Veteriner Özkan ‘Şap’ hastalığına dikkat çekti: Genç hayvanlar ölüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de birçok hayvan pazarlarının kapanmasına sebep olan ve Şap hastalığının temel sebebinin hayvanların aşılanmamasından kaynaklı olduğunu söyleyen Veteriner Prof. Dr. Cumali Özkan, ciddi verim ve ekonomik kayıplarına neden olduğunun altını çizdi.

Türkiye genelinde hayvanlarda görülen SAT2 serotipi (Şap hastalığı) nedeniyle birçok ilde canlı hayvan pazarları kapatılıp, karantina işlemi uygulanmaya başlandı. Bu illerden biri ise Van. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüm hayvan nakilleri durdurulurken, birçok ilde de valilikler tarafından süt ve et ürünlerinin satışı yasaklandı. 2 ay önce ilk vakaları görülen hastalığın nedenini ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi olan Profesör Doktor aynı zamanda Van Hakkâri ve Bitlis Veteriner Hekimler odası başkanı Cumali Özkan, alınmayan önlemlerden kaynaklı olduğunu belirtti.

Çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyon olan hastalığın bulaşma oranının da yüksek olduğunu söyleyen Özkan, şap hastalığının ne olduğu ve buna karşı ne yapılması üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Veteriner Özkan ‘Şap’ hastalığına dikkat çekti: Genç hayvanlar ölüyor! - veteriner ozkan sap hastaligi 2

‘Şap hastalığı öldürücü bir salgın’

Şap hastalığının yüzyıllardır var olan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Özkan, son süreçte de salgın olarak gündeme geldiğini söyledi. Özkan, Şap hastalığının hangi hayvanlarda nasıl etki gösterdiğini şu sözlerle anlattı: “Özellikle çift tırnaklı hayvan dediğimiz sığırlarda koyunlarda, develerde yüksek ateşle seyreden, özellikle ağızda, memede ve tırnak arasında lezyonlara sebep olan viral hastalıklardan bir tanesidir. Ayrıca ülkemizde de aşısı yapılan hastalıklardan bir tanesi. Büyük hayvanlarda özellikle verim kaybına neden oluyor. Özellikle genç hayvanlarda kuzu ve buzağılarda, Gardiyo, miyop ati dediğimiz kalite sıkıntıya sebep olmasından kaynaklı oldukça öldürücü ve ekonomik kayıplardan bir tanesi. Şap hastalığı Asya ve Afrika ülkelerinde de görülen bir hastalık. Ülkemizde şap hastalığına karşı aşı üretimi var. Ancak aşılanmamasından kaynaklı hastalık yayıldı.”

Veteriner Özkan ‘Şap’ hastalığına dikkat çekti: Genç hayvanlar ölüyor! - veteriner ozkan sap hastaligi 1

‘Hayvanlarımızı aşılamamız gerek’

Hastalığın başlamadan önce hayvanların aşılanması gerektiğinin altını çizen Özkan, “Hayvan temasının, hayvan sirkülasyonunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bu sebeple özellikle hayvanların çok bulunduğu yerler olan hayvan pazarları kapatılması yoluna gitti. Yine ilçeler arası hayvanlar arası hayvan sevkiyatını durdurdu. Bunun temel amacı da hastalığın ülke geneline yayılmaması. Türkiye’nin birkaç kentinde bunun için tespitler oldu. İlimiz bir sınır ili ve bundan kaynaklı da hastalığın oluşma ihtimali çok yüksek onun için tedbirler alınarak şap hastalığına karşı hayvanlarda aşılamanın yapılmasını bekliyoruz” dedi.

‘Hastalık ciddi verim ve ekonomik kayıplara sebep oluyor’

Şap hastalığının büyük baş hayvanlarda çok ciddi ölümlere sebep olmadığını kaydeden Özkan, ancak ciddi verim kayıplarına ve ülke ekonomisi için son derece önemli kayıplara neden olduğunu dile getirdi. Özkan, “Genç hayvanlarda ölüme sebep oluyor ve çok hızlı neredeyse 10 günde bütün ülkedeki hayvanlara bulaşma ihtimali olduğu için son derece tehlikeli bir hastalık. Hastalığa yakalanan hayvanlarda et tüketimiyle ilgili bir sıkıntı yok. Ancak hayvandan insana geçen bir hastalık ama insanlarda da çok ciddi bir problem oluşturmuyor. Sadece hayvanlarda olduğu gibi ağızda lezyonlar, aftlara sebep olabiliyor” diye belirtti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Veteriner Özkan ‘Şap’ hastalığına dikkat çekti: Genç hayvanlar ölüyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir