1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da sivil toplum örgütleri OHAL komisyonun kaldırılmasını istedi

Van’da sivil toplum örgütleri OHAL komisyonun kaldırılmasını istedi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kentte bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, yaptıkları ortak açıklamamayla OHAL komisyonun lağvedilerek, ihraç edilen kamu çalışanların işlerine iade edilmesi istendi.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bir araya gelen ve aralarında KESK Şubeler Platformu, Van-Hakkari Tabip Odası, DİSK-Genel İş Van Şubesi, TMMOB Van İl Koordinasyonu ile İHD Van Şubesi ortak basın açıklaması yaptı. HDP Van il örgütünün de destek verdiği açıklamayı Yapı-Yol Sen Van Şube Başkanı İbrahim Çelik yaptı. 2016 Temmuz Darbe girişiminden bu yana, ülkede düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında atılan bir twit bile örgüt propagandası olarak ele alınıp dava konusu haline getirildiğini dile getiren Çelik, Ülkede neredeyse soruşturma, kovuşturma altında olmayan, hapis cezası almayan tek bir yurttaşın kalmadığını dile getirdi. 5 yıldan fazladır Van’da emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları kent alanlarını demokratik hakları olan miting ve basın açıklamaları için kullanamadığını vurgulayan Çelik, “İktidar ve yereldeki kamu yönetimi yandaş dernek ve sivil toplum örgütlerine uygulamadığı yasakları OHAL’i kalıcı hale getirerek bizlere karşı uygulamaktadır.” Dedi.


‘OHAL komisyonu oyalama aracı haline geldi’

Açıklamada ihraç edilen KHK’lıların durumuna da dikkat çeken Çelik, “Bilindiği üzere; KHK’ler ile resmi rakamlara göre 125.678 kamu görevlisi ihraç edildi. 1767 Vakıf  dernek, sendika ve konfederasyon, 109 yurt, 934 özel okul,15 üniversite,49 sağlık kuruluşu,116 basın yayın kuruluşu kapatıldı.181500 kişinin pasaportuna tahdit konularak seyahat özgürlüğü engellendi. İktidar, ilk aylarda tüm bu uygulamalara karşı itiraz yollarının kapalı olduğunu açıkladı. Darbe dönemlerinde dahi görülmeyen bu uygulamaya içeride ve dışarıda itirazlar yükselince ve AİHM’e on binlerce başvuru yapılınca bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyuldu. Bunun üzerine OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nu kurdu ve görevlendirdi. Komisyonun görev süresi uzatılmasına ve aradan 5 yıllık süre geçmiş olmasına rağmen hala yaklaşık 4000 dosya karara bağlanmayı bekliyor. Komisyonun verdiği kararlarda ret oranı %87,3’tür. Bu oran barış imzacısı akademisyenlerin açıklanan dosyalarında % 100’dür. Bu oranlar bile komisyonun idari bir mekanizma olduğunu, iktidarın noteri gibi hareket ettiğini doğrulamaktadır.”

Yapılan açıklamadan sonra grup KESK toplantı salonunda  yaşamlarını yitirdikten sonra işlerine iade edilen kamu emekçileri adına “Ölmüş iadeler” resim sergisi ziyaret edildi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da sivil toplum örgütleri OHAL komisyonun kaldırılmasını istedi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri