Çiftyürek: Ankara’nın demokrasisi Diyarbakır’ın özgürlüğünden geçer

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlere iki gün kala Van Yeşil Sol Parti Milletvekili Adayı Sinan Çiftyürek, “Diyarbakır özgür olmadan Ankara’ya demokrasi gelmez” dedi.

14 Mayıs seçimleri için geri sayım başladı. Türkiye, 14 Mayıs 2023 Pazar günü Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem TBMM’yi seçmek için sandık başına giderek oy kullanacak. YSK’nın açıklamasına göre, yurt içinde toplam 190 bin 736 sandıkta, 60 milyon 904 bin 499 kişi oy kullanabilecek. Van’da oy kullanacak seçmen sayısı ise 2 bin 294 sandıkta 706 bin 445 kişi.

8 milletvekilini meclise gönderecek olan Van’da partilerin seçim çalışmaları hızla devam ediyor. 8-0 yapma iddialarının olduğunu söyleyen Yeşil Sol Parti adayları da esnaf, köy, ilçe ziyaretlerine hız kesmeden devam ediyor. Van Yeşil Sol Parti 4’üncü sıra milletvekili adayı Sinan Çiftyürek, mevcut iktidarın çözümsüz kaldığını ve artık gitmesi gerektiğini söyledi.

‘Artık yeter söz milletindir’

Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı adayı Sinan Çiftyürek, 14 Mayıs’ın önemli bir tarih olduğunu söyledi. İktidarın 14 Mayıs tarihini seçmesini Menderes’e bağlayana Çiftyürek, “AKP diyor ki, artık yeter söz milletindir. Menderes diyordu ki, artık yeter söz milletindir. Haklıydı çünkü 30 yıldır tek parti ve tek adam vardı. Fakat AKP’de 20 yıldır iktidarda. O yüzden insanlar AKP’ye artık yeter, söz milletindir demeli. Birinci çağrımız budur” diye vurguladı.

“Artık yeter, söz milletindir, diyoruz” diyen Çiftyürek sözlerine şöyle devam etti: “Neden söz milletindir? Kürdistan kentlerinde belediyelere kayyım atandı. Diyarbakır’da, Mardin’de, Van’da… Yüzlerce kentimizde eş başkanlarımız görevden alındı yerlerine kayyım atandı. İstanbul’daki, Ankara’daki halk iradesi de Kürtlerin iradesi yok mu? İrademizin özgür olması için rejimi alaşağı etmemiz gerekiyor sandıkta.”

‘Vicdan olsa hukuk olsa belediyelere kayyım atamazlardı’

Esnafı, köyleri ve odaları ziyaret ettiklerini belirten Çiftyürek, “Bize diyorlar ki, ‘Ekonomi iyi değil. Taleplerimiz, isteklerimiz var,’ biz de diyoruz ki, ‘Gidin kayyıma söyleyin.’ Susuyorlar çünkü kayyım memurdur. Taleplerini dinlemiyor. Taleplerinin, isteklerinin yerine gelmesi için Van Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Avcı’nın görevde olması gerekiyordu. Gidip isteklerini, taleplerini Avcı’ya söyleyeceklerdi, yerine gelmediği zaman da şunu söyleyeceklerdi: ‘Bir daha ki seçimde oy vermeyeceğiz size.’ Demokrasi böyledir. Seçtiğiniz kişiler isteklerinizi, taleplerinizi yerine getirmezse bir daha seçmezsiniz” dedi.

AKP’nin 20 yıldır ülkeyi yönettiğini söyleyen Çiftyürek, “Erdoğan kalkıp diyor ki, ‘ekonomiyi düzelteceğim.’ Biz her yerde, ‘Erdoğan’ın ekonomiyi düzelteceğine inanıyor musunuz?’ diye soruyoruz.  Diyorlar ki, ‘Nasıl düzeltecek zaten 20 yıldır iktidarda.’ Kendisi bozmuş o yüzden inanmıyor insanlar ona. Vicdan, ahlak yok onlarda. Vicdan olsa hukuk olsa belediyelere kayyım atamazlardı” diye aktardı.

‘Statü istiyoruz’

Çiftyürek, iktidarın tıkandığını söyleyerek, “Tıkanmışlar, tutamıyorlar elleri yanacak, bırakamıyorlar gidecek diye, yürütemiyorlar, çözemiyorlar. Mesele şu ki, büyük bir çözümsüzlük var. Biz diyoruz ki, Diyarbakır özgür olmazsa Ankara demokrat olamaz. Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı’nın şiarı budur. Ankara’nın demokrasisi Diyarbakır’ın özgürlüğünden geçer. Biz ittifak olarak Kürdistan’a statü istiyoruz. İnsan haklarıyla olmuyor, Kuzey Kürdistan’da insan hakları söylemlerinin altından çok sular aktı. İkinci olarak Kürt halkının varlığı güvence altına alınsın, Anayasa’da Kürt halkının varlığı yer alsın. Madem kardeşiz varlığımız Anayasa’da kabul edilsin. Üçüncü olarak Kürt dilinin resmi dil olmasını istiyoruz. Kürtlerin birçok mezarı kayıp. Şex Said, Seyid Rıza gibi. Bunların ortaya çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

Çiftyürek, son olarak Cumhur İttifakı’nın içeride ve dışarıda Kürtlerin haklarını korumasını talep ettiklerini söyledi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çiftyürek: Ankara’nın demokrasisi Diyarbakır’ın özgürlüğünden geçer

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir