YSK, sandık kurulları tarafından basılan mühür izinin, adayların yer aldığı bölüme yansıması halinde de pusulaların geçerli kabul edileceğini kaydetti.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanlığı oy pusulasının arkasına basın mühür izinin, pusulanın ön tarafında adaylardan birinin bölümüne yansımasına ilişkin açıklama yaptı. Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) başvurusu üzerine yapılan açıklamada, “Oy pusulasının arkasına sandık kurulu tarafından basılan mührün ön tarafa mürekkep izi şeklinde yansımasından dolayı o adaya oy verilmiş olduğunun anlaşılamayacağı, diğer adaya vurulan mühür sonrasında bu yansıma izinden kaynaklı pusulanın geçersiz kabul edilemeyeceği açıkça belirtilmiştir” denildi.
TİP’ten açıklama
Başvuruya ve YSK’nin yanıtına dair bir açıklama da TİP’ten geldi. Açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı oy pusulasının arkasına sandık kurulu tarafından mühür basılması esnasında mühür izinin, pusulanın ön tarafında adaylardan birinin bölümüne yansıma olacak şekilde iz bıraktığı ve bu durumun özellikle Recep Tayyip Erdoğan bölümüne yansıdığının görüldüğü hususunda çok fazla soru sorulmuştur” ifadeleri yer aldı. Konuya ilişkin YSK’ye başvuruda bulunduklarını belirten TİP, YSK tarafından bu konuda karar alınmasına gerek olmadığı, bu durumun 135 sayılı genelgede açıkça düzenlendiğinin belirtildiğini ifade etti.
YSK’nin belirttiği 135 sayılı genelge
Açıklamanın devamında, YSK’nin belirttiği 135 sayılı genelgenin 41/2-ç maddesine işaret edilerek, “Bu maddeden anlaşılacağı üzere oy pusulasının arkasına sandık kurulu tarafından basılan mührün ön tarafa mürekkep izi şeklinde yansımasından dolayı o adaya oy verilmiş olduğunun anlaşılamayacağı, diğer adaya vurulan mühür sonrasında bu yansıma izinden kaynaklı pusulanın geçersiz kabul edilemeyeceği açıkça belirtilmiştir. Oy pusulasının arkasına vurulan sandık kurulu mührü nedeniyle pusulanın ön yüzünde meydana gelen mühür yansıma izinin, o pusulanın geçersiz sayılmasına sebebiyet vermeyeceğini önemle duyurmak istiyoruz” diye belirtildi.
Serhat News