1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’ın çok tartışılan kayyımı Diyarbakır’a Vali olarak atandı

Van’ın çok tartışılan kayyımı Diyarbakır’a Vali olarak atandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Büyükşehir Belediyesi kayyımlığı döneminde ismi sürekli olarak tartılan ve birçok usulsüzlükle gündeme gelen, sonrasında da AKP’den Trabzon belediye başkanı olan Murat Zorluoğlu, Diyarbakır Valisi olarak atandı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında kararlar gece saatlerinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Vali-Mülkiye Başmüfettişi Murat Zorluoğlu, Diyarbakır Valiliğine atandı. 1971 yılında Ankara’nın Haymana ilçesinde doğan Zorluoğlu, 1993 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.

1994 yılında Trabzon’da kaymakam adayı olarak başlayan Zorluoğlu, 1997-1999 yılları arasında Mersin Gülnar Kaymakamlığı, 1999-2003 yılları arasında Adılaman Genç Kaymakamlığı yaptı. 2003-2008 yılları arasında Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürlüğü, 2008-2012 yılları arasında ise Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanlığı, İnceleme ve Soruşturma Daire Başkanlığı ve Mevzuat ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı yaptı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Zorluoğlu, çeşitli görevlerin ardından Mart 2015-Temmuz 2017 tarihleri arasında Elazığ Valiliği yaptı. Zorluoğlu, daha sonra Van’a vali olarak atandı. Sonrasında Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan ilk kayyımlardan oldu. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde ise, AKP’den Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.

Yüzlerce emekçi işten atıldı

Zorluoğlu, Van’da kayyımlık yaparken ismi yasak ve usulsüzlüklerle gündemden hiç düşmedi. Ayrıca sık sık AKP çalışmalarında yer almasıyla tepki çekti.

Zorluoğlu döneminde yüzlerce çalışanın işine son verildi, belediyenin birçok taşınmazı satıldı. Belediyeye ait en değerli araziler arasında yer alan ve Galericiler Sitesi’ne kiralanan 66 bin 392 metrekarelik alan 17 milyon 500 bin TL’ye; Türkiye’nin sayılı tarım ve hayvancılık tesislerinden biri olan VOTAŞ 19 milyon 500 bin TL’ye satıldı. City Van AVM’de bulunan 80 dükkan da Zorluoğlu döneminde 3 yıllığına kiraya verildi. Yine belediyenin irili ufaklı birçok arazisi Zorluoğlu döneminde satışa çıkarıldı. Van trafiğini azıcık da olsa rahatlatması beklenen çok katlı otoparkı da “AVM yapılacak” iddiasıyla inşaata dönüştürdü, sonrasında inşaat sürecinde binanın aksının zarar gördüğü ve yıkılması gerektiği ileri sürüldü. Bina şuan tamamen atıl olarak durmaktadır.

Belediyeyi borç batağına sürükleyen Zorluoğlu’nun usulsüzlükleri Sayıştay raporunda da yer aldı. Raporda, “Mevzuata uyulmayarak mal ve hizmet alımlarının kısımlara bölündüğü, doğrudan temin üst limitinin aşılıp aşılmadığının kontrolünde kullanılacak sistemin kurulmadığının tespit edildiği” bilgisine yer verildi. Belediyeye yapılan alımlar konusunda da aynı özelliklere sahip ihtiyaçlar olmasına rağmen, bunların aynı birim tarafından aynı tarihlerde aynı kişilerden karşılandığı saptandı.

Yol yapımı ihalelerinde yaşanan usulsüzlükler de Sayıştay raporlarına yansıdı. Kurum kaynaklarının ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmadığı, firmalara yapılan işin çok daha üzerinde paralar ödendiği tespit edildi. Raporda, haksız bir kazanç sağlandığı ifade edildi.

Rüşvet çarkı

Zorluoğlu döneminde ayrıca rüşvete dair bir ses kaydı ortaya çıkmıştı. Ses kaydında, sorununun çözülmesi için belediyeye başvuran bir kişiden “Vanspor’a bağış” adı altında binlerce TL istenmişti. Belediyenin Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan’ın “Bak sana söylüyorum. Biz emir kuluyuz. Kıymet takdirinin yarısını yatırsın demiş. Bu da 125 bin TL’ye tekabül ediyor. 20 bin 30 bin ile gelme. Tamam. Ben bunu kabul ettiremem. Ha bana gel de ki; ‘ben 120 bin lira yatırabilirim’ veya ‘80 bin 90 bin lira yatırabilirim.’ Benim Vali Bey’e teklif edebileceğim bir rakamla gel” sözleri rüşvet iddialarını gündeme getirmişti.

Zorluoğlu’nun kayyımlığı döneminde gündeme gelen bir başka konu ise, ihalelerin verildiği firmalar oldu. Zorluoğlu, belediye ihalelerinin büyük bölümünü Elazığ ve Kayseri merkezli firmalara verdi. Ramazan’da kurulan çadır ve ulaşım için yapılan anket dahi söz konusu kentlerdeki firmalara verildi.(Kaynak)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın çok tartışılan kayyımı Diyarbakır’a Vali olarak atandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir