1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da yoksulların yeni adresi: ikinci el ayakkabılar

Van’da yoksulların yeni adresi: ikinci el ayakkabılar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomik kriz nedeniyle sıfır ayakkabı almakta zorlananlar, Van’da ayakkabı tamircilerine gitmeye başladı. Çöpe atılması gereken ayakkabılar bile tamir edilerek satılmaya başlandı. Uzun zamandır ayakkabı tamirciliği yapan Yusuf Dursun bir yandan gelen ayakkabıları tamir ederken, diğer yandan da belki de atılması gereken ayakkabıları tamir ederek ikinci el mahiyetinde satılığa çıkartıyor.

 

Son yıllarda maliyetlerin artmasıyla alım gücü düşerken, birçok kişi çareyi ikinci el ürünlerde buluyor. Ekonomi krizin derinleştiği Van’da yurttaşlar sıfır ayakkabı almak yerine ikinci el ayakkabı alma veya eskiyen ayakkabılarını olabildiğince tamir ettirme yoluna giderek masraflarını düşürmeye çalışıyorlar. Kentte ayakkabı tamircilerinin rafları ise atılması gereken eski ayakkabılarla dolup taşıyor.  Tamirciler kısmen de olsa işlerin açılmasından dolayı mutlu olurlarken, vatandaş ise çaresizliğin sonucu olarak ikinci el ayakkabıya yöneliyor.

Baba mesleğini devam ettiren Yusuf Dursun, İpekyolu İlçesinde bulunan tamir atölyesinde bir yandan ayakkabı tamir ederken, diğer tarafta ise kapının önüne kurduğu stantta ikinci el ayakkabı satıyor.

Yaşanan ekonomi krize rağmen işlerinin açılmasından memnun olan

Ayakkabı tamircisi Yusuf Dursun’da yeni ayakkabıların yanı sıra, tamire gelen ayakkabılar ve tamir edilerek yenilenen ve satışa sunulan ikinci el ayakkabılar da bulunmakta. Yoğunluktan memnun olan Yusuf usta, ayakkabıcılık mesleğinin edelerinden gelen bir meslek olduğunu hatırlatarak, babasının da bu mesleği yaptığını, kendisinin de mesleği babasından örendiğini kaydederek, “Ekonomik krizden dolayı insanlar artık tamire yöneliyor. Geçen seneye göre işlerimizde yoğunlaşma var. İnsanların alım gücü olmadığından sıfır ayakkabıya bütçe ayıramıyorlar. Bunun için yıpranan ayakkabılarını tamir ettirmek için buraya getirip tamir ettirip tekrardan giyiyorlar. Verilen 100-150 lira arasındaki bir ücret ile ayakkabılarını yenileyebiliyorlar. Ayakkabı tamir edilecek durumda değilse, mecburen ikinci el ayakkabı almak zorunda kalıyorlar” şeklinde konuştu.

İşini severek yaptığını aktaran Yusuf usta, konuşmasını şu şekilde bitirdi:

“Biz elimizden geldikçe buraya tamire gelen bütün ayakkabıları tamir etmeye çalışıyoruz. İnsanların mağdur olmaması tamir işini özenerek yapıyor ve insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken biz de kazanıyoruz, gelen müşterilerimiz de karlı çıkıyor. Aynı şekilde bir yerde israfın da önüne geçmiş oluyoruz.”

 

Haber ve fotoğraf: Şevval Ucak- Eylül Yalçıntaş

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da yoksulların yeni adresi: ikinci el ayakkabılar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir