1. Gagik Ardzruni tarafından 915-921 yılında inşa edilen Akdamar Kilisesi hem tarihi önemliliği hem de Van’ın birincil sembolü olarak yer almakta… Bu yıl 10’uncusu düzenlenen ayinde barış, sevgi ve turizm adına ev sahipliği yapılması beklenirken, ayinin organizasyon sıkıntılarıyla karşı karşıya kaldığını üzülerek belirtmeliyim.
Yılda bir kez gerçekleştirilen ayinde öncelikle basın mensuplarından araç ve ulaşım ücretleri talebi şaşırtıcı ve büyük bir hayal kırıklığıydı ki bu durum sonradan telafi edilse de daha önce gerçekleştirilen ayin organizasyonu görkemiyle aynı değildi ve sönüktü. Daha önce yapılan organizasyonlarda halk ve gelen misafirlere sağlanan ücretsiz ulaşım bu defa sağlanamadı. İkram edilen yiyecekler yetersiz ve yanlış muhafaza sonucu karıncalarla doluydu. Birçoğu, Ermenilerin ‘hayır’ için yapıp dağıttığı lavaş ekmeklerle günü kurtardı.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu ve Van Müze Müdürü Fatih Arap protokol adına yer alsa da gözler Valiliği de aradı. Kısacası protokol koltukları boş kaldı.
Bu ayin, her gün yapılmıyor, her hafta yapılmıyor, her ay yapılmıyor! Neden mi bu kadar önemli? Birincisi ada üzerindeki tarihi dokusu ve konumu açısından eşsiz bir öneme sahip. İkincisi dinler arası hoşgörü, barış ve değer açısından çok önemli. Van’ın kültür ve turizmi açısından bu tür organizasyonların büyük bir değer unsuru olduğunu da belirtmeme gerek yok sanırım.
Peki diğer yetkili kurumlar neredeydi?
VANTSO’nun şehir ve turizm tanıtıma gösterilmesi gereken özen ve çalışmanın kurallardan birisi olduğunu baz alırsak bu defaki ayinde boy göstermemeleri dikkat çekiciydi. Protokole çağırılmadıklarını biliyoruz ancak mevcut başkan Necdet Takva ekibinden hiç değilse biri orada temsilen bulunabilirdi hem de VANTSO seçim süresi yaklaşıp kızışırken… Pandemi sonrası kaybedilen zamanı telafi etmenin tam da zamanı ve yeriydi. Bu 10’uncu ayin, aynı zamanda ileriki dönemlerde turizme ne kadar katkı ve önem gösterileceğinin gizli bir işaretiydi VANTSO için belki de ön plana çıkma adına büyük bir fırsattı ama bu fırsatı kaçırdınız!
Rock yıldızı gibi şehirde dolaşanlar neredeydi?
Her kafe ve kurum açılışlarında boy gösteren diğer VANTSO başkan adayı Zahir Kandaşoğlu da orada yoktu. “Bu memleketin sahibiyiz” diyen VANTSO başkan adayı İzzet Çoban da maalesef ayine sahip çıkamadı. VANTSO’nun bir diğer başkan adayı Faruk Biner’in ekibinden turizmci Murat Beyaz’ı da orada görebilseydik mutlu olurduk… Şehirde rock yıldızı gibi dolaşmanın alemi yok 10’uncu ayinde orada olmalıydınız!
Neyse ki UMKE, İHD, TİHİV, ÇEVDER ve STK’lar orada yerini alarak İstanbul, Ankara ve Ermenistan’dan gelen Ermeni dostlarımızı yalnız bırakmadı. Van FED başkanı Fatih Yağız, İş insanı Nevruz Ürün, aktivist Muhsin Furat gelerek ayine değer katanlardandı.
‘Zaten protokole çağırılmadık, zaten stand açma izni verilmedi’ gibi çeşitli bahanelerin ardına saklanarak bu şehre sahip çıkamazsınız!
Bireysel olarak göstermediğiniz tüm çabalar, kurumsal olarak göstereceğiniz çabalarınızı etkilemekte ve samimiyetsizliği sergilemektedir. Üzülerek söylemeliyim ki bir zamanlar burada yaşamış, zulüm görmüş bir halkın barış ve sevgi dualarına karşı gösterilen haksız bir tutum ve de saygısızlıktır.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Serhat News Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık hocam. Kaleme aldığınız her detay anlamlı ve önemlidir. Van gibi tarihiyle, kültürüyle kendine has olan bir çok özellikleriyle mükemmel bir şehirdir. Bu şehirin 1.300 bin civarında nüfusu var belki yaklaşık bir o kadarı da ülkemizin değişik yerlerinden ikamet etmektedir. Van’a gönül verenleri de dahil edersek milyonlarca insanlara ulaşacağı gerçeğine karşı bu ilde bulunan kurum ve kuruluşlar ile siyasi partiler, STK duyarsız kalmamalıdır. Meydanlarda Van sahibiyim/yöneticisiyim demekle olmaz, uygulamada Van’ın hak ettiği değerlerine sahip çıkmak ve var olan değerleri daha da yuceltmekle olur bu işler. İran’lı vatandaşların sahip çıktığı kadar sahip çıkamadık maalesef, gerisini kim nasıl degerlendiriyorsa değerlendirsin, gerçekten çok üzgünüm.
[…] tarafından 915- 921 yılları arasında yaptırılan ve Ermeniler için büyük önem taşıyan Akdamar Kilisesi’nde, 2005’te restorasyon başlatıldı. Çalışmaların tamamlanması ile tarihi kilise, […]