Yaylacıların uğrak yeri Keşiş Gölü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bölgede havaların ısınması ile beraber köylülerinde yayla yolculukları başladı. Van’ın Gürpınar ilçesi Xavesor bölgesinden hayvanlarıyla birlikte Erek Dağı eteklerindeki Keşiş Gölü civarında bulunan yaylalara gelen yaylacılar, son bahara kadar burada kalacak.

Yayla yaşamının zorluklarının yanında, bu yaşamın güzelliklerinin daha çok olduğunu ifade eden köylüler, ata babadan kalan yaylacılık geleneğini sürdürmekte kararlı olduklarını söylüyorlar.

Yemyeşil çimenliklerin arasında tarihi Keşiş Gölü, kıyısında süt sağan Berivanların ahenkli Stranları Erek Dağının eteklerinde yankılanıyor. Yaylada bir yandan koyunlar kırpılırken öte yandan engin yeşillikler içerisine yayılan koyunlar gönüllerince taze otların keyfini çıkarıyor.

Yaylacıların uğrak yeri Keşiş Gölü - Jiyana koceriye li Zozanen Kesisgole 1 2

Köylülerin günlük yaşamını Serhat News’in okur ve izleyicileri için takip ettik.

Yaylada bütün işleri kendisinin yaptığını söyleyen Ayşe Armuçi isimli Bêrîvan (Süt sağan kadın) hayatlarını hep burada çalışarak geçirdiklerini belirterek, “Şu anda yayladayız. Burada, ekmek yapıyoruz, koyun sağıyoruz, peynir yapıp satıyoruz. Çoban ve çocuklarımız hayvan sürülerimizi güdüyor. Bazen de dağlarda pancar topluyoruz.  Yaylada çok çalışıyoruz. İşimiz çok zor. Hayatımız çalışarak geçiyor” diye konuştu.  

Yaylacıların uğrak yeri Keşiş Gölü - Ayse Armuci 1
Ayşe Armuçi

‘Burayı üç aylığına kiraladık’

Armuçi, kadınların dağda yaşadıkları zorluklara da değinerek, “Biz kadınlar çok yoksulluk çekiyoruz. Hem köylerde hem de yaylada aşırı yoksulluk çekiyoruz. Otlar kurumazsa 3 ay kalıyoruz,  yok eğer ot erken biterse, burada iki-iki buçuk ay kalıp köyümüze dönüyoruz.  Kocam köyde yaşıyor. Buradaki bütün işleri ben yapıyorum. Köye vardığımızda hayvanlar için ot biçip topluyoruz” ifadelerini kullandı.

Yaylacıların uğrak yeri Keşiş Gölü - Jiyana koceriye li Zozanen Kesisgole 1 5

Sonbahar köye dönecekler

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Nanika köyünden Keşiş Gölü yaylalarına gelen Bahattin Alaş isimli köylü, yaylaları 3 aylığına kiraladıklarını ifade ederek, “Hayvanlarımızı yaylaya çıkardık. 3 ay burada olacağız. Ardından tekrar Xavesor bölgesindeki evimize döneceğiz” dedi.

Yaylacıların uğrak yeri Keşiş Gölü - Bahattin Alas 1
Bahattin Alaş

Ata baba mesleği: Yaylacılık

Ata baba mesleği olan yaylacılığı sürdürmekte karalı olduğunu söyleyen Alaş, ayrıca yayla yaşamı hakkında da şunları belirtti: “Atalarımız bugüne kadar bu mesleği sürdürdüler. Onların hatırına aynısını yapmaya devam edeceğiz. Bizim yerimiz burada güzel. Hayvanlarımız için güzel otlar var. Çocuklarımız serin havanın keyfini çıkarıyor. Şehre yakınız bir ihtiyacımız olduğunda gidip Van’dan alıyoruz” diye kaydetti.

Yaylacıların uğrak yeri Keşiş Gölü - Jiyana koceriye li Zozanen Kesisgole 1 4

Hayvanların ısınması ile beraber yolculukları da başlıyor

Hüseyin Abacı isimli bir diğer yurttaş ise, köyde havanın çok sıcak olmasından dolayı hayvanları ile yaylaya çıktıklarını söyleyerek, burada peynir ve daha birçok ürün ürettiklerini dile getirdi: “Ben Van Gürpınarlıyım. Yılın 3-4 ayı bu bölgede kalıyoruz. Hayvanlarımız için yayla kiralıyoruz. Burada peynir yapıp, kuzularımız satıyoruz.  Hayvanlarımız sütten kesilip havalar soğumaya başladığında artık geri dönüş yolculuğuna başlıyoruz. İlk biz gidiyoruz. Koyunlarımız biraz daha burada kaldıktan sonra, çobanlar onları köye geri getiriyor” diye belirtti.

Yaylacıların uğrak yeri Keşiş Gölü - Huseyin Abaci 1
Hüseyin Abacı

Serhat News

(lg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yaylacıların uğrak yeri Keşiş Gölü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir