Bileyicilik mesleğini 90’lı yıllardan bu yana sürdüren ve teknolojiye meydan okuyan Turan Usta, “Birçok meslek kaybolup makine üretimine geçti. El emeği meslekleri yaşatmalıyız” diyor.
Bazı meslekler zamanla yarışır. Gün gelir el emeği göz nuru ile teknolojiye meydan okur. Bileyicilik mesleği de böyledir. Kesici aletler olduğu sürece bileyicilikte devam edecek. Van’da baba mesleğini 1990’lı yıllardan bu yana devam ettiren ve sürdürmekte kararlı olan Turan Duran, çelik mücadelesini kuşaktan kuşa sürdürüyor. Bir çok kişinin kesici aletlerini tamir etmek ya da ürün almak için gittiği üretim atölye yeri Van’ın en işlek sokaklarından olan fistancılar çarşısında bulunuyor.
‘El testeresi kendi üretimimiz’
Kendi üretimleri olan el testeresi, ağaç kesme ve budama testeresi olduğunu söyleyen Turan Usta, sadece bıçakları dışarıdan hazır getirip burada sattığını söylüyor. Duran, çalışmalarından şu şekilde söz ediyor: “Testere imalatımız 20-25 dakika sürüyor. Benim dışımda Van’da sadece abim ve iki usta daha budama işi yapıyor. Ama en ileri tezgah benim sayılır. İşlerimiz genellikle sezonluk oluyor. Ekim ayının sonunda işlerimiz kesiliyor. Mart ve Nisan aylarının başında ise işlerimiz başlıyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda çok kurban bıçakları satarız ve onun dışında dükkanda kesici bir çok aletin tamiri yapılıyor. Özellikle köy işlerinde kullanılan orak ve tırpan mevcut. Bahçelerde çapa için kullanılması için de testereler burada üretiliyor.”
‘Birçok meslek kayboldu’
Mevcut ekonomik krizin kendilerini de etkilediğini dile getiren Duran, doğalgaz fiyatlarının yükselmesiyle ağaç budama ve tarım fiyatlarında düşüşün olduğunu belirtiyor. Ama her şeye rağmen bu mesleği devam etmesi için mücadele ettiğini ifade ediyor. Duran, “Meslek kaybolur ise kötü olur. Birçok meslek kayboldu. Örneğin el dikimi kundura yapımı kayboldu, artık makineler o işi yapıyor. Eski mesleklerin yaşatılması lazım” diyerek eski mesleklere sahip çıkılması çağrısında bulunuyor.
Serhat News