1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da Şêx Saîd ve arkadaşlarını anıldı

Van’da Şêx Saîd ve arkadaşlarını anıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şêx Saîd ve arkadaşları Van ve Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde yapılan etkinliklerle anıldı. Anma etkinliklerde yapılan konuşmalarda Şêx Saîd ve arkadaşlarını verdiği mücadeleden kesitler aktarıldı.

 

DBP Van İl Örgütü öncülüğünde Şêx Saîd ve arkadaşlarını idam edilişlerinin 99’uncu yıldönümünde yaptıkları açıklama ile andı. Van’nın Edremit DEM Parti ilçe örgütü önünde yapılan anmaya MEBYA- DER, TUAY-DER, TJA, Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, Emek Demokrasi Platformu, DEM Parti ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada, Şêx Saîd’in fotoğraflarının yer aldığı, “1925’ten 1999’a diz çökmedik, çökmeyeceğiz” yazılı siyah pankart açıldı.

 

Açıklamayı yapan DBP Wan İl Eşbaşkanı Harun Okay, “100 yıldır süren mücadele azmini bu yolla kırmayı amaçlıyor. 29 Haziran, Kürt ve Kürdistan tarihi açısından oldukça önemli bir eşiktir. 1925’te Şeyh Said’in idam edilmesinden 74 yıl sonra 1999’da Sayın Abdullah Öcalan’a idam cezası verildi. Bu tarih elbette bir tesadüf değil, aksine Kürt halkının özgürlük arayışına açık bir mesajdır. Bu anlamda bu tarihin önemini ve etkisini hala en sert biçimde; ağırlaştırılmış tecritle, cezaevlerindeki işkence sistemiyle, Kürt halkına dönük inkar ve  imha temelindeki politikalarla yaşıyoruz” dedi.

 

Okay, devamında şunları söyledi: “Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmeleri sürecinde yaşananların çarpıtılmasında ve katliamda rolü bulunan sorumlular açığa çıkartılmalı, o dönemle yüzleşilmeli; Şeyh Said ve mücadele arkadaşlarının mezar yerleri ailelerine ve kamuoyuna açıklanmalı, tüm hakları iade edilmelidir.”

 

PSK öncülüğünde panel düzenlendi

 

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Van Barosunda Şêx Saîd ve arkadaşlarını anma etkinliği kapsamında bir panel düzenledi. Celal Yıldız moderatorlüğünde yapılan panele PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel ile yazar Mehmet Feyzi Fırat konuşmacı olarak katıldı.  Panelde Şêx Saîd ve arkadaşlarını verdiği mücadeleden alıntılar yapılarak, Kürt mücadelesindeki yeri ve önemi üzerinde duruldu.

 

Panel katılımcılarından gelen soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.

 

Hakkari’de anma etkinliği

 

Hakkari’nin Yüksekova ilçe merkezinde Zagros İş Merkezi önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya, DEM Parti Colemêrg Milletvekilli Öznur Bartın, Gever Barış Anneleri, DBP ve DEM parti Yüksekova, Şemdinli ilçe örgütü yöneticileri, Gever Belediyesi eşbaşkanları ve meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada, “1925’ten, 1999’a diz çökmedik, çökmeyeceğiz” pankartı, Şêx Said’in fotoğrafları açılırken, Gever Barış Anneleri Meclisi üyeleri de siyah tülbent taktı.

 

Açıklamayı yapan DEM PartiYüksekova İlçe Eşbaşkanı Ercan Sevmez, Cumhuriyet tarihinin, asimilasyon ve Kürdü yok sayma politikalarının başlangıcı olan katliamların bir asır geçmesine rağmen amacına ulaşamadığını dile getirdi. Sevmez, “Resmi ideolojinin bütün çarpıtma, algı çabaları ve baskı politikalarına rağmen Kürt halkı, Şêx Said İsyanı’nın ulusal karakterlerde bir isyan olduğu gerçeğini korumayı başarmıştır. 1923’te Cumhuriyet ilanı ile yapılan yasal düzenlemelerle devlet politikaları ülkedeki bütün farklılıklara karşı katı merkeziyetçi bir anlayış çizgisine çekildi. Cumhuriyet tarihinde en büyük kırılma noktası da bu politika değişiklikleri ile gerçekleşmiş oldu. Bu toprakların çok kültürlü çok renkli mirasının reddi temelinde ortaya konan politikalar, etnik kimliğe bir ulus tahayyülünün merkeze alınması çerçevesinde yeniden üretildi. Bu anlayış aynı zamanda bir asırdır süregelen devlet-toplum arasındaki yaraların ve çıkmazların derinleşmesinin adımı oldu” diye konuştu.

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da Şêx Saîd ve arkadaşlarını anıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir