1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’ın 5 yılı masaya yatırıldı: Hedef yaşanabilir bir kent yaratmak

Van’ın 5 yılı masaya yatırıldı: Hedef yaşanabilir bir kent yaratmak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Büyükşehir Belediyesi’nin iki gündür devam eden Stratejik Plan Çalıştayı sona erdi. Önemli konu başlıklarında sunumların yapıldığı çalıştayda, kapsamlı değerlendirmeler ve verimli tartışmalar yürütüldü. Çalıştayın sonunda söz alan Eşbaşkan Neslihan Şedal, çalıştayın oluşturulacak Stratejik Plan için büyük oranda ön açıcı olacağını belirtirken, Eşbaşkan Abdullah Zeydan ise, kentin tüm dinamiklerine çağrıda bulunarak, sorunlar konusunda ortaklaşma çağrısı yaptı.

Van Büyükşehir Belediyesi, 2025-2029 yıllarını kapsayacak olan stratejik plan çalıştayı tamamladı. İki gün boyunca 8 oturum şeklinde gerçekleşen çalıştaya Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, ilçe belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin daire başkanları ve şube müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

 

Verimli tartışmalar yürütüldü

 

Çalıştayın ikinci gününde toplam 3 başlıkta sunumlar yapılırken, sabah yapılan 5’inci oturumda “Yerel Eşitlik: Sağlık, Sosyal ve Kültürel Hizmetlere Erişebilirlik” konu başlığında Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı İnci Uyar, Van halkının sağlık, sosyal ve kültürel hizmetlere erişiminin kolaylaştırılması konusunda önemli projeler sundu. 6’ıncı oturumda ise Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayhan Keve “Kentsel ve Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi / Yerel Kalkınma” başlığında, kentsel ve kırsal ekonominin geliştirilmesi için atılacak adımları detaylı bir şekilde açıkladı.

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Gülistan Öcalan, “Turizm, Kültürel Miras ve Koruma Politikaları” başlıklı 7’inci oturumda sunum yaptı.Sunumların ardından düzenlenen soru-cevap oturumunda ise katılımcılar, konu başlıklarına ilişkin görüş ve önerilerini dile getirirken, verimli tartışmalar yaşandı.

Van'ın 5 yılı masaya yatırıldı: Hedef yaşanabilir bir kent yaratmak - IMG 20240726 WA0063
Son oturumda ise iki günlük çalıştay boyunca tartışılan konular üzerine kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Tek tek söz alan katılımcılar, kentin dinamikleri olarak görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirirken, sürdürülebilir, ekolojik, yaşanabilir bir Van için ve planlı kentsel gelişimin sağlanması için yapılması gerekenleri etraflıca ele aldı.

 

Şedal: Van’ın önemli sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk

 

Katılımcıların değerlendirmelerinin ardından söz alan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, iki günlük süreçte kent için çok önemli konu başlıklarının tartışıldığını belirterek, “İki günlük çalıştayda kentimizi nasıl kalkındırabileceğimiz konusunda kolektif bir bakış açısıyla kentimizin geleceğini nasıl inşa edebiliriz noktasında konuştuk. Çok önemli öneriler ve değerlendirmeler alındı. Katkılarınız ve değerlendirmeleriniz için teşekkür ediyoruz” dedi.

Van'ın 5 yılı masaya yatırıldı: Hedef yaşanabilir bir kent yaratmak - IMG 20240726 WA0062

“Buradaki her sözünüz, her söyleminiz, dile getirilen her konu 5 yıllık süreçte yapacağımız çalışmalarda yerini alacak” diyen Şedal, şöyle devam etti: “Bu nedenle başta da ifade ettiğimiz gibi, bizler ortak bir akılla hareket edersek, bu kent daha demokratik bir yönetimle yol alacak. Doğrusu bizler bu esaslar çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Komisyonumuza da teşekkür ediyoruz. Bu süreçte önemli çalışmalar ortaya koydu. Komisyonumuzun çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda muhtarlarla, halkımızla toplantılar yapılacak. Geçen hafta kadın çalıştayımızı gerçekleştirdik. Burada kadın aklı, kadın ruhu ve kadının fikriyle kentimiz nasıl yönetileceğimiz konusunda önemli görüşler ortaya çıktı. Burada da kentimiz daha iyi nasıl yönetebiliriz noktasında tartışmalarımız oldu. Doğrusu bizler için çok önemliydi. Bu iki günlük süreçte Van’ın önemli sorun ve sıkıntılarını da bu masa etrafında konuştuk ve çözüm önerileri dile getirildi. Bu sorunların çözümü noktasında hangi projelerin hayata geçirileceği ve nasıl bir program yürütüleceği konularında da önemli fikirler ortaya çıktı. Yapılacak çalışmalarla ilgili katılımcılar çok yerinde ve önemli tespitleri oldu. Ben tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

Zeydan: Kentimizin 50 yılına damga vuracak planlama sürecini başlattık

 

Daha sonra konuşan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, kenti tüm dinamikleriyle yönetecekleri yönündeki söylemin bu çalıştayda hayat bulduğuna dikkat çekerek, “Bu iki günlük çalıştay süreci de gösterdi ki bu birlikteliğimizin üstesinden gelemeyeceği sorun yoktur. Buradaki bu dayanışma, buradaki bu sahiplenme bizim de hem moralimizi hem sinerjimizi arttırdı. Bu çalıştayda dile getirilen her söz, her cümle kayıt altına alındı. Ve biz kentimizin önümüzdeki 5, belki de 50 yılına damga vuracak planlama sürecinin ilk adımlarını birlikte attık. Sorunları biliyoruz. Bunun için de belediye olarak çalışmalara başladık. Bu çalışmaları yaparken de bu kente yaşayan bütün insanlara inanıyoruz. Ve çalışmalarımıza büyük katkılar sunacaklarını da biliyoruz” diye konuştu.

Van'ın 5 yılı masaya yatırıldı: Hedef yaşanabilir bir kent yaratmak - IMG 20240726 WA0065

‘Gelin bu kent için birlikte çalışalım’

Yerel seçimlerinden hemen sonra kendilerine oy veren vermeyen herkesin belediye eşbaşkanları olacakları sözü verdiklerini ifade eden Eşbaşkan Zeydan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kentte herkes ben ne yapabilirim, bu kentin sıkıntılarını nasıl ortadan kaldırabilirim derdindeyken, buradaki mülki amirlerin, bürokratik idari yönetimin kendini bu kentten, bu kentte yaşayan herkesten ayrı tutması hiçbirimizin tasvip etmediği, benimsemediği bir durumdur. Biz burada Van’ın iradesini temsil eden bütün bileşenlerle birlikteyken; farklı siyasi partiler, farklı fikirde bu kadar sivil toplum örgütü ve meslek örgütleri varken, buradan mülki amirler başta olmak üzere bu ilde idareci vasfını taşıyan herkese bu kentin geleceği adına bu kentin iradesine saygı duyulması gerektiğini ve kentin geleceğini ilgilendiren meselelerde kentin dinamikleriyle ortaklaşması çağrısı yapıyoruz.”

Çalıştay, çekilen toplu fotoğrafla son bulurken, çalıştayın kapsamlı sonuç bildirgesi daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın 5 yılı masaya yatırıldı: Hedef yaşanabilir bir kent yaratmak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir