunun her alanda takipçisi, olacaklarını belirterek, “Köyün maalesef yerleşim yeri çok da elverişli değildir. Üç bir yandan derelerle çevrilidir. Bu sene geçici olarak yapacağımız bütün işlemlerin tekrar önümüzdeki yıllarda yağmurun, selin alıp götüreceği ortadadır. Bundan dolayı başkanların da söylediği gibi bir an evvel burayı afet bölgesi ilan edip bu köyün burada başka bir yere sağlıklı bir yere taşımamız gerekiyor. Yetkileri bu anlamda görev almaya yetkilerini yerine getirmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Saray Belediye Eşbaşkanının konuşmasının ardından buradan ayrılarak kırsal yoldan Başkale ilçesine geçen heyet, 2021’de yaşanan depremlerden de etkilenen Ömerdağı Mahallesinde yurttaşlarla bir araya geldi. Selden en fazla etkilenen mahallelerden biri olan mahallede bir süre gezen Eşbaşkan ve beraberindekiler, mahalle sakinlerine geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

‘DSİ’nin yetkilerini Büyükşehir Belediyelerine devredin’

Burada da kısa bir konuşma yapan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, depremin oluşturduğu mağduriyetlerin henüz tam anlamıyla ortadan kaldırılmadığını belirterek, hem bu mağduriyetin hem de DSİ kanallarındaki ihmallerin biran önce ortadan kaldırılması için çağrıda bulundu.

Van'da sel felaketinden önce Eşbaşkanların DSİ görevlilerini uyardığı ortaya çıktı - DSI6

Eşbaşkan Zeydan, şöyle konuştu: “Bizler Büyükşehir Belediyesi ve Başkale Belediyesi olarak halkımızın hizmetindeyiz. Bugün de buradayız, yarın da burada olacağız. Kendi sorumluluk alanlarımızla ilgili bütün sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Bundan sonra da getirmeye devam edeceğiz. Biz tekrar bütün arkadaşlarımız adına halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Devlet Su İşleri sorumluluğunu yerine getirmiyor. Vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet yaşıyor. Biz buradan hükümete bir çağrı yapıyoruz; DSİ’nin yetkilerini Büyükşehir Belediyelerine devredin. Devlet Su İşlerine aktardığınız, özellikle dere ıslahlarıyla ilgili bütçeyi Büyükşehir Belediyelerine aktarın ve yetkiyi Büyükşehir Belediyelerine verin. Biz halkımızın bu mağduriyetlerini çok kısa sürede giderelim.”

Burada yapılan konuşmaların ardından Eşbaşkan ve beraberindekiler yol güzergahında bulunan mahalleleri de ziyaret ederek, programlarını sonlandırdı.

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da sel felaketinden önce Eşbaşkanların DSİ görevlilerini uyardığı ortaya çıktı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir