Van’ın Hindistan’ı çaresizlikle mücadele ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Van’ın Gürpınar (Payizava) ilçesine bağlı Hindistan köyü sakinleri tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Ancak köylüler, bir yandan kuraklık bir yandan da artan fiyatlar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor.

“Hindistan” denilince akla ilkin Asya’nın büyük ülkesi geliyor. Ancak Van’da bir köyün adı da Hindistan. Hindistan köyü Gürpınar ilçesine bağlı.

Van’a 34 kilometre, Gürpınar’a ise 12 kilometre uzaklıktaki köyde, son Nüfus Kayıtlarına göre 819 kişi yaşıyor. Köylüler, köyün isminin zamanında “Hindistan” isimli biri tarafından kurulduğunu ve ismini buradan aldığını söylüyor.

Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı, Hindistan köyüne konuk oldu. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köy sakinleri, bu yıl kuraklık ve artan fiyatlar nedeniyle zor durumda olduklarını söyledi.

Her yıl bu mevsimde her tarafın karla büründüğü köyde bu yıl yağış olmadı.

Rûdaw mikrofonuna konuşan İbrahim isimli köy sakini, “Bu yıl mevsim kuraktı. Kurak geçince ekinlerimiz de azaldı. Hayvanlarımız iyi otlayamadı. Bugün bir ton arpa 4 buçuk, bir ton saman 3 buçuk milyar TL. Böyle olunca insanlar hayvanlarını nasıl besleyecek, nasıl faydasını görecek? Bir küçük baş hayvan satsan üç küçük baş hayvanın yemini alamıyorsun. Bu nedenle bazı akrabalarımız evlerini, hayvanlarını satıp şehre gittiler” dedi.

Köyden 15 yıl önce göç edip İstanbul’a yerleştiğini belirten bir başka bir Hindistanlı, “Aynı geçim sıkıntısını biz de şehirlerde yaşıyoruz. Şehirlerde de her şey pahalı oldu. Bire bir eklendi. Eskiden aldığımız yövmiye ile çalışıyoruz ama her şey pahalandı. Bu durumda köye de gelemiyorum. Çünkü artık köylerde de insanlar sıkıntılı, gelip bunu görebiliyoruz” diye konuştu.

Van’ın en temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve turizm. İki yıldır Van’ın İran’a açılan kapısı kapalı olduğu için turizm geliri gözle görülür düzeyde düştü. Öte yandan kuraklık ve pahalılık da tarım ve hayvancılık sektörünü olumsuz etkiliyor.

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın Hindistan’ı çaresizlikle mücadele ediyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir