1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’ın tek mavi bayraklı plajı halka açıldı:  Plaja girmek ücretsiz hale geliyor

Van’ın tek mavi bayraklı plajı halka açıldı:  Plaja girmek ücretsiz hale geliyor

featured
AW327300
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin denize kıyısı olmayan tek mavi bayraklı plajı olan Mollakasım Halk Plajı harap halde. DEM Partili Tuşba Belediyesi, temizlik, bakım ve onarım sorumluluklarını yerine getirmeyen yüklenici firmanın sözleşmesini feshetme kararı aldı.  Plaj artık halka ücretsiz hizmet verecek.

 

Van’ın Tuşba ilçesinde bulunan Mollakasım Halk Plajı, denize kıyısı olmadığı halde 2018 yılında Türkiye’de mavi bayrak verilen ilk plaj oldu. Van Gölü kıyısındaki plaj, 21 bin metrekare alan üzerine kurulu. Vanlıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de yararlandığı plaj bu yıl sorunlarla gündemde. Zelal Sahidenur Sari’nin Artı Gerçek’te yazdığı habere göre, Tuşba Belediyesi kayyım yönetimindeyken plaj 2022 yılında Güvenler Grup’a üç yıllığına kiralandı. Ancak Yüklenici firmanın sorumluluğunda olan temizlik, bakım-onarım, peyzaj çalışmaları yapılmadığı için plajda insan sağlığını tehdit eden görüntüler ortaya çıktı. Plajda tuvaletler ve giyinme kabinleri kullanılmaz halde. Cankurtaran ve güvenlik de yok. Tuşba Belediye Meclisi, gerekli çalışmaların yapılması için yüklenici firmaya 15 gün süre verdi. Ancak gereken yapılmayınca sözleşmeyi feshetme kararı aldı.

Van’ın tek mavi bayraklı plajı halka açıldı:  Plaja girmek ücretsiz hale geliyor - plaj

‘Tesisin eski haline getirilmesi 3-5 milyon TL’

Konuyla ilgili bilgi veren Tuşba Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Fırat Laçin, “Komisyon olarak mavi bayraklı halk plajı hakkında çalışma yaptık. Plajda insan ve toplum sağlığına aykırı durumlar tespit ettik. Plajın usulüne aykırı kullanıldığı, peyzaj çalışmalarının yapılmadığı, güvenlik ve cankurtaran hizmetinin verilmediğini gördük. Önceki dönem belediyenin ek olarak yaptığı ağaçlandırma çalışmaları ve benzeri çalışmalar tamamen tahrip edilmiş. Plajın bakım onarım maliyeti, çimlerin tekrar yeşillendirilmesi, su tesisatlarının onarımı, tesisin insan sağlığına uygun hale getirilmesi için ortalama 3 ve 5 milyon TL aralığında bir maliyete tekabül ediyor” dedi.

‘Harcamalar belediye bütçesinden karşılanmış’

Sorunların çözümü için Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarına talepte bulunduklarını ve VASKİ’nin hemen suları açtırarak temizlik görevlisi yönlendirdiğini anlatan Laçin, “Bu tesis Tuşba halkının emekleriyle inşa edilmiş. Tesisin peşkeş çekilmesine karşıyız. Daha önce belediye kayyımı sözleşmede çevre temizliği, su maliyeti, tesisin bakım onarımı, yeşillendirilmesi ve tesis hizmetleri ile ilgili bütün şartlar kiralayana ait olmasına rağmen belediye bütçesinden karşılamış. Sürekli tesisi işletene rant sağlanmış. Bu sebepten kamu zararı oluşturulmuş. Bu kamu zararını oluşturan kişiler hakkında belediyemizin acilen Cumhuriyet Savcılığına başvurması belediyemizin acil işlem başlatması kanaatindeyiz” diye konuştu.

Van’ın tek mavi bayraklı plajı halka açıldı:  Plaja girmek ücretsiz hale geliyor - firat Lacin

‘Plaj ücretsiz olacak’

Tuşba Belediye Meclisi’nin kayyım döneminde plaj giriş ücretini 35 TL olarak belirlediğini fakat kayyım Salih Akman’ın belediye meclisinin kararı olmadan 100 TL fiyat belirlediğini aktaran Laçin, “Plaj halkımızın kullanımına ücretsiz olarak tahsis edilecek. Tuşba Belediyesi Meclisi olarak plajı halka ücretsiz açıp, insan ve toplum sağlığına uygun bir hale getireceğiz. Güvenlik hizmeti alarak gümüş bröveli sahil cankurtaran hizmeti sunacağız. Biz DEM Partili Belediye Meclis üyeleri olarak yerel seçim bildirgemizde belirttiğimiz üzere halkın ihtiyacı olan tüm alanları halk için ücretsiz ve daha kaliteli bir alana dönüştürmek için çalışacağız” dedi.

 

Serhat News

Tepki Ver | mutlu12
12
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
2
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın tek mavi bayraklı plajı halka açıldı:  Plaja girmek ücretsiz hale geliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. Avatar

    İsabetli bir karar olmuş bence 👏

  2. Avatar

    İsabetli bir karar olmuş bence 👏

    Cevapla
  3. Avatar

    Dün bile para aldılar bizden

    Cevapla
  4. Avatar

    O firma berbattı gerçekten

    Cevapla