Van’ın eski sigorta hastanesi belediye tarafından ticarileştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da sigorta hastanesi olarak bilinen İpekyolu Devlet Hastanesi 2011 yılında yaşanan depremde hasarlı olduğu için yıkılarak yerinde inşaat çalışmaları başlatıldı. Hastane, Edremit Belediyesi’ne bağlı sağlık sosyal tesis alanı için cins değişikliğine gidilerek ticarileştirildi ve belediye tarafından ihaleye çıkarıldı.

Van’ın Edremit İlçesine bağlı İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan, sigorta hastanesi olarak bilinen İpekyolu Devlet Hastanesi Van depreminde hasar almıştı. Van depreminde hasar gören birkaç hastaneden biri olan bu hastanenin yıkım işleri başlatılmış ve yıkımdan sonra hastane arsası uzun süre boş kalmıştı. Edremit ilçesine bağlı arsa sağlık sosyal tesis alanı olarak geçerken Edremit Belediyesi tarafından vasıf cins değişikliğine gidilerek envantere eklendi. Edremit Belediyesi envanterinde ticari alan olarak bulunan arsa ile ilgili Van Büyükşehir Belediyesi tarafından meclis kararı alınarak ihale edildi.

Van’ın eski sigorta hastanesi belediye tarafından ticarileştirildi - hastane ticarilesti 4

Askı süresi tamamlanmadan inşaat çalışmalarının başladığı arsa ile ilgili herhangi bir meslek odası itiraz hakkını kullanamadı. 20 Nisan’a kadar sürmesi gereken askı süresine uyulmadı ve inşaat çalışmaları başlatıldı.

‘Bu alanda suç işleniyor’

İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Mihail Atik, askı süresine riayet edilmediğini belirterek, “Askı süreci bitmeden, projeye yapı denetim atanmadan bir yere kazı ruhsatı verilmez. Dolayısıyla şu anda bu alanın kazı ruhsatı yok. Şu an iş makineleri sahanın içerisinde çalışıyor. Eğer bu alana kazı ruhsatı verilmişse de suç işlenmiş oluyor. Çünkü askı süresi dolmadan kazı çalışmaları başladı. Arsa belediyenin arsası, taşeronlaştırılmış bir alan ve belediye şu an buna göz yumup suç ortaklığı yapıyor. BU konuyla ilgili kanundaki madde çok nettir: İlgili idareden yol kotu belgesi ile yapı ruhsatı veya kazı izni alınmadan, tabii zeminde hiçbir şekilde kazı veya dolgu yapılamaz” diyor.

Van’ın eski sigorta hastanesi belediye tarafından ticarileştirildi - mihail atik hastane

Atik, son dönemde Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin ellerindeki taşınmazları hızla elden çıkarmaya çalıştıklarına dikkat çekiyor. Atik, bu durumun belediyelerde iradenin değişmesi halinde işleri zorlaştıracak bir durum olduğunu ifade ediyor.

Bir gelenek hali

Belediyeye ait taşınmazların büyük bir çoğunluğunun İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Sosyal Hizmet Müdürlüğüne, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğüne hibe edildiğini aktaran Atik, “Belediye taşınmazlarının bu şekilde diğer kurumlara hibe edilmesi suçtur. Tabii bu gelenek Van İl Özel İdaresi’nin mallarını dağıtmakla başladı. Van İl Özel İdaresi’nin bütün malları, iş makinaları, araçları, arsaları, konutları farklı kamu kuruluşlarına hibe yöntemiyle devredildi” diye vurguluyor.

Aynı yöntemle Van Büyükşehir Belediyesi’nin kaynağını tüketmeye çalıştıklarını ifade eden Atik, kayyımların gitmesi ve seçilmiş kişilerin gelmesi halinde süreç böyle devam ederse belediyede üretecek kaynağın kalmayacağını söylüyor. Aynı şekilde Edremit ilçesinde bulunan mera alanının imara açıldığını da söylüyor Atik. Bu çalışmanın bir parsel üretme çabası olduğunu belirten Atik, bu alanların yine belli bir zümreye satıldığına da dikkat çekiyor.

Bir kesimin mavi rüyaları!

Bu projenin halkın ihtiyaçlarını gözetmeden yapıldığını ifade eden Atik, “Mavi Şehir projesi sadece bir kesimin mavi rüyalarını süsleyecek. Kesinlikle toplumun ihtiyaçlarını gözeterek hazırlanmış bir proje değil. Henüz imarlı alana hizmet götürmeyen bir belediyenin böylesi bir proje hazırlaması akıl alır gibi değil. Kentlerdeki projeksiyon gelişimlerine göre planlama yapılır. Bu tamamen çıkar ve fayda elde etmek için yapılan bir çalışmadır” diyor.

Van’ın eski sigorta hastanesi belediye tarafından ticarileştirildi - hastane ticarilesti 2
Hastanenin kapatılmasına SES Van Şubesi tepki göstermişti.

Söz konusu arsanın kentteki sağlık lokasyonları açısından önemli bir nokta olduğunu belirterek bu alanın yeniden sağlık tesisi olarak kullanılması gerektiğini ifade ediyor Atik.

‘Belediyeler süreçleri gizli yürütüyor’

Aynı zamanda meclis kararları alırken üniversite ve teknik odalardan görüş alınması gerektiğini ifade eden Atik, yasal askı sürecine uyulması halinde bu karara herhangi bir STK’nin veya vatandaşın itiraz edebileceğini belirtiyor. Çoğunlukla süreçlerin gizli yürütüldüğünü de ekliyor Atik. Daha önce Van’da merkezi iş alanlarının kurulması ile ilgili çalışmaların yapıldığını ve hastane arsasının da bu alanda olduğunu ifade eden Atik, hastane alanının da bu alanlar içinde olduğunu ve merkezi iş alanları için itiraz ettiklerini belirtiyor. Konuyla ilgili davanın sürdüğünü aktaran Atik, bilirkişi tarafından haklı bulunduklarını da ekledi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın eski sigorta hastanesi belediye tarafından ticarileştirildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir