Beritan Elyakut, gazetecilik deneyimini yerel yönetimlerle birleştirme yolunda attığı adımlarla Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine belediye eş başkanlığı için DEM Parti’ye başvuru yaptı.
12 yıllık gazetecilik deneyimi olan Elyakut, 11 yıl boyunca kadın gazeteciliği alanında çalıştı. Elyakut, sahada çalışırken halkla sürekli temas halinde olduğu için sorunları dinleme, sorunların çözüm merkezi olabilecek ilgili kuruluşlarla röportaj yapma şansı yakaladığını söylüyor.
Gazetecilik yaparken karşılaştığı sorunları çözüme kavuşturma isteğinin kendisini yerel yönetimlere katılmakta itici bir güç olduğunu söylüyor Elyakut ve şöyle devam ediyor: “Çünkü birebir dokunduğunuz, hissettiğiniz ve onlarla bir arada olduğunuz halkın sesini duyurmak, bu yolda da aynı performans, aynı düşünce, aynı yaklaşımla yol yürümeyi gerektirdiğine inanıyorum.”
‘Kayyım politikalarına karşı biz buradayız’
Elyakut, neden belediyecilik, sorusuna, “Özellikle kayyım politikalarına karşı biz de buradayız ve burada söz sahibiyiz diyebilmek için bu yola çıktım diyebilirim. Atanan kayyımlar, bizim kadın alanlarımıza, gençlik alanlarımıza saldırdı. Gençleri uyuşturucuyla, fuhuşla özel savaş politikası dediğimiz sistemle yozlaştırarak aslında bu toplumdan, bu halktan koparmak için girişimlerde bulundu. Yine Kürt diliyle hiçbir sorunu olmadığını iddia edenler, ilk iş olarak bizim Kürtçe tabelalarımızı Türkçeleştirdi. Böylesi bir politikayla karşı karşıya olmak ve buna ses ve cevap olabilmek bizler için çok önemli,” diyor.
Gazetecilik deneyiminin kendisine hem sahada olma hem de halkla iç içe olma şansı verdiğini belirten Elyakut, “Onların sorunlarına birebir kulak kabartmak, kayıt altına almak, yazmak bu deneyim yolculuğunda benim için bir yol haritası olarak karşımda duruyor,” diyor.
Sahadaki deneyimlerinden elde ettiği sonuçla halkın yol, kaldırım talebinden ziyade temsiliyetlerinin tanınması olduğunu aktarıyor.
Avrupa’ya göç, fuhuş, uyuşturucu…
Gençlerin neredeyse yüzde 70-80 oranında Avrupa’ya göç ettiğini kalanların ise işsizlik nedeniyle ya fuhuşa ya da uyuşturucuya sürüklendiğini ifade eden Elyakut, “İstihdam alanının olmadığı kentlerde böyle büyük sorunlar var. Gençlerin ve kadınların özelde sosyalleşebileceği, iş alanlarının yaratılabileceği, kendilerini var edebilecekleri, söz sahibi olabilecekleri alanlar yaratmak zorundayız,” diyor.
Elyakut, kadınlarının sesinin, sözünün olmadığı hiçbir yerde ne özgürlükten, ne barıştan ne de demokrasiden söz etmenin mümkün olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Çünkü izlediğimiz, gördüğümüz, birebir tanık olduğumuz birçok alanda kadının sözünün olmadığı her yerde bir kaos ortamıyla karşı karşıya kalındı.”
‘Bir kadın olarak ben de buradayım’
11 yıl boyunca sadece kadın gazeteciliği yaptığını ifade eden Elyakut, kadınların sesini, yaşadıkları ihlalleri duyurmak için mücadele ettiğini söylüyor. Kadınların sesini siyasetin her alanında, özelde belediyelerde yaşatma ve duyurmanın kendisi için çok önemli olduğunu da ifade ediyor.
Kadınların mücadele ettikleri her alanda değişimin kadınlar eliyle gerçekleştiğini söyleyen Elyakut, “Bir kadın olarak, genç ve gazeteci bir kadın olarak ben de buradayım. Sesim ile rengimle bu halkın evladı olarak burada, kayyım politikalarına karşı bir duruşum var,” diyor. Yapılacak olan ön seçimlerle ilgili ise şunları ifade ediyor: “Bir yola çıkacağız ve o yolda hangi arkadaşımız seçilirse seçilsin eminim ki o, kadının rengini ve sesini yerelde belediyelerde en güzel şekilde sunacaktır ve onun mücadelesini en güzel şekilde verecektir.”
Belediyeleri halkla birlikte yeniden inşa edeceklerini ifade eden Elyakut, “Çünkü şu an belediyeler yoğun bir talan altında, kayyım eliyle her şey satılıyor. Kendi yandaşlarına peşkeş çekiyorlar. Böylesi bir belediye gerçekliğiyle karşı karşıya olsak da bizler oraya geldiğimiz gün ilk iş olarak yeniden halkımızla bir araya gelebileceğimiz, kadınlarla, gençlerle buluşabileceğimiz, onların yıktıkları alanları hep birlikte yeniden inşa edeceğiz. Çalışabileceğimiz, kendimizi var edebileceğimiz alanları yeniden oluşturacağız,” diyor.
Serhat News