Van’da hasarlı durumda olan okulların yerine yeni binalar yapılıyor fakat öğrencilerin tamamının bu yeni binalara taşınmayacağı iddia ediliyor. Konuyla ilgili Van Eğitim-Sen Şube Başkanı Murat Atabay, deprem analinizi ve hasar tespitini net olarak yapmamış bir yönetim anlayışı olduğunu söylüyor.
Van’da 2011 yılında yaşanan iki depremin ardından birçok yapı yıkılırken birçoğu da hasar gördü. Hasar gören yapılar arasında okullarda bulunuyor. Hasarlı okulların hangileri olduğu ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü bilgi vermezken Van Eğitim-Sen Şube Başkanı Murat Atabay, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yaptıkları başvurunun da yanıtsız kaldığını söylüyor.
Yapılan yeni okullarla ilgili yanlışların olduğunu vurgulayan Atabay, Van’da depremden sonra okulların hasar durumuna ilişkin net bir araştırma inceleme yapılmadığını söylüyor. O dönemde depremden etkilenen okulların hasar tespitinin net olarak yapılması ve buna göre tedbirler alması gerektiği noktasında çağrılarda bulunduklarını dile getiriyor Atabay.
‘Prefabrik okullar günü kurtarmak için kuruldu’
Deprem sonrası prefabrik okulların kurulduğunu söyleyen Atabay, “Günü kurtarmak adına yapılan prefabrik yapılarla bu işi götürmeye çalışmışlardı. Sonrasında çok net bir tedbirleri olmadığını da gördük. Çünkü Van depreminde hasarlı olan okullara taşınan öğrenciler vardı. Sonradan hasarlı olduğu anlaşılan tekrardan farklı okula taşınan öğrenciler vardı o süreçte” diyor.
Atabay, deprem analizini, hazır durum tespitini net olarak yapmamış bir yönetim anlayışı ile karşı karşıya olduklarını belirterek, “O sıkıntıları da o dönemde öğrenciler ve eğitim emekçileri yoğun olarak yaşadılar” diye vurguluyor.
Yeni yapılan okullarla ilgili, “Yeni yapılan okullar aslında eskinin yerine yapılıyor sözüm ona. Ama mesela Tev-İfakat Yavuz Okulu’nda gördüğümüz gibi yeni yapılan okula, okulun; ilkokul veya ortaokulunu geçirirler, ama diğer bölümü eski yapıda devam ediyor eğitim öğretime” diyor.
‘Eski yapılar eğitime uygun değil’
Eski yapıların eğitim öğretme uygun olmadığının net olarak bilindiğini vurgulayan Atabay, yönetimin başka bir çözüm üretemediği için eski yapılarda eğitim öğretime devam ettiğini söylüyor. Bu durumun söz konusu yapılarda eğitime devam eden öğrenciler, öğrenci velileri ve eğitim emekçileri arasında ciddi sıkıntılara yol açtığını ifade ediyor. Atabay, hasarlı yapılarda eğitime devam eden öğrenci ve öğretmenlerin öncelikli olarak kendilerini güvende hissetmediklerini ve çok sağlıksız bir ortamda eğitim öğretime devam ettiklerini ifade ediyor. Vali Mithat Bey ve Tev-İfakat Yavuz okulunun prefabrik yapıları olduğunu hatırlatan Atabay, bu yapıların hem sağlık açısından hem de eğitim öğretime uygunluğu açısından çok olumsuz koşullar taşıdığını söylüyor.
‘Az alandan çok derslik çıkarmaya çalışıyorlar’
Deprem sonrası yapılan yapılarla ilgili ciddi sıkıntıların olduğunu söyleyen Atabay, bu yapıların yatay mimariye değil de dikey mimariye uygun bir şekilde yapıldığını ifade ediyor. Atabay, “Yani az bir alandan ‘Daha çok nasıl derslik çıkarabiliriz?’ üzerinden yapılan yapılar. Bunlar da çocukların sağlıklı bir eğitim öğretim ortamında bulunmalarının önüne geçiyor. Çünkü çocukların aynı zamanda oyun oynayabilecekleri, kültürel faaliyetleri, sporsal faaliyetleri yürütebilecekleri alanlara da ihtiyaçları var. Ama yeni yapılan yapılar bu mantıkla yapılmıyor. Az alandan daha çok derslik çıkarma üzerinden ve genel anlamda, ‘Van’da olan derslik sorununu çözüyoruz,’ algısı yaratma üzerinden yapılan okulları görüyoruz” diyor.
‘Yeni yapılara bir kısım öğrenci taşınıyor’
Türkiye’nin birçok ilinde ikili eğitimin kaldırıldığını söyleyen Atabay, Van’ın bu noktada birçok ilden geride olduğunu ifade ediyor. Yeni yapılan okullara sadece bir kısım öğrencinin taşınmasını ise şöyle değerlendiriyor: “Çocukların çoğu sabah beşte kalkıp 6 buçuk gibi derse başlıyor. 12 buçuk gibi dersleri bitiyor. Sonra ikinci grup geliyor. Bunların dersi de akşam karanlığında, özellikle kış aylarında çok sorun yaşadıkları akşam saatlerinde sona eriyor. Biraz da aslında okulların yapılma amacının bu ikili eğitimi ortadan kaldırıp bütün okulları normal eğitime geçirmek olması gerekiyorken daha çok yeni yapılan yapıya bir kısım öğrenciyi taşıyarak diğer öğrencileri eski yapıda bırakmak üzerinden yapılıyor. Veya yeni yapılan yapıyı hem ilkokul hem ortaokul olarak kullanarak ikili eğitimi ortadan kaldırmaya yönelik bir çözüm geliştirmeyen uygulamalar devam ediyor.”
Atabay, Van’da da diğer illerde olduğu gibi ikili eğitimin ortadan kaldırılarak normal eğitime geçmesi gerektiğini vurguluyor. Sınıf mevcutlarının da böylece düşürüleceğini belirtiyor. Atabay, “Çocukların aynı zamanda enerjilerini dışa vurabilecekleri sporsal ve kültürel faaliyetlerini yürütebilecekleri yatay mimariye uygun laboratuvarların olduğu, spor salonlarının olduğu, kütüphanelerin olduğu, eğitim öğretim komplekslerinin oluşturması gerekiyor” diyor.
Serhat News