Yedi Kilise Manastırı bakımsızlıktan harabeye döndü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Van’ın önemli tarihi yapılarından biri olan Tarihi Yedi Kilise Manastırı koruma altına alınmadığı için bakımsızlıktan harabeye döndü.


Van’ın Erek Dağı (Warak) eteklerinde yer alan Yukarı Bakraçlı Köyü’nde bulunan Yedi Kilise Manastırı, (Waragawank) 8’inci ve 11‘inci yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Beş kilise, bir jamatundan birde skriptoryumdan oluşan manastır yapılar kompleksinde, ilk inşa edilen kilise St. Sophia Kilisesi’dir. Yıllardır ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle kendi haline bırakılmış ve peyderpey duvarlarının yıkıldığı manastırın jamatun bölümü ve kiliselerin kubbeleri, 2011 yılında Van’da yaşanan 7.2’lik depremin ardından yıkılıyor. Manastırın restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulmasını isteyen köylüler ve Ermenilerin talepleri sonunda, kilisenin kişisel mülk olduğu ortaya çıkıyor.


Van bölgesinde dönemin emlak zenginlerinden sayılan Hüsamettin Altaylı’nın kişisel mülkü olan manastır arazisi, günümüzde torunu Fatih Altaylı’ya miras olarak kalmıştır. Altaylı, daha önce manastırın restore edilme konusu gündeme geldiğinde, gerekirse manastır arazisini devlete devredebileceğini söylemişti. Fakat sonrasında manastırın restore edilme konusu herhangi bir gelişme olmadan gündemden düştü.
Süreci yakından takip eden uzmanlar, manastırın önemine, yaşadığı tahribata ve restorasyona ilişkin görüşlerini Serhat News’e anlattı.
Uzmanların konuyla ilgili aktardıklarını videolu haberimizde izleyebilirsiniz.


Haber: Zelal Sahidenur Sari
Video-Montaj: Zafer Avnaş

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yedi Kilise Manastırı bakımsızlıktan harabeye döndü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir