Vanlı İŞ İnsanı Tarık Ertuş, kent ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan Van-Başkale ile İran arasında bulunan Gelincik sınır kapısının açılmasını istedi.
Bir dönem Başkale ilçesi üzerinde yapılan sınır ticareti kentle birlikte bölge ekonominse büyük katkı sağlarken, sonrasında getirilen yasaklamalarla birlikte ticarette tamamen durdu. Başkaleliler ticaretin tekrar canlanması için Türkiye ile İran arasında bulunan Gelincik sınır kapısının açılmasını istiyor. Tubittum Dergisinden Hikmetullah Yetkin’e açıklamalarda bulunan ilçenin iş İnsanlarından Tarık Ertuş, Başkale İlçesi’nin 2010 öncesi ve sonrası olarak değerlendirmek gerektiğini belirterek, “2010’dan önce Başkale’miz, Türkiye’nin en şanslı ilçelerinden biriydi. O dönemde yapılan sınır ticareti ilçemizi ihya etmişti. 2010 yılı öncesi Başkale Van’ın en zengin ilçelerinden biriydi.” dedi.
“Önemli yatırımlara vesile oldu”
Sınır ticareti döneminde önemli yatırımlarında yapıldığını dile getiren Ertuş, “binlerce insanımız için geçim kaynağı olmuştu. Başkaleli hemşerilerimizin birçoğu Van’da yatırım yaptı. Başkale şu an ise ekonomik anlamda en kötü ilçelerden biri konumunda. Güvenlik gerekçesiyle sınırın kapatılması ile birlikte, insanlar çok büyük bir mağduriyet. Yıllardır getirdiği ürünlerle geçinen insanımız, ciddi bir mağduriyet yaşadı.
1992-93 yıllarında açık olan Gelincik Sınır kapısı vesilesiyle, Tekirdağ’a kadar birçok insan istifade ediyordu. Kapımız iki yıla yakın açık kaldıktan sonra kapatıldı. Bu büyük mağduriyetlere neden oldu. İlçemiz için hatta Van ve ülkemiz için önemli bir kazanç kapısı olan sınır kapısı tekrar açılmalıdır.
Tarihi dokusu ön plana çıkarılmalı
Başkale’nin tarihi dokusuna da dikkat çeken Ertuş, “Başkale’nin değerlendirilmesi gereken doğal yeraltı ve yerüstü kaynakları vardır. Türkiye’nin ikinci Pamukkale’si olarak nitelendirilen muhteşem travertenlerimiz var. Doğa harikasına bu yapılar ciddi anlamda turist çekilebilir. Yine Yavuzlar köyünde bulunan ve peri bacaları turizme kazandırılması gerekiyor. Türkiye’de ender görülen doğal güzelliklerden birisi olan bölgemiz yerli ve yabancı turist akışı sağlanabilir.”
“Tarım ve hayvancılık ön plana çıkarılmalı”
Türkiye’nin en fazla küçükbaş hayvan sayısı Van’da bulunduğunu da dikkat çeken Ertuş, şunlara dikkat çekti: “ilçeler arasında ise Başkale ön sıralarda yer alıyor. 1990’lı yıllarda şu anki mevcut sayının 2 katı hayvan vardı. Ancak göçlerle birlikte ne yazık ki küçükbaş hayvan sayımız azaldı. Bugün yine de önemli bir hayvan varlığına sahibiyiz dolayısıyla özellikle küçükbaş olmak üzere hayvancılık yapılabilir. Geniş arazilere sahip ilçemizde önemli oranda tarım ürünleri elde edilebilir.
Şu anda yün para etmediği için köylüler çöpe atıyor. Oysa bugün Avustralya’da Merinos Vadisi’nde yün işlemeciliği ile yüzden fazla inovatif ürün elde ediliyor. Başkale’de yün işlemeciliği ile ilgili işletme açılırsa, özellikle kadın istihdamına yönelik önemli bir adım atılmış olur.”
Serhat News
(sg)