1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’daki okullarda temizlik velilere kaldı

Van’daki okullarda temizlik velilere kaldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim-Sen Van Şubesi, okullarda temizlik alanında çalışacak personelin haftada üç güne çekmesine tepki göstererek, uygulamanın veliler üzerinde ciddi bir ekonomi krize dönüşeceğini açıkladı.

 

Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Van Şubesi Eğitim yılının başlamasıyla ilgili sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Yönetim Kurulu üyelerinde katıldığı basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Funda Demir Bozkurt, İŞKUR üzerinde temizlik amaçlı görevlendirilen personelin durumunda yapılan değişikliklere dikkat çekti. İŞKUR’un artık haftada 3 gün personeli istihdam edeceğini belirten Bozkurt, “Bilindiği üzere okullardaki temizlik görevlileri İŞKUR üzerinden Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında görevlendiriliyordu. İŞKUR TYP programı sona erdi. Yerine gelen yeni sistemin adı İş Gücü Uyum Programı (IUP) oldu. İŞKUR tarafından yürütülen İş Gücü Uyum Programı kapsamında günlük 566 TL’ye okullarda haftada 3 gün çalışacak personel alınacak. Bu ücret sadece çalıştığı günler için ödenecek” dedi.

‘Temizlik sorunu çözülmelidir’

Konuşmasında uygulamayla birlikte okullarda yaşanacak soruna da dikkat çeken Bozkurt, ortaya çıkacak sorunları şöyle sıraladı: “9 Eylül Pazartesi günü  eğitim öğretim yılı başladı, okullardaki temizlik sorunu bir an önce çözülmelidir. Söz konusu program genç işçiler için ucuz iş gücü, daha fazla yoksulluk, işçi emeği derdi, haksızlık, adaletsizlik demektir. Haftada 5 gün, kimi okullarda ise Destekleme ve Yetiştirme Kursları nedeniyle 7 gün eğitim öğretim devam edelirken, haftada 3 gün çalışacak personel ile okulların temizliği nasıl yapılacak? Geçici personel atama anlayışı ile temizlik sorununda aşama kaydedilemez. Gerçek ve kalıcı çözüm kadrolu hizmetli alımı ile sağlanacağı için her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılmalıdır. Toplum Yararına Program kapsamında 9 ay süreyle çalıştırılıp asgari ücret oranında maaş alan personel yerine, İş Gücü Uyum Programı (IUP) üzerinden personel alımı yapılacak. Yarı zamanlı olarak en fazla 10 ay süre ile uygulanacak programlar; ilk hafta eğitimler nedeniyle haftalık 37,5 saat (5 gün), diğer haftalarda ise haftalık 22,5 saat (3 gün) üzerinden yapılacak. Söz konusu program kapsamında eğitimini tamamlayanlar, haftada 3 gün kamu kurumlarında çalışacak ve günlük 566 TL cep harçlığı alacak. Aylık verilecek ücret, asgari ücretin yarısı bile değil. Yol ve yemek parası yok. Sadece Genel Sağlık Sigortası primi yapılacak, sigorta emekliliğe yansımayacak.”

‘Ücret bağış adı altında velilerden alınacak’

Sorunun çözümü için okulların bağış adı altında velilerden alınmaya çalışacağını da dile getiren Bozkurt, sorunu kalıcı yöntemlerle çözülmesini istedi.

 

 

Serhat News

Tepki Ver | _a_rm_1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
Van’daki okullarda temizlik velilere kaldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir