1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’ın sosyo-ekonomik sorunları Meclis gündeminde

Van’ın sosyo-ekonomik sorunları Meclis gündeminde

featured
ARŞİV
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van‘ın kronikleşen sosyo-ekonomik sorunlarının çözülememesinin sebeplerinin araştırılması kapsamında TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van’ın kronikleşen sosyo-ekonomik sorunlarının çözülememesinin sebeplerinin araştırılıp gerekli adımların atılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi sundu. Sayyiğit, Van’ın jeo-stratejik konumuyla geniş bir ekonomik avantaja, genç nüfusuyla büyük bir insan kaynağına, kültürel dokusu ve doğal zenginlikleriyle ciddi bir turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen sosyo-ekonomik gelişim endekslerinde son sıralarda yer aldığına dikkat çekti.

İşsizlik ve yoksulluğun yanı sıra stadyum, çevre yolu, sağlık, eğitim, tarımsal üretim gibi sorunlara çözüm getirilmediğine vurgu yapılan araştırma önergesinin gerekçe kısmında şunlara dikkat çekildi:

“Urartu uygarlığının da başkenti olan Van; bir sınır şehri olmasının ticari avantajından yararlanamadığı gibi doğal ve kültürel zenginlikleri ile genç nüfusunun sağladığı potansiyelini kullanamamıştır. Çünkü yerelin tüm bileşenleriyle çözüm bulmasını sağlayacak katılımcı demokratik bir işleyişin olmadığı, Van’ın kronikleşen farklı sorunları karşısında siyasi iktidarın duyarsız kaldığı açıkça görülmektedir. Buna bağlı olarak Van’a yönelik bir cezalandırma politikasının yürütüldüğü kamuoyunda sıklıkla dile getirilmektedir.

Halkın doğrudan şehrin yönetimine katılımını, yerel yönetim ile şehrin bileşenleri arasındaki iş birliğini ortadan kaldıran uygulamaların başında Van Büyükşehir Belediyesi ve bütün ilçe belediyelerine kayyum atanması gelmektedir. Sayıştay’ın açıkladığı raporlarda yolsuzluk ve usulsüzlüğe yönelik bulgulara rağmen herhangi bir adım atılmamıştır. Dolayısıyla 2016’dan bu yana sürdürülen kayyum rejimi nedeniyle yurttaşların, sivil toplum örgütlerinin aktif bir şekilde şehrin yönetilmesi ve sorunların çözüm sürecine dahil olabileceği şartlar tamamen ortadan kalkmıştır. Bunun ortaya çıkardığı bir sonuç da yerel dinamiklerin merkezi yönetimi etkileyecek gücünün büyük oranda zayıflatılmış olmasıdır.

‘Van’ın talepleri karşısında çifte standart söz konusu’

Bugün Van’ın temel ihtiyaç ve talepleri karşısında belirgin bir çifte standart ve ayrımcılık söz konusudur. Oysaki birçok defa siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve gazeteciler sıklıkla kronikleşen sorunları gündeme taşımış, kimi zaman da ortak çağrı yapmışlardır. Yine de birçok şehrin temel sorunları öngörülebilir bir zaman diliminde, belirli koşullar içinde çözülürken söz konusu Van olduğunda verilen birçok söze rağmen hiçbir ilerleme olmamıştır. Bunun bir örneği, Van’da ulaşım ve trafik sorununu nispeten hafifletmesi beklenen çevre yolunun üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen hâlâ bitirilmemiş olmasıdır. Çünkü birçok ilin çevre yolu, kamulaştırma bedelleri ödenerek kısa sürede bitirilirken söz konusu Van olunca 18’inci madde devreye konulmuştur. Yıllarca tarım arazileri atıl hale gelirken bugünse yurttaşların arsalarının rızaları dışında hisselendirilmesi başka bir mağduriyet doğurmuştur.

‘Van’da hayvancılık bitme noktasına gelmiştir’

Van’da tarım ve hayvancılık da klasik bir üretim biçimi olmasına rağmen neredeyse bitme noktasına gelmiştir. Buna rağmen Van halkı, peynir ve eti en pahalı alan illerin başında gelmektedir. Ekolojik sorunlar da yapılan HES ve barajlarla günden güne büyürken çevresinde yoğun nüfuslu birçok yerleşim yeri bulunan Van Gölü havzası ciddi bir tehlike altındadır. Siyasi iktidar, Van kamuoyunun ısrarla üzerinde durmasına rağmen Van Denizi için de kalıcı bir eylem planı ortaya koyamamıştır. Van’da resmi rakamlarla işsizlik de ülkedeki işsizliğin iki katı gibi görünse de reel işsizliğin çok daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Sonuç itibariyle Van’da uçak sefer sayıları ve astronomik bilet fiyatları, taşımalı eğitim ve okulların ihtiyaçları, hekim başına düşen kişi sayısı ile hastanelerin donanım ihtiyaçları, trafik sorunu ve otogar ihtiyacı, gençlerin sorunları ve artan uyuşturucu madde kullanımı gibi birçok sorun çözüm bekliyor. Bu nedenle yıllardır Van’ın sorunlarının çözülmesini engelleyerek kronik bir hal almasına sebep olan temel unsurların ortaya çıkarılarak kararlı bir çözüm iradesinin ortaya konulması için Meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın sosyo-ekonomik sorunları Meclis gündeminde
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir