Van Büyükşehir Belediyesi, afetlere müdahale ve hazırlık kapasitelerini artırmak amacıyla Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) açılışını gerçekleştirdi. 2011 Van Depremi sırasında yardım çalışmaları yürütürken yaşamını yitiren Japon gönüllü Dr. Atsushi Miyazaki’nin adının verildiği merkezin açılışına, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Japonya-Türkiye Büyükelçi Maslahatgüzarı Tahara Koji, Japonya Yardım ve Kurtarma Derneği (AAR) Türkiye Direktörü Konako Ono Miyachi, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Suat Yıldız, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikte depremde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.
Deprem İçin Kritik Adım
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, AKOM’un kentin depreme dayanıklılık çalışmalarında önemli bir görev üstleneceğini belirtti: Zeydan, “Deprem ile ilgili kayyım yönetimleri bir adım atmadı. Biz seçilir seçilmez depremin etkilerini en aza indirmek için bir afet merkezi açtık. Bu merkez bir akademi görevi de görecek. Sadece Van’ı değil tüm çeperindeki illeri de besleyecek bir merkeze olacak. Bu kentin yapı stokunun büyük bir bölümü depreme uygun değil. Bu koordinasyon merkezi, kenti depreme hazır hale getirilmesi için önemli bir görev üslenecektir” dedi.
Eşbaşkan Neslihan Şedal ise, geçmişte koordinasyon eksikliğinden kaynaklanan sorunlara dikkat çekti: “2011 yılında Van’da yaşanan depremde en önemli sorun koordinasyonun olmamasıydı. Bu koordinasyonun yerine getirilmesi için bu merkez önemli bir görev görecektir. Depremler doğal afetlerdir ve önüne geçemeyiz ama beşeri müdahalelere bunun yıkıcılığını önleyebiliriz. Kentleri dirençli hale getirirken, toplumsal zihniyet dönüşümünü de sağlamamız gerekiyor. Bunun en önemli yolu toplumda dayanışma ruhunu güçlendirmektir. Kurumlar arası koordinasyonsuzluğu ortadan kaldırıp bu merkezi önemli bir koordinasyon merkezine dönüştüreceğiz” diye konuştu.
Japonya’dan destek mesajı
Dr. Miyazaki’nin annesi tarafından gönderilen mesajda, oğlunun unutulmaması dolayısıyla teşekkür edildi. Japonya-Türkiye Büyükelçi Maslahatgüzarı Tahara Koji ise, yerel yönetimlerin afet yönetimindeki rolüne vurgu yaptı: “Depremlerden sonra yardımlaşma en çok ihtiyaç duyulan şeydir. Japonya olarak bu alanda destek vermeye hazırız.”
Hatimoğulları: AKOM Hayati Bir İhtiyaç
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Türkiye’nin büyük bölümünün deprem kuşağında yer aldığını hatırlatarak, AKOM gibi merkezlerin kritik bir ihtiyaç olduğunu söyledi: “Depremler değil, ihmaller insanları öldürür. 6 Şubat Maraş ve 20 Şubat Hatay depremlerinde bunu çok acı bir şekilde gördük. Bu tür merkezler, afetlerde hayat kurtaran araç ve ekipmanların hızlı erişimini sağlar. Ancak yalnızca yerel yönetimlerin çabaları yetmez, merkezi hükümet de sorumluluk almalıdır.”
Seçme ve meçilme hakkı mesajı
Hatimoğulları, Akdeniz Belediyesi’ne kayyım atanması ve belediye yöneticilerinin gözaltına alınmasını eleştirerek, demokrasinin asgari şartlarından olan seçme ve seçilme hakkının anayasal güvence altında olduğunu vurguladı: “Seçme ve seçilme hakkımızı elimizden alamazsınız. Kayyım anlayışıyla yerel yönetimlerin hizmet üretmesi engelleniyor. Belediyelerimizi rahat bırakın, halk için hizmet üretsinler. Gözaltına alınan belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır.”
Açılış töreninin ardından Afet Koordinasyon Merkezi resmen hizmete girdi.
Serhat News