Zilan Deresi’ndeki kemikler ATK’ye gönderildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zilan Deresi‘nde ortaya çıkan insan kemiklerinin, Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından toplatılıp, yaş testinin belirlenebilmesi için ATK’ye gönderildiği belirtildi. 

Van’ın Erciş ilçesinde bulunan ve 13 Temmuz 1930’da binlerce Kürt’ün toplu bir şekilde katledildiği Zilan Vadisi’nde bulunan Zilan Deresi üzerine inşa edilen Koçköprü Barajı’nda su seviyesinin düşürülmesi üzerine, 12 Aralık 2022’de çok sayıda insan kemiği ortaya çıktı. 

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi öncülüğünde İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van şubeleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van Temsilciliği ve Van Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Geliştirme Derneği (Çev-Der), 22 Aralık 2022’de bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme ve bulgular sonucunda avukatlar, kıyıya vuran kemiklerin toplatılması ve incelemesi için aynı gün Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.

Yapılan başvuruların ardından dosyanın savcıya intikal etmesinin ardından, kemikler toplatıldı. Alınan bilgilere göre, alanda kafatası, kol ve bacak kemiklerinin de olduğu 60’a yakın kemik, yaş testi tespiti için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. 

Soruşturma seyrinin, kemiklerin yaş testine bağlı olarak ilerleyeceği kaydedildi. (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Zilan Deresi’ndeki kemikler ATK’ye gönderildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir