Van’ın Hakkarili esnafları dertli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da esnaflık yapan Hakkarili işletmeciler Van’da esnaf olmayı, ekonomik sorunlarını konuştuk. Siftah yapmadıkları günler olduğunu dile getiren esnaflar dertli.

Hakkari Objektif’ten Dıldar Güler’in haberine göre, Van Serhat Bölgesi’nin en büyük şehri. Aldığı göçlerle kozmopolit bir mozaik şehir. Tarih boyunca en büyük göçü ise Hakkari’den almış. Hakkarililer göç ettikleri Van’da açtıkları işletmeleriyle şehrin ekonomisine de katkı da bulunuyor.

Van’da yıllardır esnaflık yapan Hakkarili Hanife Güzel ile Abdullah Aslan, esnaf olmanın, ekonomik zorluğun ve başka bir şehirde hayata tutunmanın zorluklarını, güzelliklerini Hakkari Objektif Haber’e anlatılar.

Sokakların kaldırımlarına kurulmuş tezgahlarıyla, fistancılar, peynirciler, kahvaltıcılar sokağıyla meşhurdur Van.

Ara sokaklardan geçip önce Hanife Güzel’in zücaciye dükkanına misafir oluyoruz. Hakkari Çukurcalı Güzel. 2008’den beridir de Van’da yaşıyor. İlk işyerini açtığında ‘erkek’ aklıyla yüzleşmek her kadın gibi onu da zorlamış, zorluklar yaşamış. Zamanla kendi ayakları üzerinde durmak etraftaki herkese cevap olmuş. Kadınların iş hayatına atılmaları arttıkça da ‘erkek’ aklı yerini desteklere bırakmış. Kısmen de olsa…

1-002.jpg

Ekonomik kriz herkesi vurduğu gibi Güzel’in de raflarında kendini hissettirmiş. Biraz da krizi konuşuyoruz ve şöyle anlatıyor: “İnsanların alım gücü yok evet asgari ücreti yükseltiler ama elektriğe, doğalgaza, suya %100 zam geldi. Şu an baktığımızda insanlar diyor ki biz sadece yiyeceğimizi alabiliriz. Ancak benim sattıklarım da insanların ihtiyaçları arasındadır. İmkanlar çok zor, çok kısıtlı gerçekten. Bu ekonomik kriz nasıl olacak nereye gidecek? Bunu da ben dile getirtmek istiyorum. Artık buna bir çare getirilmesi lazım. Saat 2 ve ben halen siftah açmamışım ve siftah açmadığımız günler de oluyor ve geliyoruz bu soğuklukta siftahsız gidiyoruz.”

Abdullah Aslan da 92’den beridir Van’da yaşayan Hakkarilerden. Baba mesleği olan işletmeciliği o da halen devam ettiriyor. Genelde müşterileri akrabaları yada aynı aşiretten olduğu aileler olduğunu söylüyor.

aa.jpg

Göç onun ve ailesi için zorunlu olmuş. Ekonomik zorlukları da peşini bırakmamış her esnaf gibi: “Yıllardır yapılan yanlış politikalardan kaynaklı ekonomimiz git gide zora giriyor. En son bu pandemi süreci de üstüne gelince iflas ettik, mecbur dükkanımızı kapatmak zorunda kaldık. Hakkârili esnaflar arasında eskiden beri ortaklık süreçleri vardı. Birbirlerine müşteri gönderme durumları vardı ama son zamanlarda işler düşünce gelen müşteriler kendisine yettiği için öyle bir diyalog kalmadı bir ortaklıkları da kalmadı.”

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın Hakkarili esnafları dertli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir