Van’ın 2021 yılı karnesi: Kapanan iş yerleri, işsizlik ve umutsuzluk

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Pandemiden sonra ekonomik krizin derinleştiği Van’da, yüzlerce esnaf iflas ederek iş yerini kapatırken kentin işveren ve turizmcileri ise 2022 yılı için kalıcı önlemlerin alınmasını istedi.

Türkiye’de, 16 Mart 2020 tarihinden itibaren uygulamaya konulan yasak ve önlemler ile başlayan süreçten Van esnafı büyük oranda etkilendi. Tek geçim kaynağı olan sınır kapılarının kapatılması ile zor bir dönem yaşan kentin esnafı, turizmcisi ve iş insanları 2021 yılını büyük bir krizle geçirdi. Resmi rakamlara göre binin üzerinde esnaf kepenk kapatırken, resmi olmayan rakamlara göre ise binlerce esnaf iflas ederek işyerini kapatmak durumunda kaldı. 2021 yılını değerlendiren, Vanlı iş insanı Şemsettin Bozkurt ile turizmci Murat Beyaz, yaşanan krizin derinleşmemesi için 2022 yılında kalıcı önlemlerin alınmasını istedi.

‘Sınır Kapılarının Kapanması Kente Büyük Bir Zarar Verdi’

Van Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu fabrikayla önemli işlere imza atan iş insanı Şemsettin Bozkurt, 2021 yılının ilk zamanlarında kısmi bir haraketlilik yaşanmasına rağmen, kurda yaşanan dalgalanmayla birlikte ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Dövizdeki dalgalanmayla birlikte ham maddede yaşanan artışın sancılarını yaşadıklarını da belirten Bozkurt, sınır kapılarının sürekli kapalı olmasından dolayı kentin büyük bir yara aldığını kaydetti.

Sorunun çözümü için de talepleri sıralayan Bozkurt, ilk olarak kentin turizm ve sanayi alt yapısının güçlendirilmesini istedi. Bozkurt, “Diyarbakır bunu kısmen başardı. Ancak Van bunu yapamadı. Van, tarihi olarak önemli bir yerdedir. Bu tarihi önem değerlendirilerek kent turizme kazandırılabilinirdi. Kentin tarihsel misyonuna bağlı olarak, Van’dan Tahran’a, Erbil’e demiryolları yapılarak ciddi bir yatırım alt yapısı yapılabilir. Van, herhangi bir kent değil. Biz şu an 100 yıl önceki vizyonunu bile yerine getiremiyoruz. Böyle olunca kentin bütün dinamikleri ciddi sıkıntılar yaşıyor. 2022 yılı için beklentimiz bu sorunların çözülerek, kentin cazibe merkezi haline getirilmesidir. Hem hava hem kara hem de demir yollarının örülerek bu sorunun çözüleceğini düşünüyorum,” dedi. Dövizdeki artışın, üretimi durma noktasına getirdiğini de belirten Bozkurt, önlemler alınmaması durumunda bu darboğazın derinleşeceğini kaydetti.

Van’ın 2021 yılı karnesi: Kapanan iş yerleri, işsizlik ve umutsuzluk - WhatsApp Image 2021 12 29 at 11.58.57
Şemsettin Bozkurt

Turizm En Fazla Etkilenen Sektör Oldu

Yaşanan ekonomik krizin en fazla etkilediği sektörün, turizm sektörü olduğunu dile getiren turizmci Murat Beyaz ise, “Van için 2020 yılı büyük zararlarla geçti. Bir şekilde ayakta kalabilen esnaflar ise kendilerini 2021 yılına atabildi. 2021 yılında da çok sönük geçti. Ancak aşının çıkmasıyla birlikte kısmi bir hareket başlasa da bu yeterli olmadı.  Sektör olarak bu dönemde gerekli bütün yollara başvurduk. Bizim kısmi hareketliğimiz 2021 yılının sonbaharında oldu. Ancak bu kısmi haraketlilikte ülkenin çok gerisinde kaldı,” dedi.

‘Kenti Gündemde Tutamadık’

Bu dönemde uçak seferlerinin az olmasının başlı başına bir sorun olduğunu da belirten Beyaz şunları söyledi: “Gelmek isteyenler, uçuşların az olmasından dolayı gelemedi. Düzenlenen bazı turlar bu sorundan dolayı gerçekleşemedi. Bizleri, uçakların sefer sayısının az olması ciddi bir şekilde etkiledi.”

Şehri gündemde tutamadıklarını da belirten Beyaz, kentin en büyük sorunun, bu süreçleri olumluya çevirememesinden kaynaklandığını kaydetti. Kış turizminin canlandırılması gerektiğini dile getiren Beyaz, 2022 yılına ciddi bir hazırlık yapılması gerektiğini dile getirdi. Beyaz, “2022 yılı için şehir olarak hazır olmadığımız gibi buna yönelikte hiçbir hazırlığımız yoktur. Bunun için bir strateji belirleyip 2022 yılına girmemiz gerekiyor. En önemli konu ise uçak seferlerinin arttırılması. Yani ulaşabilirliğimizi arttırmamız gerekiyor.”

Van’ın 2021 yılı karnesi: Kapanan iş yerleri, işsizlik ve umutsuzluk - WhatsApp Image 2021 12 29 at 12.02.31
Murat Beyaz

Haber / Fotoğraf: SG

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın 2021 yılı karnesi: Kapanan iş yerleri, işsizlik ve umutsuzluk

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir