1. Haberler
  2. Güncel
  3. 3 milyon Suriyelinin kimlik bilgileri neden sızdırıldı?

3 milyon Suriyelinin kimlik bilgileri neden sızdırıldı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanlığı’nda bulunan Suriyelilere ait kritik bilgilerin Telegram hesaplarında paylaşılması, dikkatlerin tekrardan Suriyelilere çevrilmesine neden oldu. Peki 3 Milyon Suriyeliye ait olduğu iddia edilen kimlik bilgilerinin paylaşılması bir operasyon mu yoksa klikler çatışması mı? İddiaya göre yapılanlar İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya operasyon olarak değerlendirildi.

Geçen hafta Kayseri’de 7 yaşındaki Suriyeli bir kız çocuğunun, Suriyeli bir kişi tarafından taciz edilmesiyle patlak veren olaylar, birçok kentte Suriyelilere yönelik saldırılara dönüştü.

Olaylarla eş zamanlı olarak Suriye’nin bazı sınır kentlerinde Türk TIR’larına ve  bayrağına yönelik kimi saldırılar gerçekleştirildi.

Tüm bunlar yaşanırken, bunların bir devamı olarak Telegram gruplarında 3 milyon Suriyeliye ait olduğu iddia edilen kimlik bilgileri, adresler ve telefon numaraları sızdırılarak deşifre edildi.

Yaşananlar klikler çatışması ve operasyon mu?

Tüm bunların yaşanmasının nedeni olarak kimi yorumlar yapılırken, öne çıkan yorum ise İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya operasyon yapıldığı iddiasıdır.

Yerlikaya sıklıkla, eski bakan Süleyman Soylu’ya yakın isimler tarafından “etkisiz kaldığı” gerekçesiyle hedef alınıyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de Yerlikaya’nın koltuğunu salladığı, gitmesi için Erdoğan ile sıkı pazarlıklar yaptığı, siyaset kulislerine yansıyan haberler arasında.

Suriyelilerin kimlik bilgileri nasım sızdırıldı?

Bu süreçte Suriyelilere ait sim, adres, telefon numarası gibi özel bilgilerin yer aldığı listelerin hangi kaynaktan ve kimler tarafından Telegram gruplarına sızdırıldığı henüz bilinmiyor. Suriyelilerin pasaport bilgileri sadece İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’nda bulunuyor.

O hesabın sahibine operasyon yapıldı, sahibinin yaşı şaşırttı

İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

“Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımız tarafından yürütülen çalışmalarda; ‘Ayaklanış#Türkiye’ rumuzlu bir sosyal medya hesabından bugün, ‘Saat 19.00-20.00 arası Sultanbeyli’de ayaklanma çıkarmaya başlayacağız’ şeklinde paylaşım yapıldığı görülmüştür.

Yapılan incelemede sosyal medya hesabının yöneticisinin 14 yaşındaki E.P. olduğu tespit edilmiştir. Aynı hesaptan Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin kimlik bilgilerinin paylaşıldığı da anlaşılmıştır.

P.’ye İstanbul Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından gerekli işlem yapılmıştır.

Ülkemizde karışıklık çıkarmak isteyenlere, provokasyonlarına çocukları alet etmek isteyenleri tek tek yakalayıp adalete teslim edeceğiz.

Konuya ilişkin soruşturma geniş çaplı yürütülmektedir.”

Göç İdaresi: Soruşturma başlatıldı

Göç İdaresi Başkanlığı, Suriyelilerin kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddialarına dair bir açıklama yayımladı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de geçici koruma kapsamında bulunan Suriyelilerin kimlik bilgilerinin sızdırıldığına dair iddialara ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Söz konusu bilgiler incelenmiş ve Göç İdaresi Başkanlığımızdaki güncel bilgilerle uyuşmayan bilgilerin yer aldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, bu verilerin hangi yıllara ait olduğunun, hangi kaynaktan, hangi tarihte alındığının belirlenebilmesi ve kamuoyuna sağlıklı bilgi verilmesi için geniş çaplı soruşturma başlatılmıştır.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
3 milyon Suriyelinin kimlik bilgileri neden sızdırıldı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir