HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Meclis’e son süreçte avukatlara dönük gelişen şiddet ve itibarsızlaştırma girişimlerini taşıdı. Orhan, Adalet Bakanı’na “Avukatların vergi yükünün hafifletilmesi amacıyla bir çalışma başlatacak mısınız?” diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, avukatlara dönük şiddeti ve itibarsızlaştırma girişimlerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. Türkiye’de yargının siyasallaşmasının, yargı süreçlerinin geç ve adaletsiz bir şekilde işlemesinin birçok hak ihlaline yol açtığına dikkat çeken Orhan, yargı süreçlerinin işlememesi, gerekli önleyici tedbirlerinin alınmaması nedeniyle Türkiye’nin birçok yerinde avukatların saldırıya uğradığını, şiddete maruz kaldığını ve öldürülebildiği durumların yaşandığını söyledi.
Ekonomik krizin eklenmesi ile birlikte avukatların en temel insani ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma düşürüldüğünü kaydeden Orhan, TBB ile 81 ilin baro başkanı ve delegelerinin imzasıyla kamuoyuna sunulan deklarasyonla, avukatların yaşadığı sorunlara dikkat çekildiğini ve taleplerinin sıralandığını anımsattı.
‘Avukatlar 13 Eylül’den itibaren iş yavaşlatmaya gitmiştir’
Orhan, “TBB ile Adalet Bakanlığı arasında Ceza Muhakemeleri kanunu kapsamında soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen avukatlara verilen ücretin enflasyon karşısında eridiği, sunulan hizmetin karşılığı olmadığı barolarca ifade edilmektedir. TBB, Adalet Bakanlığı’ndan CMK görevlendirmelerindeki ücrette iyileştirme talep etmektedir. 81 ilin barosu 13 Eylül’den itibaren iş yavaşlatma, daha sonra durdurma eylemleri yapacağını kamuoyuna duyurmuştur. Avukatların talepleri salt maddi olmayıp mesleğe yönelik fiziki ve manevi, sistematik saldırıların durdurulması da talep edilmektedir” dedi.
‘Siyasal iktidarın ayrıştırıcı dili yaygınlaşmıştır’
Siyasal iktidarın barolara yönelik son yasal düzenlemesinin de avukatlık mesleğine yönelik ayrıştırıcı ve dışlayıcı söylemi yaygınlaştırdığına dikkat çeken Orhan devamında şunları dile getirdi: “Yine siyasal iktidarın politikaları sonucu oluşan ekonomik krizin etkisiyle borçlarını ödeyemeyerek icralık ve hacizlik olan yurttaşlar mesleklerini icra eden avukatlara saldırmaktadır. Sadece bu bağlamda değil birçok davadan sonra avukatlar dava taraflarının fiziki ve sözlü saldırılarına maruz kalabilmektedir. Yakın bir dönemde Van’da mesleğini icra eden Avukat Cahit Ertan, Kayseri’de Avukat Savaş Ünlü, Malatya’da Avukat Ahmet Pektaş, Adana’da Av. Cihangir Çiftçi, Ayhan Alagöz, Ankara’da Hakan Canduran saldırıya maruz kalmış ve tehdit edilmiştir.”
Orhan bu kapsamda Adalet Bakanı’nın cevaplaması üzere şu soruları sordu:
*Türkiye’de mesleğini icra eden avukat sayısı kaçtır? Avukatların kıdem sürelerine, cinsiyetlerine, yaş gruplarına ve illere göre dağılımı nedir?
* Her yıl mezun olan ilave hukuk fakültesi mezunu kaçtır? İşsiz olan hukuk fakültesi mezunu sayısı kaçtır? İşsiz olan hukuk fakültesi mezunu ve işsiz avukatlara yönelik sunulan destekler nelerdir?
* 2016-2022 yılları arasında gözaltına alınan, tutuklanan, hüküm giyen, halen tutuklu olan avukat sayısı kaçtır?
* 2016-2022 yılları arasında mesleğini icra ederken fiziki veya sözlü saldırıya maruz kalan avukat sayısı kaçtır? Avukatlara saldıran faillerin yaş, cinsiyet, yaş durumu nedir? Avukatlara saldırdığı için gözaltına alınan, tutuklanan, hüküm giyen ve halen hükümlü olan kişi sayısı kaçtır?
* 2016-2022 yılları arasında CMK kapsamında görevlendirilen avukat sayısı kaçtır? Bu avukatların emeği ile kaç dava için savunma desteği verilmiştir? Bu davaların savunma desteği için avukatlara ödenen toplam ödenek miktarı ne kadardır?
* Avukatların vergi yükünün hafifletilmesi amacıyla bir çalışma başlatacak mısınız?
* Türkiye’de avukatlık mesleğine yönelik saldırıları azaltmak ve avukatlara sunulması gereken destekleri arttırmak amacıyla hangi çalışmaları yürüteceksiniz?
Serhat News